Bicisvet

TDF'15 E9 Plumelec 28km TTT

Ovo je prvi put od 1982. godine da se timski hronometar vozi ovako kasno u trci (tada je takođe bio u Plumeleku). Timski događaji su se uvek održavali na samom startu, a rezon je da tada timovi imaju svih 9 vozača na okupu, a kasnije u trci se može desiti da timovi ostanu bez vozača i onda ne mogu da se nadmeću sa drugim timovima. Još jedan novitet je da je ovaj hronometar poprilično brdovit sa 3 poprilično duga uspona. Do sada su uvek timski hronometri bili ravni, ali i dosta kraći od ovog, mada 28km nije puno.

09.PROFIL

Nikada u prošlosti se nije dešavalo da timski hronometar bude odlučujući za pobedu u generalnom, ali se dešavalo da pojedini favoriti zbog gubitka vremena u ovoj disciplini ne mogu kasnije da ispune svoja očekivanja. Videćemo najbolje timove kako voze u savršenoj harmoniji, a one malo lošije kako se prosto raspadaju na brdima od obale Bretanje do Plumeleka. Ovo će biti ludi timski hronometar za kraj najluđe prve nedelje Tura, možda ikada.

Timski hronometar se ne pojavljuje svake godine na Turu, a i kada se pojavi razlike su minimalne. Na primer kada je Garmin pobedio pre 4 godine, 5 timova su bili u 5 sekundi zaostatka iza sjajnih Tajlera Farara i društva, međutim ove godine je to skroz drugačija priča. Sada će mnogo bitnija biti taktika i timovi od kojih se najviše očekuje su svakako Etix, SKY i Orica. Oni su dugo spremali ovaj hronometar i gubitak samo jednog vozača (pre ove etape ili u toku same etape) može biti katastrofalan po njihove šanse za pobedu. Bukvalno ni jedan vozač tima koji želi pobedu ne sme da ima loš dan danas.

bajkgaraza-com

IGRA POGAĐANJA PBEDNIKA - pravila nadam se da već znate:
ko prvi pogodi pobednika dobija nagradu - FORCE KAPU. Prognoze ostavite ukomentarima ispod (do početka etape na TV-u što je nekih 14h) - komentari će biti vidljivi posle etape.
Svi ostali koji pogode računa im se pogodak za glavnu nagradu FORCE kacigu koju dobija onaj ko ima najviše pogodata za vreme tour-a
-> Sponzor igre je BAJK GARAŽA

R E T R O S P E K T I V A ---------------------------------------------------- www.bajkgaraza.com

Kakva drama na timskom hronometru! Nismo odavno videli da ova disciplina bude ovako neizvesna. Neke stvari su već izvesne posle ove trke, momci poput Kontadora i Rodrigesa će se ozbiljno zapitati za svoj generalni posle ove etape. Osim drame u samom finišu nismo danas videli ništa neočekivano, slabiji timovi su završili niže u plasmanu kako je i očekivano, timovi petorice najjačih su završili u prva 5 mesta. Prvo je na cilj stigla Nibalijeva Astana, Kazahstanci su postavili odlično vreme, ali ubrzo ih je potisnuo Movistar. Španci su imali u poslednjih par sezona dobrih izdanja na timskom hronometru, ali danas sigurno niko nije očekivao da preteknu Astanu za pola minuta.

BMC-tdf-15

Potom je na cilj stigao Kontadorov Tinkof, kasnili su 25 sekundi za Movistarom, Kvintana je vratio nešto vremena u odnosu na Pistolera. A onda je usledio rasplet, na cilj stižu BMC i Tidžej van Garderen, Ameri su postavili za 4 sekunde bolje vreme u odnosu na Movistar. I onda Frum i Skaj, odlični su bili, činilo se da će pobediti, ali na 200,300m do cilja Niko Rouč je pustio i dok su njega sačekali i pokupili se na drumu, otišlo je dragoceno vreme, ili bolje reći dragocene stotinke jer ,verovali ili ne, Skaj je kasnio 60 stotih delova sekunde. > KOMPLETNI REZULTATI <

Frum zadržava žuti dres, van Garderen je danas jedini nadoknadio vreme, jednu sekundu, Kontador je sada već na minut, protiv ovako jakog Fruma i Skaj tima, pitanje je da li bilo ko može da vrati minut. Međutim trka traje još 2 nedelje, i Rodrigez (koji je danas izgubio još dosta vremena) i Kvintana i Nibali imaju poprilične zaostatke, moraće da napadaju nemaju šta da čekaju, očekujemo vatromet još u prvim planinama.

https://www.youtube.com/watch?v=cvHcP9fLeGc

GENERALNI

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down