Bicisvet

Tour de France 2015

Ruta za Tur 2015. je objavljena. Po običaju ruta nekako iscuri pre samog objavljivanja, tako je dan pre zvanične prezentacije organizator trke ASO "kao" slučajno postavio PDF dokument sa rutom na internet.

Ovo je prilika da vidimo mapu trke, sa svim prolaznim usponima i prolaznim sprintevima, količinom hronometara i novitetima poput sekundi bonifikacije koje će u mnogome oživeti trku i nadamo se povećati broj nosilaca žute majice.

Etape:
Prvu etapu nemojte nazivati prologom. Iako je prva etapa poznata veoma dugo, dobija na značaju kao jedini individualni hronometar na trci.

Poznati uspon sa trke La Fleche Wallone, Mur de Huy je uključen u rutu trke. Ovaj uspon je poznat po svojim strmim nagibima, međutim možda će najveća trka biti na 10km do cilja kada se timovi budu borili da obezbede dobru poziciju za svoje lidere. Na trku su vraćene bonus sekunde, ali samo u prvoj nedelji.

Drugu godinu za redom, neka od etapa trke voziće se po kocki. Neki vozači će biti bogatiji za iskustvo od prošle godine, a i ovo je jedna od retkih prilika da se napravi vremenska razlika u odnosu na protivnike van neke od mnogobrojnih planinskih etapa.

Trka će proći kroz severnu Francusku, gde su očekivani sprintevi puni tenzije i borbe na kratkim i strmim usponima. Ove godine će na trci biti i Mur de Bretanj, uspon na kome su se Alberto Kontador i Kadel Evans borili 2011.

Timski hronometar dolazi relativno kasno u trci. Pravilo UCI-ja je da timski hronometar mora biti u prvoj nedelji, međutim ASO će tražiti da se to osetljivo pravilo promeni. Ovo pravilo osigurava da će svi timovi početi jako u trci, što moćda neće biti slučaj sledećeg jula. Prvi dan odmora dolazi posle 10 etapa i to će biti jedan od najdužih perioda u istoriji Tura koji je bio potreban da se dođe do planina. Ovo znači da će prva nedelja i po biti puna bočnih vetrova, padova i promena vlasnika žute majice.

Pjer Sent Martin je prvi finiš na usponu trke. Biće to brutalna promena brzine posle jurnjave u prvom nedelji na krupnim prenosima. Ovaj uspon je korišćen samo jednom, 2007. godine kada se išlo u suprotnom pravcu, kada je ovaj uspon bio spust. Uspon do ski centra je vrlo težak, nagibi su od 8-10%, međutim, nagibi su po 15% na pojedinim deonicima. Ove godine Pirineji dobijaju 3 etape, sa čudnim usponom na Plato de Beil.

Ruta zatim ide u Alpe, uključiće nekoliko novih uspona. Etape u Alpima su duge od 110 km do 180km, vrlo su kratke, ali obezbediće mnogo akcije. Pretposlednja etapa se vozi do Alp d' Hueza, a etapa je kopija one gde je Pjer Rolan pobedio ispred Kontadora i Sama Sančeza.

Ko će pobediti:
Ima još 250 dana do trke i svako prognoziranje bi bilo nezahvalno. Međutim poznavanje terana omogućava prognoziranje, ali samo delimično. Ne možemo zamisliti kakvi će biti vremenski uslovi, taktike i tako dalje.

Gledajući mapu, trka je samo za brdaše. Nikada nije bilo manje hronometara, makar u modernoj eri. Zato su Kontador i Kvintana očigledni pikovi. Kvintana je i dalje konkurent za belu majicu narednog leta, međutim vreme je na njegovoj strani i ovo je fantastična šansa za njega. Branilac titule, Vinćenco Nibali, može biti zadovoljan, jer hronometar njegova najslabija karika, iako je poboljšao svoju vožnju protiv štoperice. Kris Frum je rekao da neće voziti Tur sledeće godine, nepristojno ili iskreno od strane Krisa Fruma?

Zelena majica:
Postavlja se pitanje zašto najbolji sprinteri ne nose zelenu majicu. Odgovor je jasan, jer nisu u mogućnosti da uzimaju bodove svakog dana. Međutim, novi sistem bodovanja za zelenu majicu nagrađivaće sprintere još više što će ići u prilog vozačima poput Marsela Kitela, a biće protiv vozača poput Petera Sagana. Međutim Slovak je i dalje očigledno jedan od najvećih konkurenata.

TDF2015(BiciSvet.com/izvor:inrng.com/pripremio:Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down