Kocka kiša i suze. Flanders sa ponovo izmenjenom rutom

Pin It

Ronde_van_Vlaanderen_BeerIzmeđu 1912. kada je trka osnovana i 1948. godine „Ronde Van Vlaanderen“ pobeđivali su samo Belgijanci, sa izuzetkom 1923 kada je pobeda pripala Švajcarcu Henriju Suteru.

Ruta ove trke se menja iz godine u godinu ali zadržava svoj karakter zahvaljujući konstantnoj brojci od 265 kilometara, kao i kratkim i izuzetno strmim usponima koji su popločani kockom. To bi odprilike bilo to, osim kada se, na 265km i „zid“ uspone, doda još i kiša. April u Belgiji može značiti plavo nebo, provalu oblaka ili oboje u istom danu. Poslednjih godina nije bilo kiše.

Ljubitelji biciklizma u celom svetu svakog prvog vikenda aprila znaju da ih očekuje uzbudljiva trka, koja u kombinaciji sa vremenskim uslovima godinama unazad primorava najbolje svetske vozače da siđu sa bicikla i nose ih na ramenu. Teška trka za prave muškarce. Prva polovina trke mami sveže momke da se odvaže na beg, koji retko kada uspe. Na 130km trke kreću brda koja imaju uspone i po 20%, a do kraja ostaju samo najjači.

Oude Kwaremont – link:
Jedan od najdužih uspona sa gomilom posmatrača koji uživaju u čipsu i pivu dok posmatraju trku na velikom video bimu na vrhu Kvaremonta. Pozicioniranje na vrhu grupe je kljčna za svakog biciklistu. Ove godine možda više nego ikada jer se prelazi tri puta preko njegovog najstrmijeg dela od 11%. Brdo je dugačko 2,2km a pre par dana na njemu je Kanćelara preslišao društvo iz karavanaLINK

Muur-Kapelmur – link:
Duša i srce Flandersa. Brdo je dugačko čitav kilometar ispod čuvene kapele “Geraardbergen” sa maksimalnim nagibom od 19,8% na kome su se odigrale legendarne bitke “Ronde Van Vlaanderen-a”. Publika se celog dana bori za mesto i u delirijumu dočekuje bicikliste.

I ove godine Mur Kapelmur nažalost nije na trci – LINK. Organizatori kažu da je to iz bezbednosnih razloga, što je još prošle godine izazvalo mnoga negodovanja među lokalnim stanovništvom i vatrenim obožavaocima Flandersa. Trka će se završiti u Odenardu umesto u Merbekeu, gde se završavala od 1973. Sada će nova završnica biti nakon tri kruga preko takođe poznatih uspona Kvaremont i Paterberg gde se obično i skuplja najveći broj gledalaca. U poslednjih 75km tu će biti i Kruisberg i Kopenberg, a mnogi vozači već tvrde da će trka biti teža nego ikad do sada.

Ronde Van Vlaanderen - Koppenberg

Koppenberg – link:
Nekada je brdo bilo isuviše daleko od cilja da bi odlučilo trku, ali će ove godine igrati veliku ulogu u rešavanju pobednika jer je  sada mnogo bliže. Sa  dužinom od 600m i maksimalnim nagibom od 22% ovo brdo ostavlja samo najjače momke u sedištu i na točkovima, ostali idu peške. Zvuk helikoptera najavljuje dolazak trke, publika se nalazi na vrhu useka gde navija za svoje favorite, ali i zadirkuje momke. Ovde je Kanćelari 2009 pukao lanac a to je značilo i kraj trke za njega.

Paterberg – link:
Brdo je izgradio 1980. godine lokalni meštanin koji je bio vatreni zaljubljenik u biciklizam, a na Flandersu je standardan uspon od 1986. Ove 2012. to će ujedno biti i poslednja prepreka za bicikliste. Paterberg počinje uskom i oštrom krivinom, blagim nagibom koji se kasnije nemilosrdno uzdiže ispred vozača.

Pre dve godine gledali smo jednu od najboljih trka ikada, prošle godine ipak to nije bilo to… Kome će pripasti 97. trka kroz Flandriju saznaćemo u nedelju 31.III 2013. SPREMITE SE GLEDAMO CELU TRKU > Eurosport international > 11:45h

>pogledajte novu stazu <
> zvanični sajt trke <

(bicisvet.com/Đorđe Pejković)

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

8 thoughts on “Kocka kiša i suze. Flanders sa ponovo izmenjenom rutom

 1. Robert says:

  Đorđe dali bi mi poslao jednu od onih limenki?..može i praznu 🙂

  Reply
 2. Nenad says:

  A tu su i komentari od prosle godine, da ponovim opet nema Kapelmuraaa, pa da li su normalni 🙂

  Reply
 3. joca says:

  najbolji nacin da se unisti neki sport je da se profit stavi iznad sportskih rezultata i upumpa veliki novac

  Reply
 4. Killer Di Luca says:

  Ne mogu da verujem da nema Mur-a najjace brdo,kako se slatko smejem kad pustim klip sa flandersa iz 2010-te kad je Cancelara rasturio Bunena iz sedista…a onaj komentator Belgijanac valjda…u trenutku dok se kamera pomera i trazi Cancelaru koji je otisao Bunenu razocarano uzvikuje “aj aj aj aj” kao da je na srpskom teo da kaze “leb te j*** de ode ovaj” 🙂
  Ove godine Bunen u strasnoj formi,ocekujem od njega da zada udarac na poslednjoj sekciji pod kockom,u ovom slucaju to mu dodje paterberg.

  Reply
 5. Nenad says:

  Izbacili Kapelmur!!! Jao jao, gde ide ovaj biciklizam… ccc 🙁

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *