TDF’15 E5 Amiens 189km

Pin It

Zanimljivost u vezi sa ovom etapom je da je direktnim putem razdaljina između gradova Aras i Amijen svega 70km, međutim ova etapa je dugačka čak 189 i po kilometara. Ruta na početku kreće severno iz Arasa, u suprotnom pravcu od Amijena, a zatim se skreće blago ka istoku, zatim ka jugu i cilju etape. Putevi u ovoj regiji su ravni i izloženi vetru. Ova regija je bila poprište žestokih bitaka za vreme Velikog rata. Posle 3 etape koje su više ličile na klasike, Tur se vraća uobičajenom obrascu pošto će naredne 3 etape biti ravne i imaćemo odmor od brda i kaldrme.

05.PROFIL

Kao što je bilo i na etapi broj 2 i danas će mnogo toga zavisiti od vremenskih prilika, naročito od vetra. Danas nema uspona, ali sa puno skretanja na ovoj etapi bilo kakav vetar mogao bi da unese haos u veliku grupu.

Ako budemo imali miran dan videćemo standardan scenario, beg i poteru.  Na ravnim etapama Tura, posebno u prvoj nedelji begovi se sastoje od 4 ili 5 vozača i to obično iz francuskih ili timova sa wild-card pozivnicom. Ovi timovi imaju više koristi da se izlože dodatnim naporima u ovoj fazi trke nego da čuvaju energiju za borbu za generalni u kojoj svakako neće ni učestvovati. Na etapi poput ove možemo videti momke iz Kofidisa, MTN-a, Europcar-a, Bretanja i Bore da beže napred jer njihovi timovi verovatno neće uzeti etapu u sprintu. Međutim sve to dolazi na svoje jer ovi timovi medijskom pažnjom i pokazivanjem svojih dresova i sponzora nadoknađuju neuspeh u trci. Pravo vreme da begunci voze malu šajbnu i idu 35km/h posle svih ovih stresova prethodnih dana.

IGRA POGAĐANJA PBEDNIKA – pravila nadam se da već znate:
ko prvi pogodi pobednika dobija nagradu – FORCE KAPU. Prognoze ostavite ukomentarima ispod – komentari će biti vidljivi posle etape.
Svi ostali koji pogode računa im se pogodak za glavnu nagradu FORCE KACIGU koju dobija onaj ko ima najviše pogodata za vreme tour-a
-> Sponzor igre je BAJK GARAŽA

R E T R O S P E K T I V A—————————————————www.bajkgaraza.com

Nije bilo iznenađenja danas i očekivano smo videli prvi veliki grupni sprint. Trka nije bila veoma sadržajna do samog završnog sprinta u Amijenu gde je pobedio čovek koji je od sprintera na Turu trenutno u najboljoj formi, niko drugi do Andre Grajpel. Pobedio je u Zelandeu po onom orkanskom vetru, danas je pokazao i da mu u borbi prsa u prsa sa svim glavnim zvezdama nema ravnog. Greipel gorila opet osvaja dok je Sagan sprintao svemirsku brzinu brže od ostalih > KOMPLETNI REZULTATI <

.
Greipel-e5-tdf-2015

Kristof je otvorio sprint, Kevendiš krenuo iza Norvežanina, ali na Kevovom točku je bio „gorila“ Grajpel i ubedljivo slavio svoju drugu etapnu pobedu i dosta povećao svoju prednost u borbi za zelenu majicu. Sagan je imao najveće ubrzanje, međutim nije imao dobru poziciju i krenuo je dosta otpozadi i opet je bio prvi 10m posle linije cilja. Raduju dobri nastupi još jednog Norvežanina, Edvalda Bosona Hagena, šampion ove skandinavske zemlje je već drugu etapu za redom završio u prvih 5 i najavljuje povratak u formu kakvu je imao do pre sam 2 godine kada je pobeđivao na svim profilima.

U generalnom nije bilo promena, dakle sjajan Tur za Nemce se nastavlja, drugi dan za redom imaju i etapnog pobednika i nosioca žute majice. Treba istaći da je nesrećni Tibo Pino imao još jedan pad danas, i uprkos tome što je u jednom trenutku imao više od minut zaostatka u odnosu na glavnu grupu uz veliku pomoć timskog kolege Matjua Ladagnua uspeo je da stigne na začelje velike grupe i posao mirno privede kraju.

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dimitrije Partonjić)

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

45 thoughts on “TDF’15 E5 Amiens 189km

  1. Đorđe Pejković says:

   aaa zaboravih da napomenem (ali stari posetioci sajta znaju) da se prognoze računaju do početka prenosa etape n TV-u što je obično 14h…tako daaa…seee danas negde do Mrkvine prognoze računaju komentari

   Reply
 1. Samir says:

  Sagan, vrijeme je da tim uradi nesto za njega i da mu pomogne da dođe na dobru poziciju za finalni sprint

  Reply
 2. Aleksandar777 says:

  ako nije problem da zamenim buhanija za demara, nisam znao da je odustao
  tako mi i treba kad ne radim analizu pre biranja 😀

  Reply
 3. saša says:

  Nacer Bouhanni. Imam vec dve “stative” valja danas necu pogoditi i “precku”. 🙂

  Reply
 4. Boris Stanković says:

  Kofidis ima Buhanija za sprint i nešto ne idu previše do sada u begove,a moj tip je Mark Kevendiš.

  Reply
 5. Doktor says:

  Da probamo sa Kevendišom, moraju i oni uzeti neku etapu…

  Reply

Leave a Reply