Analiza – 100 #TDF

Pin It

tour_de_france_2013Polako se bliži 100-ti Tour i vreme je za nekakve pričice predviđanja i analize. Pisao sam OVDE o svim posebnim detaljima na ovogodišnjoj trci: Hotel brod, noćna trka i tako to… link

U ovom tekstu zadržao bih se samo na analizi samog početka trke, a to su prve 4 etape koje mogu u velikoj meri odrediti  ishod čitave trke. Tri etape na Korzici i prvi dan na kontinentu u vidu ekipnog hronometra.

Prošle godine nije bilo humano koliko je Bredli dao vremena svojim rivalima na dva individualna hronometra, a ove godine trka kreće potpuno drugačije. Kanćelare nema jer nema ni mesta za njega da nosi žutu majicu zato je promenio fokus i svu pažnju usmerio ka septembru i Firenci> LINK

Tour kreće sa tri drumske etape na uskim putevima Korzike. Ukratko: Ko preživi pričaće. Upravo iz ovog razloga idvojio bih tri moguća scenarija za sam početak trke:

 1. Da neko od rivala izgubi mnogo vremena u prve tri etape zbog potencijalnih  padova ili čak odustane od trke zbog povrede
 2. Da na Korzici sve bude u redu i da na četvrtoj etapi u Nici tim SKY rasturi društvo na hronometru.
 3. Da ni posle Nice ne budu veće i značajnije razlike u generalnom plasmanu.

100-tour-de-france-2013

1 – Ko prati reli zna kakvi su putevi na Korzici jer se tamo vozi poznati „Reli Corsica“. Uski putevi, krivina na krivinu i bez mnogo ravnog. Početak trke uvek je propraćen nervozom u grupi. Nervoza će biti još veća jer je i ulog veliki, pogotovo kad se zna da je Sagan najveći favorit za nosioca prve žute majice. Svi će pokušavati na sve načine da dođu u manjoj grupi ispred svojih rivala. Uz čitavu ovu borbu za prve majice favoriti za pobedu će opasno morati da se pripaze od padova i preloma sitnih i krupnih koščica. Padova će sigurno biti, a znamo koliko mesta ima na vrhu grupe gde će želeti da se vozi min 50 vozača u 5-6 različitih timova koji imaju bicikliste za generalni.  Stvarno bi bila prava šteta ako bi neko od favorita odustao u ovom delu, ali to nije nemoguće.

2 –  Svi znaju šta ih čeka u prvim danima pa će tako i nivo koncentracije biti na maksimumu. Drugi scenario je taj da sve protekne u najboljem redu na Korzici. Etape će osvajati univerzalni i izuzetno jaki vozači kojima generalni plasman nije prioritet dok će se favoriti čuvati u grupi na bilo kom mestu jer nema bonifikacija na liniji cilja pa neće ni sprintati možda čak do Ax 3 Domaines-a. Posle toga karavan stiže na kopno gde „Men In Black Train“ realno može da rasturi društvo na ekipnom hronometru tj. da Fumova konkurencija dobije po 2-3 minuta zaostatka. To bi praktično značilo eliminacionu trku do Pariza. Svi bi pokušavali i odlazili ali bi SKY išao na tempo i čuvao majicu do kraja, a gledali smo to dosta puta do sada.

3 – Ako se ne dogodi ništa od ovog što sam do sada napisao, a i ja se nadam da neće, onda bi moj treći scenario bio najzanimljiviji. Veliko je pitanje kakvo će vreme biti na stazi pa nije isključeno da ozbiljni hronometraši možda zakažu po eventualnoj vrućini u Nici. Pre svih mislim na Team SKY – ako ne budu na visini zadatka staviće Fruma i sebe u vrlo nezavidan položaj. Ako razlike posle Nice ne budu veće od 30-40 sekundi to će trku ostaviti veoma otvorenom i stresnom za svakoga, a pogotovo za Britance.

Glavni akteri su svakako Frum i Kontador. Ne treba zaboraviti ni Purita koji vozi TEK DRUGI Tour u svojoj karijeri. Jedan je vozio 2010 ali za Valverdea, kog takođe ne smemo otpisati. Šlek će biti na trci i može da je učini veoma zanimljivom jer je Endi polako ali sigurno podigao formu, a hrabrosti mu nikada ne nedostaje. Sagan će zabavljati društvo to je sigurno, a tu je i okršaj sprintera koji je uvek zanimljiv.

Iskreno mislim da će Frum, Rodrigez i Kontador voditi glavnu borbu na čitavoj trci. Ako dođe Evans i njega svrstavam u favorite svakako jer svi imaju  veoma jak tim za prvi veliki okršaj – ekipni hronometar u Nici. SKY, Katusha, Saxo Tinkof koji se pojača ove godine sa Rodžersom, Roučom i Krojcigerom će biti ozbiljna konkurencija BMC-u i već pomenutim ekipama.

