Šumaher, Rebelin, Frei, Rasmusen na trci kroz Srbiju

Pin It

Srbija će na trci „Kroz Srbiju“ od 12. do 17. juna imati 18 biciklista svrstanih u četiri selekcije! Ovo je jedno od najmasovnijih učešće naših vozača na najprestižnijoj trci na ovim prostorima u poslednjoj deceniji.

Rivali će im biti vozači 20 ekipa iz 18 zemalja: Danske, Japana, Belgije, Nemačke, Grčke, Rumunije, SAD, Rusije, Češke, Austrije, Poljske, Turske, Bugarske, Makedonije, Hrvatske, BiH, Mađarske i Hong Konga.

Među učesnicima su i vozači koji su pobeđivali etape na najvećim svetskim trkama. Davide Rebelin* kontroverzni Italijan kome je oduzeta, vicešampionska olimpijska titula u Pekingu 2008. biće u hrvatskom Meridana timu kao i naš stari znanac Mihael Danac, koji je  2005. i 2006. osvojio tačkastu majicu najboljeg brdskog vozača na „Tur d Fransu“ dok je  2007. deset dana nosio žutu majicu na  najprestižnijoj trci u svetu! U njegovoj ekipi starovaće i Anđelo Furlan (Italija) koji je pobedio 6 etapa na „Kroz Srbiju“ i četiri dana nosio žutu majicu, a u karijeri ima pobedu u etapi na španskoj Vuleti 2002.

Sa startnim borjem 1. u Nišu će u utorak 12. juna startovati u prvoj etapi prošlogodišnji pobednik srpski dvostruki olimpijac Ivan Stević koji vozi za turski „Salkano tim“. U ovoj ekipi je i drugi kandidat za olimpijske igre u Londonu Subotičanin Gabor Kasa koji je lane osvojio belu majcu za najboljeg mladog vozača i bio četvrti u ukunom plasmanu. Na ova dva vozača, bez obzira na konkurenciju treba ozbiljno računati za visok plasman.

– Neće im biti lako, to je sigurno – kaže sportski direktor Aleksanadar Milenković.- Zvanično smo dobili potvrdu da u hrvatskom timu Meridiana koji vodi proslavljeni jugoslovenski reprezentativac Vinko Polončič, stiže i Italijan Davide Rebelin*. To je sjajan biciklista sa jednom etapnom pobedom etapi na Điru i sa pobedama na Amstel zlatnoj trci, Valonskoj streli, Tireno – Adriatiko. Prošle godine najbolji kontinentalni profi tim Evrope danski “Christina Watches” čiji je prva violina lane drugoplasirani Mihael Rasmusen, dolazi sa dva velika pojačanja Štefanom Šumaherom i nekadašnjim članom BMC tima Tomasom Frejom. Matija Kvasina hrvatski biciklista, pobednik naše trke 2005. i 2008. voziće kao član rumunske profi ekipe Tusnad. I ruska Itera Kaćuša ima nekoliko odličnih biciklista.

Kragujevački Radnički sa čak tri olimpijska kandidata Žolta Dera, Nebojšu Jovanovića i Esada Hasanovića, sa mnogo optimizma dočekuje trku „Kroz Srbiju“. Startovaće  i Goran Šmelcerović, Svetislav Blagojević i Dejan Marič koji je trenuto lider u Ligi Sbrije sa dve pobede  na dve velike domaće trke, klasiku „Beograd – Čačak“ i „Velikoj nagradi Čubure“.

U ekipi niškog Železničara MBN su četvorica srpskih vozala iskusni Dragan Spasić, kao i Marko Bogdanović, Đorđe Stevanović i Marko Danilović, kao i dva bugarska takmičara Dimov i Koev.

Posebno je interesantan treći srpski tim Srbija Festina mladi, koji će voditi selektor Radiša Čubrić. Iz SAD dolazi da vozi u ovom timu Jovan Zekavica čačanski biciklistički biser, sada u emeričkom profi timu za vozače do 23 godine “BMC Hincapie” koji ima ove sezone tri pobede na trkama u SAD,  a na spisku su i standardni reprezentativci Marko Stanković i Aleksandar Milivojević i Miloš Stojanović (Metalac), Nikola Kozomara (Partizan) i Uroš Jovanović (Radnički).

– Siguran sam da u ovoj ekipi imamo vozače koji mogu i na postolje u etapi – rekao je Radiša Čubrić.- Ali, sve će zavisiti od toga kako se otvori trka, ako neko od srpskih biciklista obuče žutu majicu, zajednički cilj biće nam da mu pomognemo da je sačuva. Dobro je što u svakom timu imamo vozače na koje svi moraju da paze, to otvara prostor da neko „iskoči“ i napravi prijatno iznenađenje.

Trka se vozi pod sloganom „Turizam, kultura i biciklizam zajedno“ uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva kulture, informisanja i informatičkog društva, Ministarstva omladine u sporta Srbije, MUP Srbije i Republike Srpske, graničnih policija Srbije i BiH i gradova etapnih mesta Niš,  Kragujevac, Bajina Bašta, Ruma, Sremska Mitrovica i Beograd.

