Bicisvet

Fočo 15-ti u generalnom na trci u Meksiku

Mladi reprezentativac kraljevačkog Metalca, 19 – godišnji Miloš Stojanović, bio je junak druge etape trke „Vuelta Chiapas“ u Meksiku stigavši na cilj 13.  što mu je bilo dovoljno da se sa 82. pozicije u generalnom plasmanu pomeri na 15. mesto i da, ujedno, u bodovanju vozača do 23 godine zauzme visoko treće mesto u ukupnom poretku!

- Odavno nismo vozili u paklenijim uslovima i sve čestitke Stojanoviću koji na  cilj došao „spržen“, izdržavši veliki broj skokova u poslednjih 20 kilometra kada se karavan dobro razvukao – kaže selektor Radiša Čubrić.- Temperatura je bila preko 40 stepeni i svo vreme smo vozili po paklenom suncu. Stojanović se pruključio begu koji je počeo već na  startu i izdržao je  veoma jak ritam grupe od 15 biciklista koja je u jednom trenutku imala i preko 12 minuta prednosti.  Sreća što nije dobio defekt, što se desilo Hasanoviću i to u trenutku kada se odlazilo u beg. Nije, kasnije, imao šansu da  se preseli, ostao je u grupi sa preko osam minuta zaostatka i pokvario je peto mesto u generalnom plasmanu. Inače, prate nas defekti, nemamo rezervni materijal i snalazimo se, a na najvećim mukama je mehaničar Aleksandar Jugović.

Da nevolja bude veće, Dragan Spasić, Aleksndar Milivojević su zaradili stomačnu infekciju. Spasić se malo oporavio i voziće, dok je Milivojević dobio i sunčanicu i odustao je u drugoj etapi. Stomačne probleme ima i selektor Radiša Čubrić.

Drugu etapu na valovitoj stazi sa mnogo „kupsera“ od Uikstle do Tonale od 179 km, najdužu na trci, obeležila je pobeda Španca Sergija Eskobara (Katalonija) koji je stazu prevezao za 4:20,23 časova (prosek 41,2 km na čas). Na cilju je bio dve sekunde brži od Viktora Garsije  (Španija, Kanels turbo- Meksiko) dok je na trećem mestu stigao Francisko Matamores (Meksiko, Arena tlaks) sa  četiri sekunde slabijim vremenom. Miloš Stojanović na 13. mestu imao je 1,21 minut zaostatka, a plasman ostalih srpskih vozača u drugoj etapi je: 25. Marko Stanković + 8,22, 50. Nikola Kozomara, 66, Esad Hasanović, 71. Dragan Spasić – svi u vremenu Stankovića itd.  Ostalo je još 88 biciklista, četvorica su odustala u ovoj etapi. U plasmanu ekipa, pobdio je  Kanels turbo (Meksiko), Srbija je bila deveta.

U generalnom plasmanu, žutu majicu je obukao Eskobar  u vremenu 6:40,05 časova, drugi je Florensio Ramos (Meksiko, Kanels turbo) sa 53 sekunde zaostatka, a treći Ivan Mauricio Kasas (Kolumbija, Bojaka orgulo) sa 1,07 minuta slabijim vremenom. Pozicije srpskih biciklista: 15. Stojanović + 8,12, 27. Hasanović +8,22, 44. Stanković + 11,15, 50. Kozomara + 11,15, 73. Spasić + 13,12. Srbija je deseta u generalnom plasmanu ekipa, vodi Kanels turbo. U plasmanu do 23 godine prvi je Čileanac Muga, Stojanović je treći.

U reprezentaciji Srbije u Meksiku su Esad Hasanović i Nikola Kozomara (Partizan), Dragan Spisić (Žalezničar MBN), Marko Stanković, Aleksandar Milivojević i Miloš Stojanović (svi Metalac, Kraljevo). U stručnom štabu su, uz selektora Čubrića mehaničar Aleksandar Jugović i fizioterapeut Goran Dimitrov.

Treća etapa je  Tonala - Tukstla od 174 km, takođe valovita, kao uvod u četvrtu etapu od 78 kilometra od Tukstle do San Kristobala kada se karavan penje 2.500 metara nadmorske visine.

(BiciSvet.com/bss.rs/Branimir Vasić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down