Frum je mnogo jak što je pokazao i na Dofineu, ali je Pistolero stari lisac i ima mnogo više iskustva na ovakvim trkama. Frum je zaslužio mesto lidera u timu posle dva Grand Tura (Vueltu & Tour) koja je krvnički odradio za Viginsa (koji je u nezgodnoj situaciji LINK). Pistolero ovde može da pobedi možda jedino dobrom taktikoma, čega ni njemu ni njegovom šefu Bjarnu Risu ni malo ne nedostaje. Ključ će biti da izoluju Fruma, jer Frum nije mnogo bistar kada on treba da odlučuje i kada treba da se razmišlja u toku trke. To smo videli nekoliko puta na Tirenu kada ga je na jednoj etapi Kontador iz čista mira izfintirao na nekom strmom brdu, a kasnije je i Nibali tako osvojio čitavu trku. Sve dok ide po planu Frum je najveći favorit, ali ako se plan izjalovi ode mast u propast, jer mnogo puta smo videli da SKY nema plan B.

Ubacite ova dva vozača, ili bilo koja druga imena, u tri pomenuta scenarija i videćete da će svakako trka biti izuzetno zanimljiva bez obzira na razvoj situacije. Vive la Tour

TDF_Route_Graphic_2013

(BiciSvet/Đorđe Pejković)

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

10 thoughts on “Analiza – 100 #TDF

 1. Slobodan says:

  Đorđe, biće izuzetno interesantan TDF, da li si uporedio ekipe SKY i Movistara
  Quintana Rojas može i do pobede, bez obzira na mladost, a ko će da vuče uz
  Ventu za Frooma, Port, kako ga zove tvoj kolega Porti, ili Lopez, može samo uz
  uptrebu nuklearnog goriva, Edi Bos i Stanard na ravnom, ali uz brda jako teško
  SKY je toliko siguran u prosečnog hronometraša Barloworlda, da mi liči da su se
  spremili kao prošle godine, Čitam duel TiDžej – Quintana ne bih rekao, kada bi Kolumbija
  imala svoju Protour ekipu, ne bih sumnjao ko će da pobedi. Siroti Wiggins je oteo Froomu
  pola ekipe za Vueltu, ali tamo će da prođe i gore nego na Giru. Sve mi ovo liči na US Postal
  i Lensa, kako je prosečni hronometraš do tada postao zvezda eritroproteina i steroida.

  Lično mislim da bi ovo mogao da bude tour madog Pinoa iz FDJ

  Poz

  Reply
 2. Djordje says:

  Biće veoma zanimljivo, očekujem treći scenario!!!

  Reply
 3. Vanjezi says:

  Samo se nadam da će se još neko uključiti u borbu za generalni a ne samo dva imena, mnogo nade polažem u Rodrigeza 🙂

  Reply
 4. RLT says:

  Ne znam samo sto se tako potcenjuje Andy, ipak i on ima iskustva u ovakvim trkama za razliku od npr. Fruma. Rasturice ovo Andy.

  Reply
   1. Rainrunner says:

    Andy nije onaj stari jer se nije oporavio od povrede na vreme. Ali mislim da se od TDS dosta poboljšao u brdima i da će da cepa(pogotova na Mont ventoux-u), ali mislim da za Froome-om i Contador-om zaostaje mnogo na hrnometru.

    Reply
   2. RLT says:

    Nije problem sto je pustao na tim “tikvama”, uostalom ne dolazi se sa punom formom na Tour, vec se ona konstantno podize tokom trke, tako rade sampioni. I prethodnih godina se Andy isto tako “provodio” na tim pripremnim trkama, pa je posle na Tour- u bila druga prica. Videcemo

    Reply
 5. Nenad says:

  Ovaj treci scenario je najbolji, Frum nije bas bistar ali je mnogo jaci od Kontadora,i sto je najinteresantnije ne taktizira mnogo, tako da ce ovo stvarno biti duel snage i iskustva. Gledano na papiru ovako pre trke za sve majice borba je neizvesna i cini mi se da ce tako i biti i da ce Tur obeleziti dueli Sagan-Kavendis, TiDzej-Kvintana ,itd…
  Moj dzoker za ovu trku je Movistar ekipa. 🙂

  Reply
  1. bobcha says:

   Slazem se da je Frum pokazao vise u celoj sezoni, ali Kontador kada ustane iz sedla na brdima preko 8% Frumu nece biti svejedno sa njegovom voznjom u sedlu. Nikada ne treba zaboraviti, Kontador 7 GT pobeda, Frum 0 pobeda (2 druga mesta)

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *