Bicisvet

Giro'17 retrospektiva 10-12 etape

fraile_12746_1 (1)#10 Montefalco
Tom Dumulan iz tima Sunweb potvrdio je svoju nadmoć u borbi protiv štoperice i opravdao očekivanja pobedivši na individualnom hronometru, pritom preuzevši lidersku majicu.
Holandski nacionalni šampion je dominantnom vožnjom 50:37 bio nerešiva enigma za konkurentre, najbliže su prišli Gerant Tomas i Bob Jungels koji su zakasnili 49, odnosno 56 sekundi. Nairo Kvintana se borio da limitira svoj zaostatak, međutim do izražaja je došla njegova prirodno loša vožnja hronometra, i to je uz kombinaciju sa jakim bočnim vetrovima, omalenog Kolumbijca danas koštalo ogromnih 2 minuta i 53 sekunde za Holanđaninom.


Koliko je danas Dumulan potukao konkurente, pokazuje činjenica da je već na prvom prolaznom vremenu na 10km bio prvi u virtuelnom plasmanu. On sada može mirno da vozi u planinama, dok će Kvintana morati da napada i napada, i kako zna i ume napravi bar minut prednosti pred hronometar od Milana do Monce na poslednjoj etapi, koji je dug 30km.
Problem za Kvintanu je takođe to što je i Nibali nadoknadio većinu vremena koje je prosuo na Blokhausu, dok je i Tibo Pino prepolovio svoj zaostatak za Kolumbijcem. Uz Dumulana, profitirao je još jedan Holanđanin, Bauke Molema. Odvezao je ujednačenu trku, zauzeo odlično deseto mesto na etapi, što mu je pomoglo da trenutno zauzme mesto na podijumu. Gerant Tomas se oporavio od katastrofe na Blokhausu i započeo povratak, ako ništa drugo sada je na 11. poziciji i ima realnu šansu za podijum u Milanu.

#11 Bagno di Romagna
Etapa koja je počela u jednom od najlepših italijanskih gradova, Firence, svog pobednika dobila je iz zaista ogromne grupe begunaca. Ključni deo etape bio je oko 26km do cilja, gde je bio vrh 12km dugog uspona Monte Fumaiolo. Na ovom brdu je, iz grupe begunaca prvo u napad krenuo Mikel Landa, međutim čini se da se još nije oporavio od pada i gubitka svih šansi za visok plasman.
Napred su otišli Pjer Rolan iz Kenondejla i Omar Fraile iz Dimension Data tima. Fraile je pokupio bodove na brdu i njih dvojica su solo izvezli većinu spusta, međutim sustigao ih je bivši svetski šampion, Rui Košta. Na 5km do cilja priključak sa ovom grupom uhvatio je i Estonac iz Astane, Tanel Kangert i ova četvorka je odlučivala o pobedniku etape.
Kangert je otvorio sprint, Rolan ostao zatvoren. Fraile je krenuo snažno, probao to da prati Rui Košta, međutim Baskijac je bio prebrz i proslavio najveću pobedu u svojoj karijeri. Kangert je ovime znatno popravio generalni plasman i domogao se osme pozicije.
U glavnoj grupi, na pomenutom usponu Fumaiolo pokušali su da napadnu Tibo Pino i Vinćenco Nibali, ali nisu daleko odmakli. Međutim, priključak sa grupom izgubili su Gerant Tomas i Steven Kruisvijk. Britanac se očigledno kao i njegov timski kolega Landa nije oporavio od pada, a Holanđanin nije ni blizu one blistave forme sa prošlog Đira.

#12 Reggio Emilia
Posle par dana u planinama i hronometra, bilo je vreme da glavni favoriti malo odmore, a najbrži momci preuzmu glavnu reč. Bilo je napada u poslednjim kilometrima, međutim isuviše je dobra prilika ovo bila za sprintere da bi je propustili. Momci iz Bore imali sjajan voz i uveli grupu u neposrednu blizinu finiš linije.
Grajpel se sa svojim momcima probio na vrh grupe, ali nije imao snage za samu završnicu. Onda su se na čelu grupe pojavili momci iz Etixa, Argentinac Ričeze je bio savršen lead-out za Kolumbijca Gaviriu koji je proslavio het-trik na liniji cilja. Sjajni Italijan poljskog porekla, Jakub Marečko je osvojio drugo mesto, što je drugi put na ovom Điru. Obratimo pažnju na ovog momka, italijanski sprinteri znaju da zablistaju u samoj završnici trke kad mnogo veće zvezde dišu na škrge posle planina. Međutim, i Sem Benet iz Bore koji je bio treći, te četvrti Fil Bauhaus iz Sunweba i šesti Rajan Gibons iz Dimension Data su konstantno u prvih deset i itekako mogu da osvoje neku etapu do kraja.

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down