Biciklizam u džepu & Aplikacije na telefonu

Pin It

biciklizam na telefonuPametni mobilni telefoni postali su nezabiolazni deo svakodnevnog života za mnoge ljude, mogućnosti u šta sve možete pretvoriti mobilni telefon je mnogo, čak i previše. U ovom textu ću pokušuti da vam ukratko predstavim aplikacije vezane za biciklizam. Podeliću ih u dve kategorije, prva za bicikliste rekreativce i druga za ljubitelje biciklizma kao sporta. Kao i obično popularnost biciklizma nije kao kod nekih drugih komercijalnih sportova, posebno američkih, što se itekako oseti i na ovom polju, jer izbor aplikacija je jako mali, a i ono što ima u ponudi je daleko iza drugih sportova po kvalitetu. Potrudiću se da ne kritikujem, nego samo da opisujem osnovnu namenu i funkciju, jer generalno, većina aplikacija je plod programera entuzijasta koji vole biciklizam, i treba ih podržati u tome.

Strava je najpopularnija aplikacija za bicikliste koja prati i čuva podatke vezane za vašu vožnju, beleži vašu maksimalnu i prosečnu brzinu, vreme trajanja vožnje, visinsku razliku i ceo profil staze koju ste odvezli izražen u procentima. Ukoliko unesete vašu visinu/težinu/godine izračunava i potrošene kalorije tokom vožnje. Svaka vožnja su čuva, tako da lako možete uporediti podatke koliko ste napredovali tokom sezone, a tu je i zbir svih vožnji i pređenih kilometara, ukopno vreme trajanja, nedeljni prosek i još mnogo toga. Ono što stravu izdvaja od drugih sličnih aplikacija jeste sjajna i velika zajednica, možete da pratite prijatelje i da uporedjujete vožnje sa njima ili da jesdnostavno upoređujete popularne segmente i uspone sa drugim ljudima. Kolika je popularnost strave dovoljno govori činjenica da je sve veći broj pro-biciklista koristi. Tu su: Robert Gesink, Laurens ten Dam, Rigoberto Uran, Niki Terpstra, Thibaut Pinot, Taylor Phinney, Michal Kwiatkowski, i naravno miljenik strava zajednice Ted King, a to su samo neka od imena, celu listu pogledajte na Strava Pro Cyclists

MapMyRide je alternativa za stravu, vrlo sličnih ili gotovo istih funkcija, pa da ne bih pisao isti text izdvoio bih samo sjajnu nutritivnu funkciju, ukoliko ste ažurni i imate dosta slobodnog vremena, unosite šta ste jeli i pili tokom dana, na kraju vožnje aplikacija vam izračuna koliko ste kalorija od toga potrošili.

Ako niste sigurni da li ste dobro podesili bicikl ili možda kupujete novi a ne znate koju veličinu rama da uzmete, tu je Cycling Biomechanics mala i prosta aplikacija koja izračunava to umesto vas. Unesete vaše parametre i za sekundu dobijete sve dimenzije. Naravno ove rezultate uzeti sa rezervom, ne treba ih smatrati 100% tačnim, ali nije loše okvirno da znate vaša podešavanja.

Bike Repair i Bike Doctor su aplikacije koje se plaćaju, i mala su enciklopedija u rešavanju problema i popravljanju kvarova ako se nađete u nevolji, sve sa “korak po korak” opisom u slikama, ali nisu se zadržali samo na tome, ukoliko imate bolove u telu ili povrede, tu su saveti šta dalje da radite.

LIVE TRKE
Ono što verovatno većinu vas zanima je kako gledati trke live? Postoji mali milion aplikacija sa nazivom sport online ili live u naslovu, ali problem sa njima je što se liste programa često menjaju ili gase, a i podržavaju samo najpopularnije sportove, ja nisam uspeo da pronađem aplikaciju za praćenje biciklizma ili Eurosport-a besplatno. Drugi problem je što oficijalno android više ne podržava fleš, tj. Adobe je sam prestao da ga razvija pre dve godine, tako da praćenje preko web browser-a je postalo nemoguće. Međutim postoji rešenje, testirano, i kod mene radi na Android-u KitKet-u 4.4.*. Dakle prvo je potrebno skinuti Dolphin Browser i Dolphin Jetpack, pa onda ovaj hakovani flash, na kraju kad sve to instalirate, u Dolphin Browser-u uključiti flash opciju (Click Menu>Settings>Web Content>Flash Player> On) sa ovim izbor je na vama gde će te gledati, postoji mali milion sajtova, ali ja preporuèujem Pro Cycling Live uvek su ažurni i daju više opcija ukoliko neki link prestane da radi. (Ako vam nešto od ovoga nije jasno pitajte u komentarima)