Žutu majicu darovaće PTT Srbije sa firmama Vestern union, NIS Gasporm njeft sponzorisaće tačkastu majicu za najboljeg na brdskim, prolaznim i ciljevima etapa, plavu majicu za brdske vozače Sosijete ženeral banka, zelenu za sprintere Salkano, a belu za mlade vozače Farmakom MB.

U sponzorskom pulu su i Delta motors BMW, BRM Festina, Boksit AD a zvanično piće je Prolom voda. Medijski sponzor je  RTS TV Beograd.

Trasa ovogodišnje trke Kroz Srbiju 2012:

1. etapa, 12. jun: Niš,  kružna trka 54km
2. etapa, 13. jun: Niš – Kragujevac – 146km
3. etapa 14. jun: Kragujevac – Bajina Bašta – 173km
4.  etapa, 15. jun: Bajina Bašta – Pale – 172km
5. etapa,  16. jun: Milići – Ruma – 154km
6. etapa, 17. jun: Sremska Mitrovica – Beograd – 78km

(BiciSvet.com/bss.rs/BranimirVasić)

*Davide Rebelin testiran je pozitivno na EPO Cera tokom Olimpijskih igara u Pekingu, avgusta 2008. godine, a rezultati njegovog testa objavljeni su aprila 2009. godine. Krajem 2009. biciklistički savez Italije suspendovao je slučaj, nakon Rebelinove žalbe CAS-u protiv IOC-a (International Olymic Committee) i odluke o oduzimanju srebrne medalje, koju je osvojio na drumskoj trci u Pekingu. Arbitražni sud za sport – CAS, odbio je žalbu, a u septembru 2010. godine, a i italijanski savez suspenduje Rebelina na 2 godine – do 27. aprila 2011.

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

8 thoughts on “Šumaher, Rebelin, Frei, Rasmusen na trci kroz Srbiju

 1. Milan says:

  Bas me zanima zasto su izmenjene trase za prve dve etape. Kruzna trka kroz Nis je prvobitno trebala da ide preko Kamenice i Cegra, da doda malo brdskog uzbudjenja i uskih puteva da i ta bedna 2 kruga (izem ti etapu od 50km) lice na nesto. Druga etapa je trebalo da ide Nis-Prokuplje-Blace-Krusevac-kragujevac, bogami bi imali priliku da se malo oznoje prema Prokuplju, a i deo puta oko jezera Celije je jako uzbudljiv. Ove dve etape na sajtu TDS su misteriozno zamenjene pre nedelju-dve, a nove etape su blago receno osakacene. Ova kruzna trka kroz Nis je ubi boze dosadna, stvarno su izabrali najNEreprezentativniji i najravniji deo Nisa gde bi prolazili. A kad sutra budu krenuli ka Kragujevcu, imace efektivno bar dvostruko manje ukupnog penjanja po etapi jer im je sve do Krusevca ravno ko tepsija. Od dve potencijalno zanimljive etape koje prolaze kroz jedan od najbrdovitijih krajeva Srbije organizatori su uspeli da izvuku ravnicarske delove grdje nego u Vojvodini. pitanje je zasto onda uposte voze kroz ove krajeve ako se provlace i izbegavaju najslikovitije i najzahtevije predele?

  Reply
 2. Killer Di Luca says:

  Kaki je ovaj Rasmusen, ko da je vuko slamu po Vitanovcu 🙂
  Sto se tice rute za etapu 2,svaka cast ko se setio tu da ih provuku,deonica od Krusevca preko Levca do Rekovca…samo mi nije jasna trasa bas najbolje, stoji na tds sajtu da se na 100-om kilometru prolazi kroz karanovac (na karti ni traga od tog sela ili ti mesta)…Padez je na 85-om km i to je okey,a da bi se stiglo do Belusica mora se proci kroz Zalogovac i Krcin.

  Reply
  1. darko says:

   Za Karanovac ti treba topografska karta :). Inace je jugo-istocno od Belusica, ispred Krcina, raskrsnica za Oparic i Pajkovac/Orasje.

   Bas malopre sam prosao taj deo puta kolima od Belusica do Gornje Sabane. Nema nekih velikih rupa ali je put dosta hrapav i propao. Nece biti bas glatka voznja. Inace staza sa dosta kracih i ne bas slabih uspona. Spust sa Gornje Sabante je potpuno uradjen, nema vise kocke i dalje su sve rupe zakrpljene.
   Naravno prelaz preko prve pruge je i dalje ocajan.
   Inace sve se to vidi na topografskoj karti sa oznakom 531 Krusevac. Prvi link na google-u “topografske karte” ;).

   Reply
 3. ritte says:

  Nema ni velikih latino – američkih prijatelja.
  Red bi bio da se Meksikancima uzvrati gostoprimstvo. Bar onako kako su oni našima bili domaćini svih ovih godina, ako ne i bolje, jer mi Srbi smo čuveni po gostoljubivosti.
  Ovako, bez revanša, moglo bi da počne da se priča da smo grebatori.

  Reply
  1. goran says:

   Beži more, kakav Ivailo, taj je lud, mog’o bi da pobedi!

   Reply

Leave a Reply