Bicisvet

Šumaher, Rebelin, Frei, Rasmusen na trci kroz Srbiju

Srbija će na trci „Kroz Srbiju“ od 12. do 17. juna imati 18 biciklista svrstanih u četiri selekcije! Ovo je jedno od najmasovnijih učešće naših vozača na najprestižnijoj trci na ovim prostorima u poslednjoj deceniji.

Rivali će im biti vozači 20 ekipa iz 18 zemalja: Danske, Japana, Belgije, Nemačke, Grčke, Rumunije, SAD, Rusije, Češke, Austrije, Poljske, Turske, Bugarske, Makedonije, Hrvatske, BiH, Mađarske i Hong Konga.

Među učesnicima su i vozači koji su pobeđivali etape na najvećim svetskim trkama. Davide Rebelin* kontroverzni Italijan kome je oduzeta, vicešampionska olimpijska titula u Pekingu 2008. biće u hrvatskom Meridana timu kao i naš stari znanac Mihael Danac, koji je  2005. i 2006. osvojio tačkastu majicu najboljeg brdskog vozača na „Tur d Fransu“ dok je  2007. deset dana nosio žutu majicu na  najprestižnijoj trci u svetu! U njegovoj ekipi starovaće i Anđelo Furlan (Italija) koji je pobedio 6 etapa na „Kroz Srbiju“ i četiri dana nosio žutu majicu, a u karijeri ima pobedu u etapi na španskoj Vuleti 2002.

Sa startnim borjem 1. u Nišu će u utorak 12. juna startovati u prvoj etapi prošlogodišnji pobednik srpski dvostruki olimpijac Ivan Stević koji vozi za turski „Salkano tim“. U ovoj ekipi je i drugi kandidat za olimpijske igre u Londonu Subotičanin Gabor Kasa koji je lane osvojio belu majcu za najboljeg mladog vozača i bio četvrti u ukunom plasmanu. Na ova dva vozača, bez obzira na konkurenciju treba ozbiljno računati za visok plasman.

- Neće im biti lako, to je sigurno – kaže sportski direktor Aleksanadar Milenković.- Zvanično smo dobili potvrdu da u hrvatskom timu Meridiana koji vodi proslavljeni jugoslovenski reprezentativac Vinko Polončič, stiže i Italijan Davide Rebelin*. To je sjajan biciklista sa jednom etapnom pobedom etapi na Điru i sa pobedama na Amstel zlatnoj trci, Valonskoj streli, Tireno - Adriatiko. Prošle godine najbolji kontinentalni profi tim Evrope danski "Christina Watches" čiji je prva violina lane drugoplasirani Mihael Rasmusen, dolazi sa dva velika pojačanja Štefanom Šumaherom i nekadašnjim članom BMC tima Tomasom Frejom. Matija Kvasina hrvatski biciklista, pobednik naše trke 2005. i 2008. voziće kao član rumunske profi ekipe Tusnad. I ruska Itera Kaćuša ima nekoliko odličnih biciklista.

Kragujevački Radnički sa čak tri olimpijska kandidata Žolta Dera, Nebojšu Jovanovića i Esada Hasanovića, sa mnogo optimizma dočekuje trku „Kroz Srbiju“. Startovaće  i Goran Šmelcerović, Svetislav Blagojević i Dejan Marič koji je trenuto lider u Ligi Sbrije sa dve pobede  na dve velike domaće trke, klasiku „Beograd - Čačak“ i „Velikoj nagradi Čubure“.

U ekipi niškog Železničara MBN su četvorica srpskih vozala iskusni Dragan Spasić, kao i Marko Bogdanović, Đorđe Stevanović i Marko Danilović, kao i dva bugarska takmičara Dimov i Koev.

Posebno je interesantan treći srpski tim Srbija Festina mladi, koji će voditi selektor Radiša Čubrić. Iz SAD dolazi da vozi u ovom timu Jovan Zekavica čačanski biciklistički biser, sada u emeričkom profi timu za vozače do 23 godine "BMC Hincapie" koji ima ove sezone tri pobede na trkama u SAD,  a na spisku su i standardni reprezentativci Marko Stanković i Aleksandar Milivojević i Miloš Stojanović (Metalac), Nikola Kozomara (Partizan) i Uroš Jovanović (Radnički).

- Siguran sam da u ovoj ekipi imamo vozače koji mogu i na postolje u etapi – rekao je Radiša Čubrić.- Ali, sve će zavisiti od toga kako se otvori trka, ako neko od srpskih biciklista obuče žutu majicu, zajednički cilj biće nam da mu pomognemo da je sačuva. Dobro je što u svakom timu imamo vozače na koje svi moraju da paze, to otvara prostor da neko „iskoči“ i napravi prijatno iznenađenje.

Trka se vozi pod sloganom „Turizam, kultura i biciklizam zajedno“ uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva kulture, informisanja i informatičkog društva, Ministarstva omladine u sporta Srbije, MUP Srbije i Republike Srpske, graničnih policija Srbije i BiH i gradova etapnih mesta Niš,  Kragujevac, Bajina Bašta, Ruma, Sremska Mitrovica i Beograd.

Žutu majicu darovaće PTT Srbije sa firmama Vestern union, NIS Gasporm njeft sponzorisaće tačkastu majicu za najboljeg na brdskim, prolaznim i ciljevima etapa, plavu majicu za brdske vozače Sosijete ženeral banka, zelenu za sprintere Salkano, a belu za mlade vozače Farmakom MB.

U sponzorskom pulu su i Delta motors BMW, BRM Festina, Boksit AD a zvanično piće je Prolom voda. Medijski sponzor je  RTS TV Beograd.

Trasa ovogodišnje trke Kroz Srbiju 2012:

1. etapa, 12. jun: Niš,  kružna trka 54km
2. etapa, 13. jun: Niš - Kragujevac - 146km
3. etapa 14. jun: Kragujevac - Bajina Bašta - 173km
4.  etapa, 15. jun: Bajina Bašta - Pale - 172km
5. etapa,  16. jun: Milići - Ruma - 154km
6. etapa, 17. jun: Sremska Mitrovica - Beograd - 78km

(BiciSvet.com/bss.rs/BranimirVasić)

*Davide Rebelin testiran je pozitivno na EPO Cera tokom Olimpijskih igara u Pekingu, avgusta 2008. godine, a rezultati njegovog testa objavljeni su aprila 2009. godine. Krajem 2009. biciklistički savez Italije suspendovao je slučaj, nakon Rebelinove žalbe CAS-u protiv IOC-a (International Olymic Committee) i odluke o oduzimanju srebrne medalje, koju je osvojio na drumskoj trci u Pekingu. Arbitražni sud za sport – CAS, odbio je žalbu, a u septembru 2010. godine, a i italijanski savez suspenduje Rebelina na 2 godine – do 27. aprila 2011.

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down