Brussels Express – Neki novi kuriri

Pin It

Teško je poverovati da je prestonica Belgije, zemlje poznate u svetu biciklizma, jedna od saobraćajno najzagušenijih i jedna od najmanje biciklistički prilagođenih gradova u Evropi. Brussels Express je kratki dokumentarni film o kuririma na biciklu u Briselu i donosi nam priču o prednostima biciklizma sa kurirske (biznis) tačke gledišta. Takođe opisan je problem mobilnosti, sa živopisnim komentarima brojnih učesnika u saobraćaju.Radnja prati briselsku biciklističku kurirsku kompaniju Pedal BXL.

Film je odlična inspiracija i podsticaj za sve one koje mrzi da sednu na svoj bicikl i još uvek koriste autobus ili auto za putovanje do posla. Izdvojte 20 minuta, napravite šolju kafe, zavalite se u svoju udobnu fotelju i uživajte u dokumentarcu. Kvalitet snimka je na visokom nivou, tako da se preporučuje gledanje u visokoj rezoluciji i preko celog ekrana.

Uloge: Karl-Heinz Pohl & Karel Rowies (PedalBxl), Klaus Bondam (bivši gradonačelnik Kopenhagena), Danny Smagghe (Touring), Jonathan Borms (Fixerati Brussels), Roel De Cleen (Association of Cyclists), Jean-Philippe Gerkens (Bicycle Point – Central Station)
Producent: Sander Vandenbroucke

(BiciSvet.com/brusselsexpressfilm.be/Goran Čeko)

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

5 thoughts on “Brussels Express – Neki novi kuriri

 1. Горан Чеко says:

  Nema na čemu, nadam se da ste uživali čitajući i gledajući film. Ispoštovali smo “intelektualna i autorska prava”, ne brini, nema greške! 🙂 Hvala tebi Dačo na detaljnom opisu u komentaru, nadam se da će bar još neko od nas otići i videti lepote Brisela.

  Reply
 2. Dachaa says:

  Bio sam ove godine u Briselu 10 dana i iznenadio sam se koliko se malo voze bicikle. Koliko sam obišao centar u tih 10 dana, nisam video ni jednu extra-mega-fancy bici prodavnicu gde ideš, pariš oči i na kraju pukneš na neku fancy pumpu 50e. Ostali Evropski gradovi, čak i neki mnogo manji, imaju takva mesta, ali tamo nisam uspeo pronaći… šteta… Saobraćaj nije kao u BG ali pošto imaju puno doseljenika iz severne Afrike vidi se svašta, tako da nije ni toliko bezbedno za vožnju. Grad je generanlo prljav, osim u delovima gde žive imućniji Belgijanci. Puno prosjaka, a ne treba se iznenaditi ako i neki od njih i prozbori srpski. Dvojicu sam čuo kako su se prepirala oko mesta gde će prositi… u tom momentu sam zaboravio srpski 🙂
  Treba otići, videti, ima šta da se slika. Može da padne i neka fina vožnja, npr oko Atomijuma i parka u blizini…
  Đole, hvala na linku za film, sigurno će se naći vremena da se pogleda. Poz

  Reply
   1. darko says:

    Nadam se da ste ispostovali “intelektualna i autorska prava” 🙂 :).

    Reply
   2. Dachaa says:

    Tačno! Video sam tek kad sam postovao. Gorane hvala! 😉

    Reply

Leave a Reply