Bicisvet

Giro'17 retrospektiva 6-9 Etape

Nairo-Quintana

>Retrospektiva 1-3<
>Retrospektiva 3-6<
>ANALIZA 100 ĐIRA<

#Alberobelo E7
Trči s’posla da gledam Điro...uključim TV a ono tamo poznati dresovi: Wilier & RusVelo i to niko drugi do D.Kozončuk. Čoveče pa i Putina će da smene a Kozončuk će i dalje da tera točkove u nekoj ruskoj ekipi. On je još dok je deda Denis Menčov vozio u Rabobanku bio sa njim i bio mu desna ruka. Uglavnom, htedoh pomenuti ove timove što su dobili „wild card“ i na najbolji način se revanširaju RCS-u i Điru tako što se svaki dan bore za mesto pred kamerama. I šteta što je Đani Savio izvisio i ove godine sa svojim „Androni igračke“ timom ali RCS već drugu godinu za redom poverenje ukazuje Rusima – Hmm možda što imaju sve italijanske sponzore opreme?

Konačno da pobedi ovaj mali što mu na fotofinišu kaciga prva prelazi liniju. Do sada je uvek nešto falilo a sada je sve uradio kako treba. Čak je i poranio sa početkom sprinta, ali je imao sreće što su bile krivine pa nije imao Gaviria dovoljno mesta da prođe. A to gde se Fernando provukao je za posebnu knjigu da se napiše kako je ludo prošao pored ograde i vozača BORA tima.

#Peskići E8
Taman kad sam se ponadao da će Italijani da uzmu etapu, jer je najiskusniji vozač u grupi - L.L.Sančez – bio umoran (videlo se da je „valjao prenose“) kad ono iskustvo tj neiskustvo mladog Valerija Kontija. Toliko je želeo pobedu da je pregoreo. Prvo je na 30km do cilja pocepao veliku grupu begunaca (pametno – to je bilo pravo vreme za napad i uspelo je) ali je na kraju napravio grešku: prerano u krivini krenuo ponovo da okreće pedale i proklizao mu je zadnji točak na glatkom asfaltu i bum. A onda je i Viskonti morao da koči i na kraju nije mogao da stigne najjačeg Izagirea do linije. A Gorka Izagire (stariji od dvojice braće – mlađi vozi sa Viskontijem) je sve na kraju uradio kako treba. Zategao iz krivine kada je pao Valerio jer je znao da moraju ostali da koče i na kraju uspeo da zadrži prednost ispred Viskontija i Sančeza.

Odakle se onaj Italijan u ’olandezkom timu Bataglin pojavio na 4tom mestu svaka mu čast! Znači da je u formi. Možda i ubode neku etapu do kraja maja. Plus što me živo zanima šta će do kraja da uradi i onaj Kanađanin Majkl Vuds – već drugi dan na etapama u blagim brdima je u prvih pet – Bravo ali još veći rezultat kada se uzme u obzir da je dečko dugo godina imao biciklističku radnju i radio kao mehaničar a profi postao tek sa 30 godina (možda sam malo preterao al tu je negde)! I sad se kida sa ovim zverovima na Điru koji voze GT trke „sto godina“

#Blokhaus E9
Teško brdo na cilju i dan odmora posle – svi su znali da će biti pun gas ceo dan i da nema stajanja štagod da se desi – a desilo se! Šta bi!? Kako ne videše motor ovi iz Sunweb tima!? Ko će ga znati – možda je stao čovek jer mu se pokvario motor – dešava se ili, ili... nećemo saznati verujem. a ni je više ni bitno. Popadaše ljudi i ode generalni za Geranta Tomasa, a deluje da je Tom Dumulan poslednji koji je uspeo da eskivira motor pre Vilka Keldermana. A SKY me opasno nervira što ne menja taktiku u trneutku kad je već jasno da je kraj za Geranta i zašto baš mora Landa da čeka i da ga „vuče“ kad se razbio i ne pomaže više ni sajla za šlepanje – ali dobro ipak je to vojnički SKY tim (nisam video da li je Landa učestvovao u padu možda).

Muvistar je rutinski vukao ceo dan i na kraju im se isplatilo. Kintana je znao da mu treba prednost pred hronometar i zato je napao dosta rano tj. ranije nego što smo to navikli – na 7km do cilja. Ali kod Kintane kad ide onda ide i ne libi se on da napadne kadgod, a kad ne ide onda drži ritam – videli smo to prošle godine na TDF-u. Odlika šampiona i kad ne ide on je na podijumu. Prvi napad je možda bio da proba ostale – a od ostalih su samo Nibali i Pino ostali! Na kraju se Nibali malo preračunao pa je zaribao i morao kao prava ajkula da diše na škrge. Minut je izgubio i veliki je minut kao kuća pogotovo što je to izgubio butinu uz butinu sa Kintanom.

Dumulan se vratio u ritam pošto je izgubio priključak sa prvom grupom kada je napao Kintana. Njegova motivacija je bila sledeća etapa koja je u utorak i na kojoj će najverovatnije preuzeti roze majicu. Što opet ne mora da znači jer ritam trke remeti dan odmora u ponedeljak, a i završnica hronometra je na blagoj uzbrdici pa će i Kintana ići dobro.

Bilo kako bilo čeka nas zanimljiv Điro. Sky će morati da menja taktiku i da napada. Kintana trnutno ima nove, možda njemu, nepoznate protivnike Toma i Tiba. Ne treba otpisivati ni ostale Nibalija, Molemu, Krausvajka: setimo se prošlogodišnje trke, ali ove godine rekao bih da najjači tim trenutno i ima lidersku majicu i teško da će se opet ponoviti „Titanik Krausvajk“ varijanta od prošle godine. A iako se (ne daj Bože) ponovi, možda na Stelviju jer je tamo sneg i led, Movistar je trenutno najkompletniji i najjači tim.
PS: Da je Fleča radio interjvju sa Arijetom, u Điru extra, garant bi ga zgazio Muvistarov auto :-D

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down