Ukoliko ste propustili direktan prenos tu je više aplikacija za praćenje rezultata.
– Prvo bi preporučio Cycling Alerts ali nažalost ova aplikacija je prestala da se apdejtuje, nadam se da će ponovo proraditi… jer odradili su prve dve trke, Tour Down Under i Tour De San Luis, meni se ona najviše sviđala zbog celog UCI kalendara.
– Info Cycling prati samo World Tour trke, tu su opisi, profili i reportaže posle trka.
– Sajt CyclingNews ima svoj Tour Tracker koji prati rezultate na sva tri Grand Tour-a.
– Od istog developer tima tu su još i Tour Of Califorina, Tour Of Utha, Tour Of Alberta… ne znam samo zašto to lepo nisu sve spakovali u jedan app za severnoameričke trke, nego ovako 10 posebnih aplikacija.
– Na kraju tu je i Pro Cycling News, kao što samo ime kaže čitate vesti sa najpopularnijih bici sajtova. Ova aplikacija ima dve sjajne opcije i zbog toga je ja jedino koristim, na jednom mestu tu su tweet-ovi pro biciklista i u drugoj su pro timovi, ovo je odlično kad nema live prenosa, kao recimo Tour Of Oman.
– Oficialne aplikacije imaju Giro d’Italia, timovi BMC Racing Team i AG2R LA MONDIALE Cycling Team.

IGRICE
Ostao je ovde još jedan segment da se opiše, a to su igrice, i ima ih dosta u ponudi, ali su toliko loše da upšte ne želim ni da ih instaliram u moj telefon. Ukoliko imate vi neki app za preporuku podelite ga sa nama ovde u komentarima, a ukoliko vi želite da objavite neki tekst na BiciSvet sajtu, kao što sam to ja uradio, slobodno se obratite Paikkonenu 😉

BiciSvet.com/ Vanjezi Vanja

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

26 thoughts on “Biciklizam u džepu & Aplikacije na telefonu

 1. Nenad says:

  Je l za ovu Stravu mora se uvijek biti konektovan na internet

  Reply
  1. Đorđe Pejković says:

   ne mora da si na internetu sve vreme
   već samo da ti je uključen GPS tj. “aces to my location” a to najviše jede bateriju
   Nakačiš se na net samo kad završiš vožnju i aplouduješ podatke

   Reply
 2. Sale says:

  Browser menadžer igrica, vrlo interesantna,Bez moćne grafike, sve je do vas kako će te voditi, trenirati svoj tim i takmičiti se sa ostalim fanovima biciklizma , Forum ekipa iz celog sveta je odlična, Koga zanima evo linka :
  http://www.cyclingsimulator.com/

  Reply
 3. svetionicar says:

  posto sam odustao od pracenja skijaskih skokova (sa sve Djordjevim glasom u pozadini, lepo se cuo pocetak njegovog prenosa trke) potrazio sam live stream na netu i shvatio zasto ES mora da ima posebne komentatore za engleski i skotski jezik. Dakle, osim sto nsiam razumeo bar 80% onoga sto je komentator rekao, cuo sam da u trci ucestvuju Kanćelara, Moreno Mozer, Valverde, ali i StOnard i SOgan (sa gotovo necujnim ali postjecim glasom “u” negde izmedju slova “o” i “g”.).Poucno a i dosta zabavno u trenutku kad je Sagan (SOganSOganSOgan!!!) napao na 20km od cilja.

  Reply
  1. Dovla says:

   Haha,razumijem te, kako iritantan glas mogu da imaju…

   Reply
 4. Boto says:

  BiciSvetovci šta mislite da pokrenemo skupljanje para da platimo kaznu Markusa Burghardta (ha,ha,ha)?

