Bicisvet

Analiza pred #TDF'15

Kriterijum Dofinea i trka kroz Švajcarsku su tradicionalno poslednje ozbiljne provere pred Tur de Frans. Imajući u vidu da je Dofine završen 14. juna, što će reći samo 3 nedelje pre početka Tura, a Švajcarska nedelju dana kasnije, mnoge stvari su već poznate i nema previše vremena da se eventualne greške u pripremi isprave. Takođe ne treba zaboraviti ni trku Route du Sud na jugu Francuske koja se odvija u isto vreme kao i trka kroz Švajcarsku. Možda ovo nije najatraktivnija trka u svetu biciklizma, niti preterano popularna među vozačima, ali nama je zanimljiva iz razloga što su nju kao pripremnu trku odabrali Nairo Kvintana i Alberto Kontador.

Dofine: Kao i svake godine kao pripremu za Tur najviše favorita bira učešće na ovoj trci. Videli smo pobednika prethodna dva izdanja Krisa Fruma i Vinćenca Nibalija pre svih, međutim bio je tu i bivši svetski šampion Rui Košta, sjajni Amerikanac Tidžej van Garderen kao, iskusni Španci Valverde i Rodrigez i jedna od najvećih uzdanica i nada domaće publike Roman Barde.

Nibali se odlučio za sličnu taktiku kao i prošle godine, nije na vrhuncu forme u ovom periodu. Nije bio previše aktivan na ovogodišnjoj trci, doduše imao je sjajnu predstavu na etapi broj 6 kada je preuzeo žutu majicu sjajnom vožnjom u begu celog dana. On je samo trenirao, protegao noge na nekim od brdskih ciljeva i nije otkrivao svoju taktiku. Pre Tura će braniti majicu italijanskog šampiona osvojenu prošle sezone, a potom kreće u pohod odbrane žute majice.
Sa druge strane Kris Frum je već u sjajnoj formi. Sigurno je da nije na vrhuncu i da ima još meta za poboljšanje, ali on je već kao zapeta puška i samo čeka da krene Tur. Na poslednje dve etape Dofinea otkinuo je van Garderenu solidnih pedesetak sekundi i osvojio trku drugi put u karijeri. Primetno je da mu fali malo svežine, ali ima brutalan tempo i neverovatno jak tim uz sebe, i ako izbegne padove sigurno je favorit broj 1. Nije imao sezonu punu pobeda na kakve nas je navikao, još u februaru je pobedio u Andaluziji, upravo protiv direktnog konkurenta Kontadora, od tada se nije mnogo trkao. Manjak kilometara u nogama može biti problem, ali svakako će mnogo svežiji doći u Francusku, nego recimo, Kontador.

Blog-Teams-ParisNice-2015

Favorite iz senke bi smo mogli dobiti u vidu Ruija Košte koji se sjajno trkao na Dofineu, osvojio je etapu i došao do podijuma u ukupnom plasmanu. Prošle sezone je bio solidan na početku Tura, ali je zbog bronhitisa odustao. Ove sezone bukvalno ima prvu priliku da vozi Tur kao prvi vozač tima i da se nada velikom rezultatu. Imaće pomoć sjajnog Španca Rafala Valsa, koji vozi fantastično i biće od velike koristi Košti. Tu je i Roman Barde, momak koji je veći deo prošlog Tura nosi belu majicu i završio na visokom šestom mestu u generalnom. Sada je godinu dana stariji, godinu dana iskusniji, takođe je osvojio fantastičnu pobedu na Dofineu i demonstrirao sjajnu formu, svakako uz Tiba Pinoa najveća uzdanica francuske publike. Sa Amerikancima slična priča, imaju Tidžeja van Garderena koji se sjajno trkao i za samo 10 sekundi izgubio majicu od Fruma. Ima solidnu sezonu, vrlo je jak na usponima, sjajan je hronometraš i možda neće moći da parira najvećima, ali plasman u prvih 5 na Turu je realan za njega. Uz njega je tu i Endru Talanski, velika nada ali još uvek nedokazani talenat. Ima pobedu na prošlogodišnjem Dofineu, ali nije imao sreće sa padovima na Turu. Bio je tih ove godine, videćemo koji su mu dometi na najvećoj svetskoj trci. Zanimljivo će biti u Movistar timu, ko će biti lider Kvintana ili Valverde. Kolumbijac je svakako jači vozač, ali Valverde možda dobije vodeću ulogu kao stariji i iskusniji vozač, a i pokazao je vrlo dobru formu.

