Solarni bicikl za komšiju invalida

Pin It
Bal hej Baltazar

Josip Azenić (56) Hrvat iz Bilja, među mještanima poznat i kao Baltazar, za sedam je dana invalidu iz Babine Grede napravio solarni bicikl. Ponosni i prezadovoljni vlasnik moći će se voziti i do 30 km/h. Cijeli dan ne mora stati i dodatno ga puniti jer se Josipova umotvorina, koju pokreću dvije najmanje solarne ćelije na svijetu od po 20 vati, tijekom vožnje puni sunčevom energijom.

– Za sada se ovakvim projektima služe uglavnom ‘čudaci’ i ljubitelji prirode. Mogu vam samo reći da je moj prijatelj iz Babine Grede oduševljen i da novi bicikl zove Ferrari – kaže Josip Azenić.

Solarni bicikl, kaže izumitelj, stoji između 5000 i 7000 kuna. Može podnijeti teret, odnosno vozača teškog do 110 kilograma. Dodatna oprema na solarnom biciklu teži oko deset kilograma. Josipov solarni bicikl može u jednom danu prijeći i do 50 kilometara.

Josip Azenić posjeduje konsenzualni patent u Hrvatskoj za solarno navodnjavanje 3,5 hektara zemljišta i nekoliko manjih zemljišnih čestica. Napravio je solarnu rasvjetu u svojemu mjestu nedaleko od Osijeka, a u vikendicu u Petrijevcima uskoro će ugraditi sustav korištenja sunčeve energije.

– S obzirom da će Hrvatska uskoro ući u Europsku uniju, morat će se i zakonski regulirati obavezno državno ulaganje u ovakve projekte. Tada će i projekata poput ovog mojeg solarnog bicikla biti sve više – zaključuje baranjski Baltazar.

(bicisvet.com/izvor:24sata.hr/Petar Špoljar)

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

Leave a Reply