Bicisvet

Danilo Di Luka & demoni prošlosti

di-luca-schumacher-rebellinVest da će Di Luka potpisati ugovor sa novim timom Farnese Vini Fantini kruži još od jesenas. Iako se Danilo povezivao i sa Belgijskim timovima konačna potvrda stigla je ovog vikenda.

Di Luka će zajedno sa još jednim veteranom - Garzelijem nastaviti svoju dugogodišnju karijeru sa drečavo žutim vinarima. Di Luka bi trebalo već na Tirenu da se nađe u karavanu, a onda dalje na Sanremu, Điru...

Vest o potpisivanju ugovora sa novim timom nije neobična, ali treba napomenuti da se upravo njegov prethodni tim Aqua & Sapone raspao zbog toga što nisu obezbedili učešće na Điru 2012. Jedan od razloga za izostajanje sa trke je i ne tako blistava prošlost Danila Di Luke, a organizatori Đira se po svaku cenu trude da održe dobar ugled.

Kiler Di Luka se ne razlikuje mnogo od ostalih vozača sa "EPO demonima" koje nose sa sobom. Jednostavno ih veliki timovi izbegavaju u svojim dresovima, ali je tridesetsedmogodišnji momak iz Abruca posebna priča. Danilo je trenutno ozbiljan biznismen. Posle suspenzije otvorio svoj brend bicikala u Peskari, a prošle godine pokazao je da još nije za staro gvožđe sa dobrim rezultatima u belom dresu. Njega zastupa Aleks Karera čiji su klijenti trenutno najveći svetski vozači, a miljenik je i velikih sponzora u Italijanskom biciklizmu, pa je upravo zahvaljujući tome dospeo u Vini Fantini.

Sportski direktor Luka Skinto i menadžer Anđelo Ćitraka su čitave jeseni bili protiv ove odluke sponzora. Bilo je tu i prepucavanja sa Di Lukom i preko novina i preko zvaničnih izjava na sajtu, ali je Di Luka od ovog vikenda, zvanično njihov vozač. Kao što je to bilo i u slučaju Lamprea (gde je završio Skintov miljenik Pocato)  "para vrti gde burgija neće" pa je Kiler Di Luka i dalje u karavanu, a Skinto se džaba trudio da objasni da je svaka trka na kojoj Danilo startuje izgubljeno dragoceno iskustvo za jednog mladog vozača iz tima.

Timovi Di Luke:

2013 Vini Fantini-Selle Italia
2012 Acqua & Sapone
2011 Katusha
2008–2009 LPR
2005–2007 Liquigas
2002–2004 Saeco
1999–2001 Cantina Tollo-Alexia Alluminio
1998 Riso Scotti

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Danilo je bio umešan u aferu "Oil for Drug"  2004. U oktobru 2007. suspendovan je na 3 meseca od strane Italijanske federacije - do januara 2008. U julu 2009 UCI objavljuje da je Di Luka pozitivan na EPO CERA za vreme Đira. U februaru 2010. Di Luka je  suspendovan na 2 godine ali mu je kazna umanjena na 15 meseci - do 14. oktobra 2010 zbog saradnje sa tužiocem.

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down