  Reply
 5. svetionicar says:

  prosle godine, aplikacije za Albertu i Jutu nisu radile, bar ne live stream. znam da je Juta na kraju skinuta sa programa ES zbg loseg kvaliteta streama, a ni Alberta nije blla nesto pokrivena (nagledali smo se reklama za lokalne rancheve i restorane).
  dobra aplikacija je i IPBike koja pokazuje trenutnu brzinu (radi kao mali komp za bajs, ali preko GPS-a).

  Reply
 6. Boto says:

  Može li link za live GP Camaiore (jednodnevna trka u Italiji)-zanimljiva mi jer nastupaju Kišerlovski i Đurasek?
  PS. Je li tako da Kišerlovski nastupa u dresu hrvatskog šampiona?

  Reply
   1. Boto says:

    Hvala,a šta bi s onim što sam predložio za pogađanje?

    Reply
 7. Boto says:

  Eh,kada smo to razjasnili da napišem šta sam želio da predložim svim BiciSvetovcima:
  “Dakle,molim te da sutra ujutro u 9 sati otvoriš članak za trku Le Samyin (a kada dođu Strade Bianche i Roma Maxima i za njih) i da u njemu u komentarima prognoziramo pobednike.Znam da ćeš reći da ne može jer nema nagrada,ali ajde da se takmičimo i bez njih samo da se vidi koliko ko poznaje biciklizam i koliko ima dobar osećaj da pogodi ko će biti pobednik.Ako već mora da buda takmičenje ajde da kroz celu sezonu skupljamo poene za BiciSvet listu i da se na kraju sezone dodele nagrade (do tad ćeš već smisliti šta god za nagrade).
  Lista bi se vidila tako što bi prvi pet koji pogode pobednika (ako ih uopšte bude toliko) dobijali poene od 500 (prvi koji je svojim komentarom pogodio pobednika) do 100 (peti koji se sa svojim komentarom pogodio pobednika),ako bude ostalih koji su pogodili pobedniki oni bi dobili po 50 poena,a oni koji su pogodili nekog koje bio na pobedničkom postolju bi dobili 25 poena.
  Bilo kako bilo ja te od srca molim da nam sutra ujutro u 9 sati otvoriš članak pa da se igramo i pogađamo pobednika.”

  PS. Znam da ti ovo sa listom zvuči kao rasejana ideja i da je to veoma komplikovano,ali u stvari nije nimalo komplikovano i ovo bi bilo jako zanimljivo,a sa nekom reklamom (npr. da to pomeneš u prenosu na Eurosportu) privuklo bi na BiciSvet još mnogo ljudi i izrodilo bar još nekoliko “morskih paukova”.
  Ako tebi ovo zvuči prekomplikovano i ne da ti se baš oko ovog zamarati ti samo obavesti sve BiciSvetovce,a pusti meni da vodim evidenciju (neću varati,a sve je tako prosto i biće transparentno,pa zna se da smo mi koji pratimo biciklizam inteligetni ljudi,pa ako neko vidi neku nepravilnost neka se odmah žali)

  JOŠ JEDNOM TE OD SRCA MOLIM DA PRIHVATIŠ OVAJ MOJ PREDLOG I DA GA NA BICISVETU SPROVEDEMO JER TO ĆE NAS NATERATI DA I PRE PRENOSA MISLIMO O TRCI,A NE TEK KADA ONA POČNE NA EUROSPORTU I DA POSTANEMO JOŠ BOLJI POZNAVAOCI BICIKLIZMA JER ZAR NIJE SUPER ŠTO VIŠE POZNAVATI SPORT KOJI VOLIŠ (POSEBNA NAPOMENA:SVE OVO BISE ODNOSILO SAMO NA TRKE KOJE EUROSPORT PRENOSI I POBEDNIK BI SE MOGAO POGAĐATI DO POČETKA PRENOSA).

  Reply
   1. Boto says:

    Dobro,napravi članak ili anketu o tome (što prije to bolje,možeš već sutra ujutro,a ove koji su komentarisali obaj tekst možeš ovde da pitaš).
    Iskreno mislim pošto svi vole da pogađaju pobednika na etapi Tura da će im se i ovo dopasti.

    Reply
    1. Boto says:

     Ja danas tipujem na Tomasa De Genta iz OPQS da pobedi Le Samyin.

     Reply
    2. Boto says:

     Šta bi od toga da drugi posetioci iznesu svoje mišljenje o ideji (napravi tekst o tome pa da se svi izjasne)?

     Reply
     1. Đorđe says:

      Ideja nije loša ali je teško ostvariva. Ima dosta ljudi koji rade i koji nemaju vremena da se igraju na BiciSvetu. Oni koji ne rade idu u školu… Pored škole i posla ima ljudi koji i treniraju pa imaju još manje vremena. Tur daje neku posebnu draž ovom takmičenju, naravno pored tura tu je Điro a i Vuelta. Smatram da nebi bio veliki odaziv a i ne ide da mučimo mog imenjaka da za svaku trku izbacuje po post i još da ustaje rano ujutru :). Možda bi i bilo interesenata u početku ali kasnije bi mnogima dosadilo. Eto to je moje mišljenje. Ko nije shvatio ja sam za NE.

   2. svetionicar says:

    takmicimo se za slavu na kraju sezone 🙂 moze da su vede neka top lista uspesnih prognozera, pa da na kraju sezone napravis intervju sa pobednikom? moze i bez intervjua, al ajd da pogadjamo, zabano je 😀

    Reply
    1. Boto says:

     Koliko ja tebe shvatih svetioničare ti si za DA,pa to znači do sad jedan za NE i dvojica za DA.
     P.S. Ja pošto sam predložio sam za DA.
     PS.2 Đorđe upravu si da ima mnogo ljudi koji ne mogu stići da se igraju,ali mislim da se može uhvatiti 5 minuta uz npr. jutarnju kaficu da se napiše ime pobednika (ako vas to stvarno zanima).Što se tiče da ćemo tvog imenjaka mučiti ranim ustajanjem ne mislim da si u pravu-zato sam i stavio da otvori članak u 9 sati,a ne kao kad je Tour između 7-7:30,a što se tiče toga da ćemo ga mučiti da za svaku trku izbacuje po post,pa izbacio bi ga sigurno kada dođu rezultati može da izbaci pa onda kasnije da ga uređuje.Što se tiče da ne bi bio velik odaziv kada sam to pročitao mislio da Paikonen može da smisli i mesečne nagrade,a ne samo godišnje,pa da tako povećamo popularnost.
     To su moji kontra argumenti (mislim da je sve ovo jako izvodivo uz dobru organizaciju).
     Još samo jedna stvar,ako bude neka “manja” etapna trka (Pariz-Nica,Tireno,Katalunja,Trka Baskijske zemlje,Trka Romandije,Dofine,Trka Švicarske,Poljska,Eneko Tur,Trka Pekinga),da se napravi jedan post u kojem će biti rezultati,video isječci i neka bude još jedna prednost za one koji imaju obaveze-kako trke počinju uglavnom vikendom,neko ko ima obaveze može odmah napisati šta on misli koće biti pobednik svih etapa,a i ne mora.

     Reply
 8. Boto says:

  Što se tiče bici igrica tu prednjači Pro cycling manager (ali to je uglavnom igrica za kompjuter,a za android mora da se plati 39,90 dolara,a i to je jedno od onih nesigurnih skidanja sa interneta.
  Ko baš hoće to da uradi neka ukuca “Pro cycling manager download” u pretraživač.
  Što se tiče igrica za android tu je “Le Tour de France 100” mislim da to košta 1,37 dolara ili je besplatno (nisam siguran-davno sam je instalirao).
  Ova igrica ima više nedostataka,ali je bolja od onog besplatnog smeća koje uopšte nije zabavno,a samo puni memoriju.
  Nedostaci:
  -nije baš skroz realna (u timu ima samo 5 vozača,mnogo stvari postaju nestvarne sve etape su kao jednodnevni klasici,…)
  -postoje još neki slični nedostatci,a najveći je obračun zaostatka (na kraju etape i ne daje baš realan zaostatak i nema bonus sekundi).
  Najveće prednosti su odlična grafika i to što je bolja od svih drugih.

  Reply
   1. Boto says:

    Molim te mi detaljno objasni kako da neki svoj članak objavima na BiciSvetu.

    Reply
 9. Zoki says:

  Za one koji nemaju android telefone, Endomondo – alternativa za Stravu, ja ovu aplikaciju koristim na Nokii sa symbian operativnim sistemom, lepo funkcionise.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *