Bicisvet

Alberto Kontador intervju - 3. deo

Ove godine si izgubio prvi Tur od 2007, godine. Kada si shvatio da je gotovo?

Kontador: Tur za mene nije krenuo dobro od samog starta. Pao sam prvog dana i ponovo izgubio vreme narednog dana. Tako da sam počeo sa hendikepom i to me je nateralo da više napadam jer sam morao da nadoknadim vreme bilo gde da sam mogao. Ali sam stvarno znao da je gotovo onog dana kada smo završili na Galabijeu. Moje telo je jedostavno reklo ''Stani''. Završio sam Tur sa dosta samopouzdanja jer sam se posle Galibijea stvarno dobro osećao na Alpe d'Huez.

Dakle,zašto si napao na Alpe d’Huez? Da li si mislio da možda postoji mala šansa da preokreneš stvari?

Kontador: Samo sam se zabavljao. U tom trenutku je krajnji razultat bio besmislen. Za mene ne postoji razlika između petog i desetog mesta na TDF. Samo sam želeo da odem napred i zabavim se. Ne zaboravite: na kraju svega svi smo mi glimci i Tur je naša pozornica. Toliko puta moram da kalkulišem u trci u odnosu na moje rivale. Ali ovaj dan je bio drugačiji. Ništa nisam morao da kalkulišem. Mogao sam samo da idem napred i trkam se.

I znate, iako sam ove godine izgubio Tur, ništa ne bih menjao u mojoj sezoni jer mi je zaista bilo drago  što sam imao šansu da opet osvojim Điro. Otkrio sam Điro 2008.godine ali sam se priključio u poslednjem trenutku. Ove godine sam stvarno imao šansu da se propisno pripremim za to. Želeo sam da pokažem italijanskim fanovima šta mogu da uradim kada dam sve od sebe.

U poslednjih nekoliko godine tvoj najdlosledniji protivnik je Endi Šlek. Prošle godine vaše rivalstvo postaje napeto nakon pada lanca na Pirinejima. Endi je kritikovao tvoje protivnapade a navijači su te izviždali. Velikani Tura, kao što je Bernard Ino, su te podržali ali je tvoj ugled pogođen. Sada, više od godinu dana kasnije, kako gledaš na taj trenutak.

Kontador: To je bila nesrećna okolnost u toku trke.Mnoge stvari su se dogodile u toj trci. Nikad nisam pričao o ovim stvarima jer  ne volim da se upuštam u velike polemike. Kao prvo, na drugoj etapi je bilo padova. Došao sam na Stokeu u drugoj grupi a ne prvoj. I ja sam takođe pao. Svi smo snažno jurili da uhvatimo prvu grupu na čelu sa Fabijan Kanćelarom. Bilo je tu nekoliko mojih suvozača i najmanje četiri vozača RadioShack-a. Ja sam bio prvi vođa tima koji je pokušao da neutrališe trku. Možete pitati one koji su bili oko mene. U tom trenutku nismo znali šta se dešava na putu ali da smo se zaustavili to bi bio kraj Tura za Šlekove. Sledećeg dana je bilo teško na kaldrmi. Frenk Šlek je pao i slomio ključnu kost a ja sam bio zaglavljen iza pada. Endi je bio napred sa Kanćelarom kada su ubrzali. Niko tada nije čekao. Stvarno se dosta toga desilo na tom Turu.

Alberto Kontador

Šta misliš koliko ti je sport oduzeo i šta ti je pružio?

Kontador: Biciklizam mi je definitivno dao mnogo- jaku ličnost, zrelost, popularnost i udobniji život za moju porodicu i mene. Šta sam ja pružio? Nadam se da sam odao sliku nekog ko ide u svaku trku i daje sve od sebe na svim trkama a ne samo na velikim. Mislim da ljudi znaju da sa mnom, Albertom Kontadorom, nastaje veliki spektakl.

Armstrong je govorio da TDF nije takmičenje za popularnost. Ali danas sa Facebook-om i Twitter-om, kontakt sa sportskim zvezdama je mnogo bliži. Koliko je tebi bitno da budeš popularan?

Kontador: To je tačno, uživam u korišćenju Facebook-a i Twitter-a tokom trke. Ne mislim da bilo šta može da pomoge vašoj  popularnosti kako dobar rezultat na Turu.

Optužba protiv tebe zbog pronađenih tragova klenbuterola  tokom Tura 2010.godine je pod okom javnosti već više od godinu dana. A u novembru>LINK će arbitražni sudu za sport, krajnji autoritet, pretresti tvoj slučaj i doneće konačnu presudu. Šta misliš gde anti-doping kontrola može da se poboljša?

Kontador: Postoji toliko mnogo stvari koje me frustriraju i nemoguće je imenovati jednu. Mislim da spisak nedozvoljenih supstanci treba da bude ažuriran jer se nauka uvek razvija. Postoje dokazi koji potvrđuju da je moguće uneti klenbuterol u telo kontaminiranom hranom. Ali anti-doping vlasti i dalje brane svoj stav jer je moj slučaj javan.

Šta će se desiti ako je konačna presuda da si kriv i ako te suspenduju na  dve godine?

Kontador:  Ne mogu da odgovorim jer sam uveren da će me osloboditi optužbi.

Šta bi radio da nisi profesionalni biciklista?

Kontador: Postao bih veterinar jer sam oduvek voleo životinje, čak i danas. Imam nemačkog ptičara. Zove se Tour.

1. DEO> LINK
2. DEO> LINK 

KRAJ

(BiciSvet.com/bicycling.com/Dragana Petrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down