Bicisvet

Kinesio taping - Ivan Stević

Ivan Stević je bio jedan od veselijih momaka u boksu na startu Svetskog prevenstva, iako je dva dana pre Elitne trke doživeo pad na treningu.

Stević jer je u toku trke učestvovao u još jednom velikom padu, u kome se ugruvao i polomio ram što je dovelo do odustajanja.

Na ovom videu videćete kako ga lepi devojka iz SAD-a koje je naravno pre toga izlepila i pojedine njihove vozače.

Ove trake najčešće se lepe kod sportista koji se relativno često povređuju ali zbog obaveza prema klubovima ne mogu mnogo da izostaju sa takmičenja tako da se nakon kratke pauze vraćaju napornim treninzima. Jedno od rešenja za ove probleme je Kinesio Taping.

Šta je to?

Kinesio Taping je posebna tehnika primene specifičnih traka koja daje dobre rezultate u ovim situacijama jer pruža podršku mišićima bez ograničenja pokreta što je posebno važno kod sportista koji mogu sa aplikovanim trakama da nesmetano treniraju i da se takmiče. To smo mogli da vidimo tokom proteklih sportskih događaja kada su mnogi sportisti imali nalepljene trake za vreme nastupa.

Kako deluje Kinesio taping?

Kinesio Tapingom se koriguje funkcija mišića koji je zahvaćen nekim oboljenjem, koji boli ili je pod upalom i otokom. Postavljanjem trake smanjuje se prekomerna upotreba mišića i u isto vreme poboljšava cirkulacija, naročito limfotok kojim se odvode toksini i nagomilana tečnost koja povećava pritisak i dovodi do bola i otoka.

Traka ima stepen elastičnosti veoma sličan elastičnosti kože i mišića, prozračna je tako da koža normalno diše i istovremeno se oslobađa znoja, ima tanak lepljivi sloj koji se aktivira telesnom toplotom, može da se nosi više dana, čak možete i da se tuširate jedino je potrebno da se tapkanjem frotirom osuši nakon kvašenja. Postoje i specijalne Kinezio tejping trake otporne na vodu koje koriste plivači i vaterpolisti.

Da li pacijenti sami mogu da koriste ove trake?

Iako trake za Kinesio taping liče na obične atletske trake koje koriste sportisti, one imaju specifična svojstva i jako je važno kako se postavljaju, zato se ne preporučuje da ih pacijenti sami kupuju i stavljaju.

Postoje dva osnovna principa postavljanja u zavisnosti od cilja koji želimo da postignemo, odnosno da li je problem akutne ili hronične prirode. Takođe je bitnan način sečenja, oblik trake i pravac postavljanja kao i koliko će biti istegnuta, odnosno da li istežemo mišić ili traku, tako da nestručno postavljena trake ne bi dala pozitivan efekat ili bi dovela do pogoršanja.

Kome se preporučuje primena Kinesio tapinga?

Pre svega pacijentima sa hroničnim bolom, napetim mišićima, otocima koji se ne povlače ali i svima sa svežim povredama, dislokacijama zglobova, a sportistima i kao prevenciju ponovnih povreda kada su izloženi riziku zbog povećanog napora. Standardne atletske trake i elastični zavoji koje sportisti koriste čvrsto su stegnute pa dovode do smanjene cirkulacije i ograničenih pokreta. Kinesio tejping trake smanjuju spazam i normalizuju tonus mišića, poboljšavaju obim pokreta u zglobovima i ublažavaju bol tako da se mogu primenjivati kod svih stanja koja imaju neki od navedenih simptoma.

Svojstvo trake da utiče na funkciju oslabljenih mišića omogućava primenu kod deformiteta kao što su ravna stopala, X i O noge, halux valgus (čukljevi), kifoze i skolioze. Naravno trake ne mogu da zamene ortoze ili hirušku intervenciju ali mogu puno da pomognu kao dopuna redovnim vežbama. Nakon postavljanja oseti se prijatno olakšanje jer se zamoreni mišići opuste.

What is it?

Kinesio Taping is a special technique of application-specific bar that gives good results in pain situations because it supports muscles without limitation of motion, which is especially important for athletes to be administrated to the smooth strips train and compete. We have seen over the last sporting events when many have pasted strips during performances.

How does Kinesio Taping work?

Kinesio taping are correcting muscle function, which is affected by some disease, the pain or the inflammation and swelling. By placing the strip reduces the excessive use of muscles and improves circulation at the same time, especially the lymph which drains toxins and accumulated fluid pressure increases and leads to pain and swelling.

The tape has a degree of flexibility very similar to the elasticity of the skin and muscles, is so transparent that the skin breathes normally while the release of sweat, a thin adhesive layer that is activated by body heat, can be worn for several days, you can even take a shower and only need towel to pat dry after wetting. There are also special Kinezio tape resistant to water used by swimmers and water polo.

(BiciSvet.com/tekst:centarsm.co.rs/video:Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down