Amgen Tour of California 2014

Pin It

California

Trka kroz ”zlatnu državu” svake godine privlači sve zvučnija imena. Na najvećoj Američkoj trci ove godine su najveće zvezde ovog sporta kao što su Mark Kevendiš, Tom Bonen, Tor Hušovd, Peter Sagan, Džon Degenkolb, Metju Gos, Bredli Vigins, Jens Foht i pobednik Rubea za ovu godinu Niki Terpstra. Uobičejano je da na ovu trku dođu vozači koji čine sam vrh svetskog biciklizma, a da se nisu opredelili da voze Giro d’Italia.

Ove godine ruta i etape su kao i uvek raznovrsni. Praktično ima za svakog vozača po neka prilika, od hronometra na drugoj etapi, preko sprinterskih etapa, 2 etapa sa finišom na velikim usponima kakvi su Mount Diablo i par etapa kombinovanog profila na kojima se svašta može desiti. Staza je dugačka ukupno 1.143 km i doneće mnogo uzbuđenja na svakoj etapi.

Svakako da je najveći favorit ove godine Sir Bradley Wiggins, pobednik tura od pre 2 sezone i jedan od najboljih hronometraša današnjice. Veliku konkurenciju predstavljaće mu duo Garmina Acevedo (drugoplasirani na ovoj trci prošle godine) i Dennis koji postaje sve ozbiljniji vozač i beleži sve veći napredak u svojoj karijeri. Ne treba zaboraviti ni Ten Dama iz Belkin tima, Buša iz Trek tima i Stetinu iz BMC-a.

Izuzev Kittela, na ovoj trci su svi najveći sprinteri sveta i nesumnjivo je da će borba između njih na svega 2 ili 3 sprinterske etape biti ogromna, jer svi žele pobedu, a neko od ovih sjajnih vozača će na ovoj trci ostati bez nje. Momci iz manjih američki timova će svakog dana ići u begove u nadi da će doći do slave na domaćem terenu i učiniti korak više u svojim karijerama i možda neke naredne sezone nositi dres nekog velikog tima.
Kao što ste navikli za ove sedmodnevne trke pregled etapa nalaziće se samo na ovom linku.
Trka ima odličan sajt i Tour Tracker  – LIVE praćenje preko neta

Etape

Etapa 1 (Sacramento-Sacramento 193 km)
Prva etapa startuje u Sakramentu, zatim ide izvan njega pa se opet vraća u grad. Uprkos jednom brdskom cilju to je velika prilika za sprintere da neko od njih ponese lidersku majicu. Jedina prepreka bi mogao biti vetar koji može da rasturi grupu.

Etapa 2 (ITT Folsom-Folsom 20.1 km)
Druga etapa je hronometar i prilika za hronometraše. Hronometar koji se vozi u Folsomu je poprilično ravan pa to favorizuje Tejlora Finija i Bredlija Viginsa koji bi trebali da budu glavne zviezde.

Etapa 3 (San Jose-Mount Diablo 174.5 km)
Nakon iskušenja na hronometru stiže prva brdska etapa. Ide se na teški Mount Diablo koji će možda odlučiti pobednika čitave trke.

Etapa 4 (Monterey-Cambria 165km)
Druga etapa za sprintere.Pošto je ovo jednonedeljna trka ne očekuje se da iko od sprintera odustane nakon etape na Mount Diablo, pa se spremite za još jedan jak sprint. Kevendiš, Degenkolb, Sagan, Hofland ili neko drugi pitanje je na koje ćemo odgovor dobiti u Cambriji. Cambria je malo mjesto u Kaliforniji koje ima oko 6000 stanovnika,ali pošto nema velikih sportskih događaja sigurno će biti puno publike na cilju koja želi da pozdravi Sagana i kompaniju.

Etapa 5 (Pismo Beach-Santa Barbara 174 km)
Novi dan za sprintere, ali…uvek ima ono ali što sreću kvari. U ovom slučaju to je brdski cilj San Marcoss. Prelaz na 600 MNV, koji je na 30 km do cilja. Kavendišu će ovo biti veliki izazov, pa se otvara prilika za univerzalnije sprintere: Sagana, Degenkolba. Kako god da se završi etapa gledaoce očekuju izuzetni kadrovi poznatog letovališta Santa Barbara.

Etapa 6 (Santa Clarita-Mountain High 152 km)
Mountain High ili u prevodu Visoka Planina cilj je na ovoj etapi. Tu su još dva brdska cilja Bouquet Canyon i Mt.Emma. Etapa završava na oko 2200 metara nadmorske visine, a glavnina uspona Mountain High počinje oko 10 km do cilja.  Sve u svemu čeka nas dan bespoštedne borbe.

Etapa 7 (Santa Clarita-Pasadena 143 km)
Dan “roling-a” sa dva brdska cilja koji završavaju na oko 45 km do cilja dovoljna da bar jedna sprinterska ekipa vrati svog sprintera u peloton. Međutim koliku će prednost napraviti begunci i da li će ih uhvatiti to niko ne zna. Ova je etapa ipak najveća prilika za beg i njegov opstanak.

Etapa 8 (Thousand Oaks-Thousand Oaks 134 km)
Thousand Oaks u doslovnom prevodu znači Hiljadu hrastova. U blizini je Holivud pa zato među ovim hrastovima žive neki od poznatih USA bogataša. Videćemo da li će hiljadu ljudi biti na stazi da pozdravi bicikliste.

(BiciSvet.com/ Dimitrije Partonjić/ Boris Stanković)

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

3 thoughts on “Amgen Tour of California 2014

 1. Boris Stanković says:

  Kakva pobeda Tejlora Finija,jedna od najboljih u sezoni.Večeras:
  -komentator:Ognjen Veljić
  -idemo na Mountain High,mislim da je ovo etapa koja će rešiti trku,međutim i sutra će biti dan “rolling-a”,pa i sutra će biti žestoko.Moj favorit za večeras opet Roan Denis.

  Reply
  1. Boto says:

   Jedna informacija za sve BiciSvetovce,ako ko ne zna:Gabor Kasa i Nebojša Jovanović potpisali za grčki Kastro Tim,a Kasa juče bio 20. na Visegrad 4 Bicycle Race-GP Polski Via Odra (1.2).

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *