Šta se vozi u 2013?

Pin It

DOGMANova sezona samo što nije počela a vozači uveliko treniraju na svojim mašinama. BiciSvet vam donosi spisak World Tour timova i njihove opreme.

Pojedine ekipe su sponzorisane od strane proizvođača i njihov izbor zavisi samo od toga, dok ima i onih timova kojima je ipak kvalitet na prvom mestu.

Sa druge strane neki timovi nisu direktno sponzorisani od strane proizvođača delova već ih kupuju. Takvi su Garmin i Vacansoleil. Garmin kupuje Shimano delove ali vozi i Rotor asimetrične pogone, dok Vacansoleil vozi FSA pogone, Look pedale, zlatne KMC lance itd.

Novi proizvođač je Merida. Tajvanska fabrika bajkova Merida bukvalno je izbacila Willier iz sponzorstva Lampre-a. Triestina momci su se bunili jer imaju validne sponzorske ugovore za Lampreom…ali džaba jer para vrti gde burgija neće. Merida ne samo da je jedna od najvećih fabrika već ima veliki udeo u deonicama Specialized-a, koji opet sponzoriše tri tima!

Tim Ram Grupa Točkovi
Ag2r-La Mondiale Focus Campagnolo Focus
Argos-Shimano Felt Shimano Shimano
Astana Specialized Campagnolo Corima
Blanco Pro Cycling Giant Shimano Shimano
BMC Racing BMC Shimano Shimano
Euskaltel Orbea Shimano Shimano
FDJ Lapierre Shimano Shimano
Garmin-Sharp Cervélo Shimano Mavic
Orica-Greenedge Scott Shimano Shimano
Lampre-Merida Merida Shimano Fulcrum
Cannondale Cannondale SRAM Vision
Lotto-Belisol Ridley Campagnolo Campagnolo
Movistar Pinarello Campagnolo Campagnolo
Omega Pharma-Quick Step Specialized SRAM Zipp
Radioshack Trek Shimano Bontrager
Saxo-Tinkoff Specialized SRAM Zipp
Sky Pinarello Shimano Shimano
Vacansoleil-DCM Bianchi (mix) FFWD

Treba reći da je Fulcrum brend koji pripada Campagnolo-u. SRAM je kupio ZIPP i Quarq pa će tako tim koji je sponzorisan od strane SRAM-a koristiti proizvode bratskih i sestrinskih firmi. Slično tome koga sponzoriše Shimano koristiće njihovu kompletnu opremu i komponente i točkove.

Velika promena za ovu godinu je to da SRAM smanjuje udeo u sponzorstvu. Posle 8 timova u 2011. godini i 5 timova prošle – 2012, došli su na samo 3 trima u 2013. godini. Kompanija planira da proda deonice na Njuroškoj berzi. Campagnolo je skoro konstantan jer su pre dve godine sponzorisali 4 tima, prošle gdone tri a sada su se ponovo vratili na staru brojku jer se Ag2r prebacio.

(BiciSvet.com/inrng.com/Đorđe Pejković)

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

7 thoughts on “Šta se vozi u 2013?

 1. Cane says:

  Neke nedoumice:

  “Pojedine ekipe su sponzorisane od strane proizvođača i njihov izbor zavisi samo od toga, dok ima i onih timova kojima je ipak kvalitet na prvom mestu”

  Dakle, (po kvalitetu) mogu da biraju samo oni koji nisu sponzorisani od strane proizvođača? U tabeli nisu navedeni sponzori, a u tekstu se navode samo timovi Garmin i Vacansoleil kao primeri onih koji opremu kupuju. Ako su oni jedini, to bi značilo da samo 2 tima mogu da biraju po kvalitetu i to samo pod uslovom da budžeti to dozvoljavaju, jer izbor uvek zavisi od para (verovatno i biraju po ceni, a ne kvalitetu :)). Mene je baš zanimalo koji timovi mogu da biraju kvalitet i šta su onda izabrali, a ovako izgleda kao da je ta opaska u tekstu suvišna.

  Opet, navedeno je i da je Campagnolo vlasnik firme/marke Fulcrum. A da će svi koje sponzoriše Shimano (morati) da koriste kompletnu njihovu opremu “i točkove”. Da li to znači da Shimano ne sponzoriše tim Orica-Greenedge (prema tabeli, koriste Fulcrum točkove) i da su oni izabrali Shimano po kvalitetu? Kako i Trek tradicionalno koristi Bontrager točkove (i još ponešto) znači li to da su i oni Shimano izabrali po kvalitetu?

  Bilo bi interesantno znati i koje su razlike u ceni između različitih proizvođača opreme. Nisam siguran da takve informacije možemo tek tako da nađemo na netu. Ali ko je u tim vodama možda ima i takve podatke. Takođe, tokom 2012. videlo se da neke ekipe koriste digitalne Shimano menjače, a neke ne. U okviru ovog teksta (šta se vozi) bilo bi lepo da su bili i takvi detalji (za Garmin je navedeno da koriste asimetrični pogon). Plus neki lični osvrt na temu, makar u rečenici-dve.

  Takođe, navedeno je da su se “Triestina momci” bunili, jer “imaju ugovore sa Lampreom”, ali iz teksta se ne vidi u čemu je problem i kakve to veze ima sa Meridom. Ako su Triestina i Lampre do sada vozili Wilier, ulaskom Meride u Lampre Triestina prelazi na Meridu, kad već imaju ugovore. Momci bi mogli da se bune samo ako žele da zadrže Wilier, ali u tekstu se kaže da se bune, jer imaju validne ugovore sa timom Lampre, pa sam ostao zbunjen.

  Reply
  1. Đorđe Pejković says:

   -svako pravilo ima izuzetaka- svi biraju kvalitet tj. svi su kvalitetni: Shimano, Campagnolo, SRAM
   -tim bira šta će voziti bilo po sponzorstvu bilo po kvalitetu i vrše svoje testove šta im odgovara a šta ne
   -odeš na sajt proizvođača ili nazoveš dilera i vidiš koje su cene (razlike velike Evropa i USa)
   -Merida je bukvalno izgurala Willier jer su uleteli sa budžetom od 1,5 miliona evra. Zakon jačeg a u tekstu piše para vrti gde burgija neće
   -kratke vesti izlaze na facebook.com/BiciSvet i dopunjuju poneke tekstove sa sajta
   -ne može se sve reći u jednom internet tekstu jer jednostavno nije takva forma

   Reply
   1. Cane says:

    Kad sam jednom počeo da kucam, malo sam se zaneo. Lepo i piše da su ovo VESTI, a ne Insajder. Valjda sam navikao na obilje informacija i analiza tokom prenosa trka… No, bar znaš da neko voli pažljivo da čita. 🙂

    Reply
    1. goran says:

     Plus, i ako kupuju opremu po želji (mada i nešto nema posebno mnogo de se bira kada je osnovna mehanika u pitanju), sigurno je da je cena po kojoj to dobijaju daleko ispod važeće tržišne, ako si ekipa vrhunskog ranga.
     Isto važi i za proizvođače bicikala kada kupuju opremu. Nije isto da li kupuješ jednu garnituru ili par hiljada.

     Reply
 2. Đorđe says:

  Iskreno očekivao sam malo više teksta i malo opširnije ali dobro i ovo je nešto makar imamo pregled ko šta vozi a za više informacija posetite sajtove proizvođača 😀 xD

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *