Bicisvet

Tour de France - Favoriti za pobedu 2.deo Jurgen, Vincenzo, Samuel, Robert

Vincenzo Nibali

Nibali je već osvojio jedan Grand Tour. Vuelta a España 2010 pripala je njemu, u dva navrata je bio na podijumu svoje domaće trke, Giro d’Italia (treći 2010. i drugi prošle godine), a sada je pretendent za podijum na Jelisejskim poljima. Tirreno-Adriatico, na kome je trijumfovao zahvaljujući odličnoj solo vožnji i pobedi na Prati di Tivo, svakako je njegov najbolji rezultat ove godine. Odlučio je da preskoči Giro d’Italia, na kome je imao velike šanse za trijumf, kako bi se u potpunosti fokusirao na Tour i zbog toga se Nibali mora smatrati ozbiljnim konkurentom. Ipak, nije mnogo Italijana odbacilo šansu da osvoji Giro kako bi se popelo na podijum u Parizu. Da bi u tome uspeo, moraće da ostvari mnogo bolja vremena na hronometru i da pokuša sa napadima svaki put kada teren to dozvoli. Nekoliko brdskih etapa koje se završavaju spustom su svakako njegova šansa.

Jurgen Van den Broeck

Jurgen Van den Broeck je ove godine mnogo radio kako bi poboljšao svoje performanse u vožnji na hronometar i, čini se, uspeo je u tome. Nikada on nije bio loš u ovoj disciplini, ali je na etapama koje su prelazile 40 km zaostajao oko 2 i po minuta za najboljima. To je previše ukoliko želite da osvojite Tour. Međutim, ove godine se ta razlika značajno smanjila.

Na trci Volta ao Algarve ostvario je za samo 28 sekundi lošije vreme od Wiggins-a na hronometru dugom 25,8 km, ali je na Dauphine-u ta razlika distigla skoro 2 minuta (53 km). Tada je Jurgen Van den Broeck bio bolji od specijalista kao što su Edvald Boasson Hagen, Lieuwe Westra i Richie Porte. Zapravo, Cadel Evans je na tom hronometru ostvario samo 29 sekundi bolje vreme od njegovog. Prošle godine u Francuskoj, Van den Broeck bio je jedan od najboljih vozača u brdima i nikada se nije plašio da napadne. Sada je 100% fokusiran na Tour, a tokom sezone je pokazao da je u brdima rame uz rame sa najboljima. Ukoliko se trka bude razvijala u smeru koji njemu odgovara, imaće šanse za podijum, dok je top 5 vrlo verovatan.

Samuel Sanchez

Samuel Sanchez je u sličnij situaciji kao i Nibali, ali je u odnosu na Italijana, dosta bolji u vožnji na hronometar. Ukoliko neko od glavnih favorita ne bude spreman, Samuel će imati velike šanse da napravi odličan rezultat u Francuskoj. Prošle godine je bio peti u generalnom plasmanu i osvojio tačkastu majicu sjajnim vožnjama u brdima. Međutim, jedino što ga zanima ove godine je žuta majica i učiniće sve kako bi došao barem do podijuma u Parizu iako, praktično, nakon što je Contador suspendovan, već ima treće mesto iz 2010. Jedini razlog zbog koga se Sanchez ne može svrstati među glavne favorite za konačnu pobedu jeste težak pad koji je pretrpeo na prvoj etapi Dauphine-a, čije posledice i dalje oseća.

Robert Gesink

Poslednji vozač sa dobrim šansama za podijum je svakako Robert Gesink. Za jedinog  „pravog brdaša“ među favoritima moglo bi se reći da je 100 km hronometra previše, ali to nije realnost. Robert Gesink je, u stvari, veoma dobar u ovoj disciplini. Prošle godine je, najčešće na kratkim etapama, pokazao da je dobar u borbi sa štopericom, a ove godine je uspeo da napravi značajan korak napred u poboljšanju svojih performansi. Dokaz za to su i njegovi rezultati na Tour de California i Tour de Suisse. Na obe ove trke bio je peti na hronometrima dužine 30 odnosno 34,3 km, ostavljajući iza sebe vozače kao što su Andreas Klöden i Levi Leipheimer. Još uvek mora da dokaže da može ostvariti manji zaostatak od 2 minuta za najboljima na 50+ km hronometrima, a ukoliko u tome uspe, biće opasan kandidat iz senke za žutu majicu.

Gesink je čist brdaš. Možda i ne izgleda tako sa svojih 190 cm visine, ali to ne sme zavariti. Sa samo 22 godine bio je šesti na Alto de Angliru (jedan od najtežih i najstrmijih uspona na svetu) završivši trku Vuelta a España kao sedmi u generalnom plasmanu. Sledeće godine je morao da napusti Tour zbog pada u prvoj nedelji, ali je, opet, na španskoj trci imao odličan rezultat, gde je bio u top 5 na svim brdskim etapama, a trku završio kao šesti u generalnom plasmanu. Na Tour-u 2010 je konačno mogao da pokaže sve svoje kvalitete. Treće mesto na etapi Morzine-Avoriaz i šesto na čuvenom vrhu Tourmalet su ga, među ostalim sjajnim vožnjama, učvrstile na petom mestu u generalnom plasmanu. Prošle godine je, ponovo, pretrpeo pad u prvoj nedelji, ali je uspeo da završi Tour. Sada je spreman da se „osveti“ i pokaže svetu da je sposoban da se takmiči sa najboljima.

(BiciSvet.com/c-cycling/NevenaP)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down