Novi pristup pri pronalaženju BiciTalenata

Pin It

Klubovi su već počeli da primenjuju novi pristup pri pronalaženju mladih talenata. Umesto da čekaju da đaci sami dođu u biciklističke klubove pod parolom “Kad neće breg Muhamedu, onda će Muhamed bregu” Biciklistički klub Novi Sad počeo je akciju testiranja dece u školama da bi na osnovu rezutata izabrao takmičare koji će nastaviti da treneraju u ovom najmlađem novosadskom kolektivu.

– Posle međunarodnog regionalnog kursa za trenere u Kovačici, koji je na molbu Balkanske biciklistčke unije (BCU) organizovala Međunarodna biciklistčka unija (UCI)  i razgovora sa predavačem Šantal Dakor kao i kolegama trenerima, postalo je jasno da je neophodno  raditi testiranja po školama i naći talente za biciklizam na osnovu tih rezultata – kaže predsednik BK Novi Sad i trener Nemanja Vajs.- Dobili smo i  protokole testiranja i tablice sa referentnim vrednostima sa kojima ću upoređivati rezultate, tako da smo odmah pristupili poslu.

Prvi probni tesovi, rađeni su u klubu sa već izgrađenim takmičarima i takmičarkama a potom je stručni tim BK Novi Sad otišao u OŠ “Dositej Obradović” sa kojom ima protokol o saradnji i  gde uspešno radi  biciklistička sekcija. Direktor  Stanimir Paunić, nastavnik fizičkog Slobodan Velemir i nastavnik Ivan Varga prepoznali su značaj formiranja sekcije i mogućnost da se đaci bave i drugim sportovima osim onih koji su u nastavnom programu.

– Uradili smo tesove za preko 50 učenika a planiramo da posao završimo sa još jednom grupom – dodao je Nemanja Vajs. – Potom nam nam predstoji obrada i formiranje baze podataka. Kontrolna testiranja ćemo raditi i u martu iduće godine pošto đaci prođu mini ciklus priprema u školskoj  sekciji i zatim ih  očekuje učešće u “Školskoj ligi Novog Sada 2012” u aprilu. Naša želja je da se što više dece uključi u takmičarski biciklizam a da onu najtalentovaniju usmerimo u klubove.

Đacima je testiranje bilo zanimljivo a interesovanje je bilo takvo da za šest školskih časova, koliko je trajalo, tim iz BK Novi Sad nije uspeo da testira sve zainteresovane. Testiranja su sproveli Nemanja Vajs, Eduard Župan odgovoran za formiranje baze podataka i evaluaciju rezultata i trener Nemanja Somborac.

(BiciSvet.com/bss.rs/Branimir Vasić)

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

6 thoughts on “Novi pristup pri pronalaženju BiciTalenata

 1. radisa says:

  Ovo Sto Nemanja radi je za pohvalu i prava stvar !!Jedino je zalosno sto iz Klubova gde se stvano radi i stvaraju talenti niko nije pozvan da ide na takve seminare vec se to radi, smisljeno!!?
  Inace jedini nacin da se prava deca nadju je ovaj nacin a ne da kupimo ono sto ne prodje u fudbalu,odbojci ,kosarci tenisu… a nije lepo davati cinicne izjave kao sto doticni inkognito gospodin “ritte”radi !! daj neka se ukljuci i pomogne svima nama jer se borimo za dobro ovog sporta ! “Da zive u zabludi za novac “!! tako se stvaraju Sampioni ‘ Neka “Ritte” pita Zilbera da li je razmisljao pre 15 god da li ce zaradjivati 3 miliona Evra po sezoni !! Sigurno da nije ali sada zaradjuje toliko ili izvesni gospodin zna vec bolje ,mozda da ga pitam koliko najbolji Vaterpolista sveta – 10 puta manje ili Odbojkas !! U tome je problem sto mi nemamo kulturu razumevanje i podrsku bilo sta da neko krene dobro a tek da mu pomogne ne daj boze!!! Samo Napred Nemanja ali ne treba stati !!!

  Reply
  1. ritte says:

   Nije poenta u lovi. Lova dođe sa rezultatima.
   Poenta je u garantovanom kvalitetu rada, koji dovodi do vrhunskih takmičenja i prilike da se napravi vrhunski rezultat.
   To je suština razlike između pomenutog vaterpola i biciklizma. Klinac, kada se opredeli za vaterpolo, zna da će trenirati kao najbolji vaterpolisti sveta i, zahvaljujući takvom radu i tradiciji, imati šansu da bude olimpijski šampion. Zarada nije presudna, ako na kraju karijere imaš punu vitrinu medalja sa najznačajnijih takmičenja… Imaš suštinsku satisfakciju.
   Sa takvom idejom je i Žilber počeo da vozi… Ne da zaradi 3 miliona po sezoni, nego je znao da će njegov trud i rad biti vrhunski usmeravani i da na taj način ni jedan rezultat nije nedostižan.
   Podržavam svaku akciju, ali mora pošteno da se radi. Pošteno da se kaže šta može da se dobije od trenera i kluba, kakvi dometi su realni, a šta nije baš dostižno.

   Reply
 2. Darko says:

  Nije ta ideja nista novo. Hukic je to u Novom Pazaru uradio jos pre 10 godina. Rezultate sada vidimo.
  Jedino sto nekim klubovima ne odgovara da imaju dosta talentovane dece. Sto manje dece vise para u necije dzepove ;).

  Reply
 3. ritte says:

  Nije loš pristup… Malo janičarski, ali dobar. Možda donese rezultate.
  Ali nemojte zaboraviti da kažete zainteresovanima da zaborave Tour, Giro i sve ostale trke za koje su čuli. Mislim da niko neće početi da trenira da bi vozio “Trku oko pitaj Boga čega”. Pošteno je da odmah znaju da će se teško proslaviti i živeti od toga.
  Bolje da ostanu u toj školi iz koje ih izvlačite, nego da žive u zabludi ulažući trud, vreme i novac, dok njihovi vršnjaci ulažu isti trud u drugim sportovima, samo sa boljim šansama da se proslave.

  Reply
  1. Sloba Kg says:

   U biciklizmu nema novca. Trud nazalost nikada ne moze da se naplati i covek se razocara na kraju u biciklizam. Pricam naravno za uslove u Srbiji. Treba mnogo para truda, treninga da bi se uspelo u biciklizmu i na kraju nista od para sigurnosti….. ali uvek ima jedno ali svaki mlad covek pogotovu osnovac koji voli treba da se bavi biciklizmom bar do prve seniorske godine i ako vidi da onda ne moze nista da uradi i ode u profije ako je pametan batalice naravno ali za tih par godina bavljenja biciklizmom naucice mnogo korisnih stvari u tom biciklizmu tako da je akcija super i treba je organizovati u svim skolama po Srbiji. Bravo za ideju samo napred.

   Reply
   1. goran says:

    Da, zaista nema ovde nekih para u biciklizmu, ali sve je bolje od gluvarenja cele noći, bar ja znam kako to izgleda, pošto po cele noći ne mogu da spavam od vriske pijanih, drogiranih i premlaćenih klinaca i klinki, to je takav jad i tuga, da je Bogu teško.

    Reply

Leave a Reply