Bicisvet

Giro'17 retrospektiva 13-15 Etape

#E13 Tortonatom-dumoulin
Pomislili bi ljudi sprint ko sprint ali nije tako – ovo je bio „onaj sprint“! Kako je prošao čovek kroz grupu pa to nije odavno viđeno. A onaj mučeni Sem Benet kako li je njemu bilo kad je na 10m pre linije bio prvi i nigde nikog a ono odjednom BUM sa desne strane pored barijera eto Gavirie.

Fernando je bilo malo zaostao na 300-400m do cilja jer je neko prekinu lanac pošto su momci iz BORA tima odlično pripremili sprint. Bilo je blago uzrdo preko pruge pa krivina u levo i onda ciljni pravac. Tu na ciljnom pravcu puca grupa a Gaviria ostaje pozadi – i u tom trenutku se uplašio - krenuo u sprint dosta rano ali kombinacija adrenalina i straha je odradila svoje da bude brz kao munja u dugačkom sprintu: 72,8km/h. Na kraju je izgledalo kao da vozi motor pored njih. A prolaz pored barijera je bio ne-ve-ro-va-tan!

Mali Kaleb opet nije imao sreće jer je ostao u gužvi dvojice radnika Bora i Quick Step tima i može da bude srećan što nije pao. Sad mu već sabiraju etape prave statistike i dižu ga u nebesa. Brz jeste zaslužio pažnju jeste ali ja bih ipak pomenuo gosn.Petakija koji je imao 9 pobeda Điru jedne godine – čini mi se 2009!

Fernando Gaviria, „4 and counting“ za njega. Vezao je dve uzastopne etape na Điru, ima ih 4 ukupno. Ponovo je većinu posla za njega u lid-autu odradio Argentinac Ričeze. Ovoga puta najbliži da ugrozi Gaviriu bio je Irac Sem Benet, a njegov timski kolega koji je navlačio sprint zatvorio je Kejleba Juana koji od one pobede nije ni blizu da ponovi taj uspeh. Džasper Stujven ponovo jako blizu posle one etape u begu, a sjajni Rajan Gibons iz Dimension Data još jednom u prvih 5.

#E14 Oropa
Kratka etapa, brdo ni predugačko ni previše teško za ove profesionalce i eto nam recepta za pravi spektakl kakav je i bio. Šta im je danas Tomica Dumulanović uradio pa svaka mu čast. Odlično je izmanvrisao svojim sposobnostima tj. nije ispratio prvi jak napad Naira Kintane a onda je na svoj hronometarski tempo držao distancu i na kraju uhvatio Kintanu i osvojio etapu u roze majici. Nibali je na kraju opasno riknuo – bilo je ovo brzo brdo koje je mnogo više odgovaralo Dumulanu nego li Nibaliju i Kintani. Ajkulu je na kraju stigao njegov pomoćnik i naš stari prijatelj Franko Pelicoti (čije nogavice iz vremena Alesio tima i dalje čuvam) a koji iznenađujuće dobro ide i kog u ovakvoj formi odavno nismo videli.

Bez sumnje najbolja etapa do sada na Điru. Ozbiljna borba u grupi krenula je na oko 5km do cilja. Prvi je krenuo Pocovivo, iza njega odmah skočio Kvintana i samo produžio, a u tim trenucima pratio ga je samo Ilnur Zakarin. Dumulan je shvatio da je vrag odneo šalu pa je krenuo sam na tempo da spaja, bez skokova i uzbuđivanja, te ga je na kilometar do cilja rutinski uhvatio i samo produžio dalje. Sa njim u grupi bili su još Mikel Landa koji se oporavio u potpunosti od pada, te Kvintana, Zakarin, Nibali i Jejts. Poslednja dvojica su pustili na oko kilometar do cilja, a nešto ranije su otpali i Kruisvijk, Pino i Molema te visok plasman za njih deluje sve dalje.
U samom sprintu na cilju etape prvi je krenuo Zakarin, Landa i Kvintana otpali, Dumulan još jednom majstorski ispratio i skočio, pobedio još jednu etapu, ostavio Kvintanu 12 sekundi i uz bonifikaciju napravio još 22 sekunde prednosti. Sve to u roze majici, šampionski, Tom Dumulan!

Koliko dobro trenutno ide Dumulan mislim da ne treba da ga plaši treća nedelja iako je on oprezan sa izjavama po pitanju završnice trke u Alpima. Jedino ako bude imao loš dan što mislim da ne može da mu se desi sa ovako dobrom formo. Jedino neka ubitačna kombinacija brze trke i mnogo lošeg vremena možda na Stelviju može da ga poremeti ali takav scenario je već u domenu naučne fantastike. Njegov najveći nedostatak na ovom Điru je slab tim. Ali opet sa druge strane će razvoj trke verovatno nametnuti ostalim timovima tempo na čelu grupe kako bi svako svog vozača sačuvao u generalnom plasmanu – što Tomu Dumulanu može da bude „fijaker scenario“ – da sedi u grupi i uživa dok ostali timovi vuku na čelu.

#15 Bergamo
Ludo i brzo Toliko je bilo brzo da je i grupeto došao sa 20min zaostatka ali opet pre najbrže predviđene satnice za ovu kategoriju etape.

Ova je bio pravi klasik. Finiš u Bergamu je isti kao i onaj na poslednjoj velikoj trci sezone, Điro di Lombardiji. Svi pravi sprinteri su otpali na dva brda u poslednjoj trećini etape. Begunci su se držali do poslednjih 4km gde je počeo poslednji kratki uspon.
Borbu na tom kratkom brdu inicirao je Bob Jungels, međutim do njega je spojio Pocovivo, a kada je krenuo spust kontrirao je Nibali, ali niko se nije odvojio, a Tom Dumulan još jednom iskontrolisao situaciju. O pobedniku etape odlučivao je sprint, pokušao je Kvintana, ali je Bob Jungels to odsprintao iz sedišta i osvojio još jednu etapu za Etix. Juče smo videli Dumulana kako trijumfuje u roze majici, danas je to uradio Jungels u beloj.

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down