TDF’14 E5 Arenberg 155km

Pin It

Dužina: 155,5km
Kategorija: ravničarska etapa
Najviša tačka: 53m n.v.

Od kada je ruta objavljena prošlog oktobra, o ovoj 155,5 km dugačkoj etapi se pričalo najviše. Iako je kraća nego prethodna etapa na Turu koja je imala kocku, ova etapa ima nekoliko sektora kocke više.

Ova etapa sadrži 15km teške francuske kocke sa kojom će se takmičari suočiti. Sekcija koja može prouzrokovati najviše problema je ona prva-Carrefour de l’Arbe. Sekcija kocke sa 5 zvezdica često može biti odlučujući factor na Pariz-Rubeu i lako može uništiti nadanja o generalnom plasmanu mnogih vozača.

Tour-de-France-14-Stage-5

Pretposlednji sektor pod kockom, Wandignies-Hamage à Hornaing, je najduži i ocenjen je sa 4 zvezdice, a dugačak je 3,7km i idealno je mesto za lansiranje napada, posebno ako se rivali osećaju neudobno i umorno.

Kada je poslednji put etapa Tura sadržala kocku 2010. godine izazvala je haos u pelotonu. Frenk Šlek je tada uspeo da pređe 2 sektora, ali je treći onda završio njegovu trku. Endi Šlek je tada bio mnogo bolji, držeći se točka specijaliste za klasike, Fabiana Kanćelare. Timske kolege će biti od ključnog značaja ako momci za generalni plasma žele da prođu kocku neogrebani i nepovređeni.

Omega Farma Kvik Step će biti među favoritima za pobedu sa aktuelnim šampionom Rubea u svojim redovima, Niki Terpstrom, ali moraju na umu imati i svog vozača za generalni, Poljaka Mihala Kviatkovskog.

RETROSPEKTIVA__________________________________________________________

Etapa broj 5 ovogodišnjeg Tura je jedna od ključnih, i na nju se svakako može primeniti već otrcana fraza- na njoj se trka ne može dobiti,a li se svakako može izgubiti. Upravo je ovo na svojoj koži osetio prošlogodišnji pobednik, svakako najveći favorit za trijumf i ove godine kao i čovek sa najjačim timom uz sebe na turu, Kris Frum. Doživeo je neugodan pad juče, pa danas u ranoj fazi trke drugi, i onda nekih 5km pre početka prvog sektora pod kockom i treći pad, koji je bio koban po njegove ambicije za generalni plasman, pa je KRIS FRUM ODUSTAO SA TURA.

Iako je imao najbolji tim, taj tim nije položio ispit, nisu držali Fruma na vrhu i on je po klizavom putu pa u sredini grupe. Posle odustajanja Fruma SKY će svoj Tur pokušati da spasi dajući ulogu lidera tima Ričiju Portu. Malo posle odustajanja Fruma, Gerant Tomas je izveo Porta na čelo grupe i tu ga štiti, a pitanje je što to nisu uradili sa Frumom. Možda će sada Dejv Breilsford zažaliti što nije poveo Viginsa, koji svakako ima više iskustva, takođe je pobedio Tur, a i pravi Rube je završio u top10.

Žuta majica, Vinćenco Nibali, je vozio neverovatnu trku, Astana je isprašila konkurenciju, vozili su bez zadrške, bez kalkulisanja i Nibali i Fuglsang su završili trku na drugom mestu, iz fantastičnog Holanđanina, Larsa Buma. Nibali možda sada nije pobedio etapu, ali je širom otvorio vrata pobede na Jelisejskim poljima u Parizu za 2 nedelje.

Od ostalih favorita, Kviatkovski najbolji, stagao je sa 40 sekundi iz Nibalija, ali se on ne može smatrati pravim favoritom. Port, Valverde, Talanski, van Garderen i van den Bruk su stigli iza i oni su u prvih 10 i napredovaće dosta kada krenu planine, jer su ispred njih, Fuglsang, Kanćelara i Sagan, momci koji će otpasti čim krenu ozbiljni usponi.

Alberto Kontador, je vozio koliko je mogao, pustio na prvoj sekciji kocke Nibalija bez borbe i povukao se u grupu u nadi da će njegove timske kolege odraditi posao. Koliko je Kontador je na kraju skroz ostao bez snage, a to govori činjenica da je na 10km do cilja bio u grupi sa svim favoritima, a na cilj je stigao sam sa 30 sekundi iza njih.

LARS-BOOM-TDF-14-E5

LUDILO U FRANCUSKOJ. UKRATKO:
-FRUM SE RAZBIO 2-3 PUTA I NIJE NI STIGAO DO KOCKE.
-KONTADOR PUSTIO ODMA NA PRVOJ KOCKI I DO KRAJA IZGUBIO 3MIN
-NIBALI OSOKOLIO I MOŽDA JE SA DANAŠNJOM VOŽNJOM OSVOJIO TUR.
NIJE SVE U SNAZI IMA NEŠTO I U GLAVI. NIBALI VOZI KLASIKE I NIJE OD ONIH VOZAČA KOJI ČEKA SAMO HRONOMETAR NA ETAPNOJ TRCI DA RASTURI DRUŠTVO. DANAS JE VOZIO KAO ZMAJ A IMAO JE I NEVEROVATNU SNAGU I MALO SREĆE.

