TDF’14 E1 Harrogate 190km

Pin It

Dužina: 190,5km
Kategorija: ravničarska etapa
Najviša tačka: 532 mnv

Tur će se voziti tek 4. put na britanskom kopnu, posle dolazaka 2007, 1994 i 1974. Budući da su Britanci pobednici prethodna dva izdanja i dan sport doživljava veliki preporod, fantastičan je tajming dolaska u Britaniju.

Tour-de-France-Stage-1-1400751056

Drugu godinu za redom trka počinje ravničarskom etapom, dajući sprinterima šansu da osvoje i nose žutu majicu danima. Marsel Kitel želi da pokvari britansku zabavu. Bio je neprikosnoveni kralj sprintera na prošlogidšnjem Turu i pritisak je njemu da to bude i ove godine. Ali, Mark Kevendiš ima dupli razlog da pobedi danas. Prvo, grad domaćin cilja etape je rodni grad njegove majke i mora da se osveti Kitelu koji je uzeo ”njegovu” žutu majjicu prošle godine na Korzici.

Jorkšir možda nisu Pirineji, ali uske ulice i strma brda mogu završiti nečiji izazov u generalnom plasmanu pre nego što i počne. Nepredvidivo britansko vreme će svakako imati svoju ulogu u nekom trenutku.

Etapa ima 3 brdska cilja, koji nisu dugi, ali su vrlo teški. Međutim sprinteri bi trebalo da zadrže ritam glavne grupe bez problema i osim ako ne dođe do nekog incidenta ili pada kao prošle godine, ovo će biti borba najboljih svetskih sprintera.

RETROSPEKTIVA:

MArcel-kittel-tdf-14-e1

Fantastičan odziv navijača i ljubitelja biciklizma u Jorkširu. Bilo ih je u ogromnom broju i napravili su atmosferu kao na Alpe d’Huez-u ili nekom drugom mitskom usponu gde se lomi trka.

Prvi beg ovog Tura oformio se bukvalno na 200m od početka trke i u njemu su bili Benoit Jarrier (Bretagne Seche), Nicolas Edet (Cofidis) i legendarni Nemac Jens Voigt (Trek). Upravo je veliki Jens napao na 110km do cilja, pobedio brdske ciljeve i osvojio prvu tačkastu majicu na ovogodišnjem Turu. Uhvaćen je na 60km do cilja.

Kao i što se očekivalo, uske ulice u Jorkširu su izazvale mnogo pometnje u pelotonu, i pri najmanjem problemu nekog od vozača po pola grupe bi se zaustavljalo u gužvi. Tako su u problem zapali Joaquim Rodriguez, lider Kaćuše, sprinteri Demar i Modolo, Kris Horner i svi su bili u velikoj grupi iza glavne koja je jedva uspela da uhvati glavnu grupu posle 20-30km jurnjave, a čak je i glavna grupa zastala u jednom momentu da bi stigli vozači iza. Nije bilo većih padova, mada je cela glavna grupa bila isuviše nervozna u pojedinim trenucima.

KAMERA NA BAJSU

A onda finiš. Kanćelara je lansirao napad na kilometar do cilja. Jedva su to spojili vozači Giant-shimano tima, a onda Kevendiš radi nešto neshvatljivo u prevelikoj želji da trijumfuje i nešto za šta je samo on kriv. Gurao je Simona Geransa iako je imao odličnu poziciju. Kevendiš je izgleda polomio ključnu kost, ali Gerans prošao možda čak i lošije. A sada nazad na sprint, Kitel je bio najpribraniji posle pada, jedina konkurencija su mu bili Sagan, Kukar i Navardauskas. Obišao ih je Kitel sve i drugu godinu za redom prva etapa i prva žuta majica Tura je njegova.

ZNATE DA NISAM FAN KAVENDIŠA ALI ČOVEK NIJE BAŠ TOLIKO KRIV ZA PAD JER NA OVOM SPRINTU JE TO BIO ČUDAN TAJMING I NESREĆAN SPLET OKOLNOSTI: KAVENDIŠA JE IZBACILA KRIVINA A GURANJE GLAVOM NIŠTA NIJE NEOBIČNO. ČAK BI SE I ODRŽALI NA TOČKOVIMA KAV I GERO DA NIJE NALETEO BRAJAN KUKAR KOJI JE SAMO PIPNUO VOLAN GERANSA I U DELIĆU SEKUNDE GA PODBACIO PO MANKSMANA I TO JE BIO KRAJ.

REZULTATI:

1 Marcel Kittel (Ger) Team Giant-Shimano 4:44:07
2 Peter Sagan (Svk) Cannondale
3 Ramunas Navardauskas (Ltu) Garmin – Sharp
4 Bryan Coquard (Fra) Team Europcar
5 Michael Rogers (Aus) Tinkoff-Saxo
6 Christopher Froome (GBr) Team Sky
7 Alexander Kristoff (Nor) Team Katusha
8 Sep Vanmarcke (Bel) Belkin Pro Cycling
9 José Joaquin Rojas Gil (Spa) Movistar Team
10 Michael Albasini (Swi) Orica Greenedge
11 Fabian Cancellara (Swi) Trek Factory Racing

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

8 thoughts on “TDF’14 E1 Harrogate 190km

 1. Mico says:

  kakav dzumbus na kraju… dobra stvar ove godine je sto ce pobjednici moci da se prognoziraju u pristojno vrijeme, a ne kao vampir u 8h da refresh-ujem 🙂

  Reply
 2. Boris Stanković says:

  I prvo,pa muško-prvi put pogađam s BiciSvetovcima i odmah pogodim.

  Reply
 3. Nenad says:

  Kitel je u najboljoj formi ove godine, ako bude vozio kao na pocetku Djira mislim da nece imati konkurenta na ovakvim etapama 🙂

  Reply
 4. Robert says:

  ja cu Demare…mada realno Cav-Kittel-Sagan-Modolo..to je to otprilike

  Reply
 5. Boris Stanković says:

  Kitel,hajde ljudi komentarišite-tipujte,makar i između nas za slavu.

  Reply
 6. svetionicar says:

  svi nesto tipuju na Kitel-Chvarak-Grajpel, Sagan iz potaje, Degenkolb ima zadatak da vuce Kitela, pa cu ja da odaberem za danas A. Kristofa.

  Reply
  1. Boris Stanković says:

   Loš ti je izbor-Kristof se ne osća najbolje,oseća bolove u ahilovoj tetivi.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *