Bicisvet

Peter Sagan kralj pustinje-analiza Dohe 2016

sagan-dohaI bi trka. I drugo Svetsko prvenstvo koje se vozi 6h i opet na kraju Sagan. Toliko se pričalo o sprinterima a na kraju je pobedio univerzalac koji se maestralno pametno i promišljeno trka na svakoj trci. Da ih pustimo u ovom sastavu da sprintaju 10 puta možda ni jednom ne bi Sagan trijumfovao ali je danas imao mnogo sreće a i pameti, no krenimo redom.

Ne komplikovati stvari
Znali su svi da će biti vrućina i svi su se osim Sagana pripremali za vrućinu. Koliko nije bilo humano ovo u Dohi videlo se po onim kadrovima kada su Degenkolb i Kitel odustali, ali šta da se radi – para vrti gde burgija neće pa je šeik napunio UCI-jevu kasu i vozile su se trke po nesnosnoj vrućini. Bilo je svima isto. Analizirao se vetar po pustinji, pripremali su se za vrućinu svako na svoj način. Neki su trenirali na trenažeru u Sauni kao Rajan Mulen, drugi su kao Aleksandar Kristof stigli tri nedelje pre da bi se aklimatizovali i trenirali po pustinji...informacija i logistike na pretek, dok je Sagan stigao tri dana pre trke i po njegovim rečima priprema je tekla ovako: Prvog dana: „Spavao sam ceo dan jer sam putovao preko noći“ Drugog dana: „Trenirao sam samo 3h, mnogo je vrućina“ Trećeg dana - dan pre trke: „Sat vremena treninga, sutra je trka, a i vrućin je“! Bez mnogo razmišljanja i komplikovanja stvari došao, odmorio, trkao se i pobedio! Da li je to zaista tako lako?

Instinkt
Kao i uvek Sagan ume da nanjuši kad je pravo vreme da bude napred. Mada ovog puta baš i nije bilo tako jednostavno, ali je osetio opasnost situacije i iako je bio u lošoj poziciji uspeo da se preseli. Rekao nam je to u intervjuu na kraju trke: „Bio sam poslednji vozač koji se preselio do te grupe“ Sve se dogodilo unutar par kilometara na vetru prilikom okreta karavana ka Dohi: od 178km do 175km (do cilja) Na 176,8km do cilja u trenutku kada je pukla grupa videlo se da Mark Renšo (AUS) dobija defekt i sklanja se u stranu dok se drugi Belgijanac namerno pomera iz lanca sa njim i grupa se odvaja. Grajpel pokušava da spoji i spaja ali kasnije dobija defekt i ispada iz te grupe. Peter Sagan je tada bio daleko iza i sam samcijat je iz te grupe iskočio i preselio se u poslednji čas. Uspeo je da prođe sa Holanđanima na vrh i bam - "uključio turbo". Sigurno je išao 75-80km/h jedno 200m  jer se napred išl0 70km/h – Taj deo uopšte i nije snimljen jer je pre krivine na kojoj se karavan vraća u Dohu kamerman pratio rep grupe, ali sam vraćajući snimak nebrojeno puta uspeo da uhvatim Sagana u ključnim trenucima:
POGLEDAJTE HRONOLOŠKI SLIKE U GALERIJI

Pametna vožnja
Neki su mu zamerili da se danas štedeo i da nije radio kao Bonen na čelu. Možda i jeste, ali mogao je to da uradi jer setite se da se čitave sezone svi trkaju samo protiv Sagana i da on ne dođe u grupi na cilj. Naravno i sprinteri su takvi tipovi vozača da se kriju ceo dan u grupi od 200 ljudi da bi došli na cilj. Mada danas nije bilo skrivanja u toj prvoj grupi. Danas je bilo mnogo sprintera u prvoj grupi i svi su želeli da im se ne priključe Buhani, Grajpel i Kitel koji su bili u drugoj grupi pa su tako i vukli kao sumanuti Italijani, Belgijanci, i ono malo Britanaca. Izgledalo je da Nemci mogu da uhvate kada su došli na krugove (na 106km do cilja) i imali 1min zaostatka ali tada nije bilo više peloton-a i falio je "Tony panzerwagen" koji se prethodno već iscrpeo osvajanjem dve zlatne medalje na hronometrima.

Sreća
Sreća prati hrabre i to je danas Sagan definitivno bio, a i pratila ga je sreća. Nije bušio gume, čuvao se za poslednji sprint nije trošio snagu i prošao kroz grupu na kraju sa neverovatnom srećom. Nije imao idealnu poziciju za sprint. To je mogao da ima Kav ali nije krenuo za Adamom Blajtom već je čekao i pratio Saganov točak, a Sagan je imao ludu sreću (što je i sam napomenuo posle trke) da ga nije zatvorio Đakomo Nicolo do barijera sa desne strane. Mnogi možda ne bi ni krenuli na tako malom prostoru u prolaženje, ali ne i Sagan. Sagan je našao taman dovoljno mesta da prođe, čak je na kraju uspeo i da se vrati na sredinu puta i da šampionski proslavi drugu titulu za redom.
> REZULTATI < VIDEO - KOMPLETNA TRKA:

Tornado Tom je izvukao maksimum iz ovog jer su realno tu bili bolji sprinteri od njega ali stari je on lisac. Kapa dole Bonenu i na tome kako je odmah posle linije onako odmah instinktivno, bez ljutljne i iskreno čestitao Saganu na pobedi dok se Kav nešto okretao kao da mu je zasmetalo, tj. Keva je trenutak neodlučnosti i promena taktike u poslednjem momentu dovela do toga da je izgubio zlato umesto što je osvojio srebro kako je sam rekao nakon trke. Na kraju čestitke svima koji su završili trku - bilo je pakleno vruće i teško, a Saganu još teže da odbrani titulu što je u novijoj istoriji uspelo samo Paolu Betiniju 2006/2007 a pre njega:
Gianni Bugno 1991 /1992
Rik van Looy 1960 / 1961
Rik Van Steenbergen 1956 / 1957
Georges Ronsse 1928 / 1929

(BICISVET.com / Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down