Izveštaj pobednika sa Ciklokros Državnog prvenstva 2014

Pin It

RTS-Nemanja-Matic-Bojan-DjurdjicDošla je 2014. godina i u njoj prva trka. Datum 26. januar je bio rezervisan za ciklokros državno prvenstvo, nešto kasnije od ostalih država ali pošto kasnimo u svemu moramo i ovde. Šala mala naravno, meni je ovako više odgovaralo jer sam imao dug oporavak posle loma ključne kosti u jesen 2013. godine.

Preležao sam ceo oktobar, u novembru se polako navikavao na bicikl i trening, a od decembra sam počeo konkretno da treniram i da se spremam za novu sezonu. Svašta mi je prolazilo kroz glavu dok sam bio povređen, bilo je nagoveštaja da ću prestati da se bavim biciklizmom, zbog teških uslova, besparice i dr. ali inat je proradio u meni i motiv je skočio, jednostavno ne mogu bez bicikla i trkanja.

Skoro ceo januar je bio kao da je proleće, pa sam to vreme iskoristio za dobre treninge i par ciklokros trening trka da podignem intenzitet i da vidim gde sam u odnosu na ostale.

Došao je i taj vikend državnog prvenstva, ali je isto tako došla i prava zima kakva dolikuje ovoj disciplini. Sneg je napadao oko 10 cm. u Beogradu i temperatura je bila u minusu. Staza dobro poznata, na Partizanovom stadionu, na kojoj je održano i prošlogodišnje prvenstvo, gde sam pobedio. Još jedan pritisak na meni, trebalo je odbraniti titulu.

This slideshow requires JavaScript.

Na startu sam pokušao da budem prvi da izbegnem gužvu, zbog leda na asfaltu i da izaberem najbolju putanju kada se uđe na zemljani deo staze, odnosno snežni deo staze ovog puta. Ipak Aleksa je bio nešto jači i prvi je potegao, a ja sam mu bio na zadnjem točku, što mi biciklisti kažemo. Malo smo se čak i odvojili međutim Aleksa je popustio, ostali su nas sustigli i išli smo jedan za drugim svi. Uspeo sam da ga obiđem na delu staze gde je sneg to dozvolio i nametnuo sam svoj ritam. Pred kraj kruga sam se okrenuo i video da se Aleksa drži, tj. i obišao me je u jednom trenutku…. a za petama nam je išao i Ambruš Nemanja iz Partizana. Brzo sam vratio vođstvo i još jedan krug smo vozili zajedno Aleksa i ja dok polako nisam počeo da pravim prednost.

Vozio sam sve bolje iz kruga u krug iako su mi prsti bili smrznuti u prvoj trećini trke. Trudio sam se da ne pravim greške, da vozim pametno ali ujedno i što brže mogu naravno. Prednost je brzo porasla preko minuta, ali su uslovi postajali sve gori. Kočnice su slabo radile, pedale su se napunile blatom koje se smrzlo i uškljocavanje je bilo skoro nemoguće. Kaseta se takođe napunila snegom i zaledila, imao sam samo tri brzine nazad, tj. ukupno tri brzine jer sam napred vozio jedan zupčanik od 42 zuba. Imao sam i dobar rezervni bicikl ali ga nisam menjao, ni dan danas ne znam zašto J . Svi su imali iste probleme, zaista je bilo teško koncentrisati se na vožnju u takvim uslovima. Pored svega toga moja vožnja je bila veoma dobra i uspeo sam da održim prednost preko minuta do cilja. Pobedio sam po četvrti put uzastopno na ciklokros državnom prvenstvu, ukupno mi je ovo šesta titula u seniorima.

Super sam zadovoljan pobedom, pogotovo jer sam bio povređen do pre par meseci. Motivacija mi je na visokom nivou, trudim se mnogo na treninzima i nadam se da će i drugi to videti i da će biti uslova za biciklizam jer mnogo očekujem od ove godine.

Moram da pohvalim i organizatore trke, puno su se potrudili da se trka održi i u ovim teškim uslovima. Čestitam i svim takmičarima koji su vozili, pogotovo mlađima. Biciklizam je jako težak sport, nema para kao u ostalim sportovima a vozimo u najtežim mogućim uslovima.

Hvala i svima koji su navijali za mene.
Bojan Đurđić

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

2 thoughts on “Izveštaj pobednika sa Ciklokros Državnog prvenstva 2014

  1. Dusan says:

    Neverovatno uvek sve aktuelno u svetu imate na sajtu a nista sa SP u Ciklo Crosu a imali smo i naseg predstavnika!!!

    Reply

Leave a Reply