Švajcarska: Ove godine u Švajcarskoj se nisu pojavili najzvučnija imena. Od imena koji su učestvovali na ovoj trci svakako prednjači Tibo Pino, prošlogodišnja bela majica i trećeplasirani sa Tura. Pobedio je etapu u Švajcarskoj, bio sjajan na Tirenu i Romandiji, ali to je sve daleko pre Tura, ali imao je dobru sezonu i sigurno je motivisan da pokuša da napadne čak i stepenicu više na podijumu. Izgubio je pobedu na poslednjoj etapi trke, na hronometru. Budući da na Turu ove godine nema puno hronometra, a on je sjajan brdaš ima, čini se da će Tibo biti ozbiljan konkurent Frumu i kompaniji u julu.

Na ovoj trci smo videli i Domenika Pocoviva. Omaleni Italijan je doživeo krajnje neugodan pad na samom početku Đira, oporavio se i u Švajcarskoj samo nastavio tamo gde je stao. Ovo je sjajna njegova sezona, pod znakom pitanja je hoće li ići na Tur, s obzirom da njegov AG2R tim ima Bardea i Žana Kristofa Peroa, međutim ako bude išao biće ozbiljna konkurencija.

Još jedan veliki znak pitanja sa ove trke je izvanredni Slovenac Simon Špilak. On je pobedio čitavu trku na hronometru na poslednjoj etapi, već je bio drugi u generalnom na trci kroz Romandiju i treći u generalnom na Pariz-Nici. Posle Hoakima Rodrigeza je verovatno najbolji brdaš Kaćuša ekipe, svakako najkonstantniji vozač ekipe, godinama u nazad je u samom vrhu na svim velikim sedmodnevnim trkama. Međutim zbog krajnje neobičnog odabira vozača za trke u ekipi Kaćuša ne dobija šanse na grand tur trkama. Setimo se samo slučaja brilijantnog Norvežanina Aleksandra Kristofa, takođe nije dobijao šansu na najvećim trkama, poveli su ga Rusi prošle godine na Tur, on je osvojio dve etape, ostalo je istorija, sada je možda i najbolji svetski sprinter. Sva je prilika da će i ovog jula Rodrigez dobiti ulogu lidera u timu, međutim jasno je da je Špilak u ovom trenutku u puno boljoj formi i da je mnogo više pokazao od Rodrigeza koji nije impresionirao na Dofineu.

U pozadini ove dve trke imali smo prilike da pratimo i trku Route du Sud, trku na jugu Francuske u kojoj su učestvovali Nairo Kvintana i Alberto Kontador. Kontador je pobedom na jedinoj brdskoj etapi na ovoj trci ispred Kvintane pobedio u ukupnom plasmanu. El pistolero još uvek hvata dah posle osvajanja Đira, pitanje je koliko će svež biti kada to bude potrebno. Mogu da ga ohrabre nastupi njegovih timskih kolega, Roberta Kišerlovskog na Dofineu i Rafala Majke u Švajcarskoj. Njih dvojica će mu verovatno biti najveći pomoćnici u pohodu na duplu pobedu Điro- Tur, u sjajnoj su formi i čini se da će Alberto imati mnogo jači tim nego u Italiji pre mesec dana. Što se Naira tiče, bio je drugi na ovoj trci, međutim i nije imao neku konkurenciju osim Kontadora. Bio je dosta tih ove godine, u tišini se spremao u Kolumbiji, posle osvajanja Tirena u martu nije se previše trkao.

Da sumiramo, od onih od kojih se najviše očekuje, za sada je jedino Kris Frum na vrhunskom nivou, biće silno motivisan da osvoji majicu posle prošlogodišnjeg debakla. Kontador nije imao previše vremena da se oporavi od Đira, već je u takmičarskom ritmu, pod velikim je znakom pitanja hoće li biti u stanju da pruži svoj maksimum. Kvintana i Nibali su takođe velike nepoznanice u ovom slučaju, trenutno su daleko od željene forme, ali sigirno je da je to sve stvar taktike. Ako ova četvorica budu na svom maksimumu jedino pitanje će biti kojim će redosledom završiti na kraju u Parizu. Ostali mogu samo da čekaju nečiji kiks i bore se za peto mesto. Za verovati je da ćemo gledati momke u crnim dresovima Skaj tima kako kontolišu trku od početka, Kontador će imati jak tim sa par vozača koji će biti uz njega do samog kraja. Za trku može presudna i odluka o lideru Movistara, već pomenuta dilema, Kvintana-Valverde, ali čini se da će Nairo Kvintana ipak dobiti primat.

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down