SAD JE KAO SVIMA ŠATRO ŽAO FRUMA. ČINJENICA JE DA NE ZNA DA SE VOZI U GRUPI. EKIPA GA DOVEZE U FIJAKERU POD BRDO I ON RASTURI PELOTON. DANAS JE TREBALO MNOGO VIŠE HRABROSTI I SNAGE A SVE JE TO POKAZAO DA IMA VINĆENCO. A NI KRISTIJAN PRUDOM NIJE BIO NA STRANI SKY TIMA KAD JE UBACIO OVU ETAPU NA TOUR. ČINJENICA JE DA JE PRETHODNIH GODINA TRASA BILA KAO STVORENA ZA HRONOMETRAŠE…DANAS JE RUTA BILA ZA PRAVE PRVOKLASNE MUŠKE TRKAČE. PISTOLERO JE SPASAO ŠTO SE SPASTI MOŽE ALI JE NA KRAJU I ON RIKNUO. 

PROSEK OD 47KM/H SVE GOVORI. IŠLO SE PUN GAS I SAMO SU OTPADALI I PADALI. DANAS NIKO NIKOM NIJE SKOČIO – OSIM SKAKANJA U KANALE DUŽ CELE RUTE. HEROJ DANA LARS BOOM KOJI JE PRETHODNIH GODINA UVEK BIO TU NEGDE NA RUBEU DANAS JE IMAO SVOJ DAN.

REZULTATI:

analiza rute:

httpv://www.youtube.com/watch?v=RnU15PaYN1
8

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

21 thoughts on “TDF’14 E5 Arenberg 155km

 1. Nenad says:

  Steta za Fruma, bilo bi interesantnije gledati jurnjavu njega i Kontadora za Nibalijem. Totalno je odsutan, to se videlo i na Dauphine-u kada je pao, a ima i dugu istoriju padova kao ovaj u Salzburgu 2006 https://24.media.tumblr.com/7a0327a79b4dbbca1988ee17060b3380/tumblr_n6swirWSlq1ropreyo1_1280.jpg
  Nibali jos samo ima sansu u spustu sa Port de Balesa 22.jula sve ostalo ide u prilog Kontaodoru, za dve klase je jaci vozac od njega i ne mislim da ce mu biti tesko da spusti 2 minuta zaostatka.

  Reply
 2. Dovla says:

  Jedva čekam da objave video kako je trka izgledala u kameri na kacigama vozača.

  Reply
 3. bojan1611 says:

  mozda je ovo ipak bila prevelika prosecna brzina za AC koji je prvenstveno brdski vozac ipak nije on za ovoliko brzinu po kocki. A i kakav bi Tour bio da AC ne juri pobedu- bio bi mnogo dosadan, ovako ce da bude zanimljivije.
  PS.ovo me malo i podseca na proslogodisnji giro po onakvom vremenu i Nibali trijumfuje

  Reply
 4. Pajsor says:

  Pozdrav,

  nakon prvih par padova Fruma sam ocekivao Djordjovo likovanje boldovano sa velikim slovima, ali sada znam da je i njemu zao.

  Mozda je ipak trebalo da zovu Viginsa, a mozda i Port neocekivano, ali zasluzeno dobije priliku svog zivota.

  Steta, zeleo sam da Fruma poraze na stazi, a ne ovako. Nadam se da ce biti dobro, i da ce sada recimo odluciti da vozi Vueltu.

  Pozdrav jos jedanput.

  Reply
 5. Boris Stanković says:

  I ode Frum…… a da kocku nije ni vidio.

  Reply
 6. Zoki says:

  Odustao Frum, koliko god ga ne voleo, zao mi ga je mnogo, izrazbijao se posteno.

  Reply
 7. makimoto says:

  Daj Djole vrati se molim te, ne mogu ovu dvojicu vise da slusam udavise, ubise, a nemam engleski ili nemacki ili azerbejdzanski jezik u komentatorima na ES, sve je bolje od ova dva daveza.

  Reply
   1. makimoto says:

    Ma i vise od toga, pogotovo kad onaj ficfiric pocne da zaplice sa nazivom svake ulice kroz koju Tour prolazi, kazem udavise, bolje je kad cute.

    Reply
  1. Dovla says:

   Bravo za mene. Jutros sam imao osjećaj da je ovo njegova etapa i ta može do pobjede.

   Reply
 8. Vladimir Jelenic says:

  Sigurno je vec neko stavio Kancelaru, ali nema veze, idem sa njim danas

  Reply
 9. Zoki says:

  Tipujem na Kancelaru, mada bih voleo da pobedi Sep Vanmarcke, ali ce on verovatno morati da pazi na Molemu i nece skakati za Fabuom i ostalima.

  Reply
 10. Boris Stanković says:

  Idem na najboljeg sprintera u ovoj kategoriji vozača-Sagan.Jer da podsetim ovde finiš nije na Veldromu,pa ako Sagan dođe u grupi sa Kanćelarom,Vanmarkeom,Terpstrom i Van Avermetom na cilj,on je tu najjači sprinter.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *