Bicisvet

Alpe d'Huez

alpe-d-huez-tdfNajslavniji uspon u biciklizmu

„Nisam osvojio samo etapu, ovo je Alpe d'Huez“!- izjavio je Pjer Rolan 2011. godine nakon što je pobedio dvojicu daleko poznatijih španskih vozača, Alberta Kontadora i Samjuela Sančeza. „Kada su mi rekli da sam prvi Francuz još od Bernarda Inoa koji je pobedio ovde, bio sam još ponosniji. Ovo je daleko najveća pobeda u mojoj karijeri, ovo se ne može porediti ni sa čim“.

Iako je ovaj sjajni uspeh Pjera Rolana ispraćen sjajnom pobedom još jednog domaćeg vozača, Kristofa Riblona 2013. godine ispred Amerikanca Tidžeja van Garderena, samo 3 pobede u 28 godina na Alpe d'Huezu teško da su zadovoljili kritičnu domaću publiku. Francuska publika je još više nezadovoljna nestašicom žutih majica za Francuze još od Inoa te 1986. godine i njegovog epskog trijumfa na Alpe d'Huezu kad je na cilj zajedno stigao sa timskim kolegom Gregom Lemonom, dok je njihov sportski direktor u kolima pozadi plakao kao beba.

Iako su etapne pobede na ovom usponu možda nedostižne za Francuze, žute majice itekako nisu. Čak 9 puta u istoriji trke je Francuz imao žuti dres na svojim leđima dok je prelazio Alpe d'Huez. Nijedna druga nacija se ne može pohvaliti takvim uspehom, pa se Francuzi s pravom mogu smatrati gospodarima ovog uspona, jer se koncentrišu na najveću nagradu umesto na prolazan uspeh koji donosi etapna pobeda.

Godine 1989.
Etapa na Alpe d'Huez je bila jedna od retkih koja nije rešila osvajača žute majice, a u Parizu je bio hronometar. Te godine smo videli veliku borbu domaćeg vozača Lorana Finjona i Amerikanca Grega Lemona. Lemon je preuzeo žutu majicu na dugom hronometru u prvoj nedelji, dok je Finjon bio samo 5 sekundi iza. Finjon je u planinama povratio majicu, ali je Lemon uzvratio udarac na brdskom hronometru i napravio prednost od 40 sekundi koju je narednih dana povećao na 53. Etapa na Alpe d'Huez je bila poslednja pred hronometar na kome je Amerikanac bio daleko bolji, tako da je Finjon morao da napadne na brdu. Krenuo je u napad na prvoj serpentini Alp d'Hueza, ali se Lemon vratio. Napao je Francuz i drugi i treći put i Greg se nekako branio. Sledeći skok Finjona je bio previše, Lemon je ostao iza i izgubio čitavih minut i 9 sekundi. Bila je to sjajna pobeda Finjona na najpoznatijem usponu u svetu biciklizma, bio je poslednji Francuz koji ga je prešao sa nadom da može do ukupne pobede u Parizu. Međutim, to se nije desilo, još jedan sjajan hronometar velikog Grega Lemona bio je dovoljan Amerikancu za osvajanje žute majice sa samo 8 sekundi prednosti.

Posle Finjona usledilo je doba u kojem su Francuzi samo 2 puta nosili žuti dres na Alpe d' Huez. Godine 2003. Rišar Virank je nosio majicu na ovom brdu pošto je preuzeo pobedom na usponu Morzine prethodnog dana. Dve godine pre Viranka desio se možda još poznatiji događaj. Fransoa Simon je na Alpe d'Huez preuzeo majicu tačno 18 godina pošto je njegov stariji brat Paskal zbog povrede odustao upravo na ovom usponu, a bio je blizu uzimanja žutog dresa. Fransoa nije uspeo da zadrži majicu, završio je kao 6. u Parizu, ali za utehu mu je daje bio najbolji Francuz te godine.

Prošlo je 25 godina kada su Francuzi konačno dobili priliku da slave etapnu pobedu Pjera Rolana na najpoznatijem usponu. Rolan je čitav tur radio za Tomasa Voklera koji je nosio žutu majicu 10 dana i ušao je u poslednjih 3 dana sa realnom šansom za pobedu. Na nesreću svih onih koji navijaju za slabije i za autsajdere, Vokler nije imao više snage. Na etapi broj 19 koja se završava na Alpe d'Huezu izgubio je šanse. Pre konačnog uspona prethodio je Galibije na kome su napali Kontador i Endi Šlek. Vokler je pratio do kad je mogao, ali je popustio i pošto nije imao pomoć timskih kolega brzo je gubio tlo pod nogama. Kada je Rolan stigao do njega da mu pomogne, Vokler ni njega nije mogao da prati. Najomiljeniji vozač u Francuskoj je dao zeleno svetlo Rolanu da se trka za svoju dušu. Mladi Francuz se vratio do Kontadora i Šleka, napao zajedno sa Rajderom Hesedalom na spustu, međutim Kontador ih je stigao i prestigao. Rolan nije paničio, čuo je na radiu da ga stiže Olimpijski šampion Šamjuel Sančez, Rolan je samo seo na njegov točak i Sančez ga je dovukao do Kontadora. Šta je mladi Francuz mogao protiv dva prekaljena španska asa? Na papiru ne mnogo, ali iskoristio je najstrmiju deonicu uspona, napao i ostavio je Špance nemoćne iza sebe. Kako je i sam posle priznao, na trening kampu pre Tura odvezao je uspon više od 10 puta i poznaje ga u dušu.

Pošto je uvideo da sa korišćenjem Alpe d'Hueza na trci ne može preterati, Kristijan Prudom ga je ubacivao na trasu i narednih godina. Dve godine posle Rolanovog zvezdanog trijumfa za stoto izadnje najveće svetske trke, Prudom je uradio nešto što niko nikada nije. Prvi put u istoriji trke postavio je dupli prelazak preko ovog uspona na jednoj etapi. Između dva prelaska brda, bio je zastrašujući spust koji je žestoko izmešao karte i kako je sam Prudom rekao, najozbiljnije razmišlja da tako nešto ponovi i narednih godina.

Prvo duplo prelaženje Alp d'Hueza u istoriji donelo je Francuzima jedinu etapnu pobedu na stotom izdanju Tura. Kristof Riblon je bio deo ranog devetočlanog bega. Iz tog bega se Riblon izdvojio zajedno sa Italijanom Morenom Moserom i Amerikancem Tidžejem van Garderenom. Na prvom prelasku je otpao Moser, a potom i Riblon i Francuz je imao 45 sekundi zaostatka za van Garderenom. Međutim na 5km do cilja, mladi Amerikanac je počeo da se muči. „Već sam se pomirio sa drugim mestom, a onda mi je sportski direktor iz kola rekao da još imam šanse. Ubrzao sam i na 2km do cilja ispred sebe sam video van Garderena. Rekao sam sebi, o ovome si maštao još od kada si imao 6 godina, daj sve od sebe“-rekao je tada Riblon. I čim je stigao do Amerikanca, skočio mu je i ostavio ga iza sebe.

„To je bio najlepši dan u mojoj karijeri. Nisam mogao da verujem da ću da pobedim, osećaj je bio nestvaran. Kada sam prošao cilj, publika mi je aplaudirala, predstavnici medija su me okružili, čak i ljudi koji nisu znali mnogo toga o biciklizmu su hteli da se slikaju i pričaju sa mnom na ulici. Uz to, sve se desilo na stoto izdanje trke, osećaj nije mogao biti lepši i pamtiću to do kraja života“.-rekao je Riblon

Ove godine je Kristijan Prudom uveo još jednu inovaciju. Postavio je identičnu etapu kao onu na kojoj je trijumfovao Rolan pre 4 godine, ali prvi put u istoriji najomiljenija planina na Turu će biti predzadnjeg dana. „Imaćemo veliko brdo tako blizu Jelisejkih polja, i to najslavniji od svih, Alp d'Huez. Mislim da nam predstoji spektakularan finiš trke. Ovo je moj lični pečat ovogodišnjem Turu“. –izjavio je Prudom o ovoj etapi

Takođe, Prudom je rekao da je postavio ovu etapu jer se nada da Francuzi mogu ponoviti uspeh Rolana od pre 4 godine. Sa vrlo talentovanom generacijom koju čine Tibo Pino, Roman Barde, Voren Bargil i sam Rolan, nada se da Francuzi mogu do velike pobede neposredno pre Pariza.

(BiciSvet.com/Procycling/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down