Bicisvet

Esad Hasanović peti u prvoj etapi trke Vuelta Chiapas u Meksiku

Dobar početak srpskih biciklista na trci „Vuelta Čiapas“ u meksičkog pokrajini Čiapas. Esad Hasanović zauzeo je peto mesto u sprintu grupe od 18 biciklista!

- Dobro smo procenili ko su opasni vozači u karavanu i Hasanović se zakačio za pravi beg na polovini etape. I do tada je bio veoma borben i nije propustio ni jedan pokušaj odvajanja – kaže selektor Radiša Čubrić.-  Kratka etapa oko Tapačule od 104 km bila je paklena, jer se vozilo na plus 35 stepeni što je bilo pogubno za sve bicikliste iz Evrope. Samo su  jedan Španac i Hasanović uspeli da dođu sa prvom grupom! Putevi su odlični, ali je veliki problem vožnja kroz gradove. Ima na svakom koraku ležećih policajaca i rupa, a publike je mnogo, prvi špaliri uz drum i mora oprezno da se vozi da neko ne istrči.

Čubrić žali za propuštenom prilikom  da se još neki biciklisti iz Srbije priključe prvoj grupi. Međutim, sudija, koji je bio na čelu druge grupe, napravio je katastrofalnu grešku:

- Na jednom kružnom toku u mestu kroz koje smo prošli, skrenuo je grupu  od 15 bicklista u sa Aleksandrom Milivojevićem i Markom Stankovićem, koja je u tom trenutku imala manje od dva minuta zaostatka za vodećima,  u pogrešan  pravac i posle su skoro 30 kilometra morali da voze zaobilaznim putevima da se vrate na rutu etape. Konkurencija je dobra, dominiraju vozači prfi ekipa iz Kolumbije, Čilea, Meksika i Venecuele. Prošlogodišnji pobednik Kolumbijac Mauricio Neisa je stigao sedmi. Nadamo se da će Hasanović nastaviti u ovom ritmu, sada imamo dobru poziciju u generalnom i trudićemo se da je sačuvamo, ali i da napadnemo postolje u narednim etapama.

Pobedio je Kolumbijac Horhe Kastiblanko koji je stazu od 104 km pršao za 2:19,42 časova u visokom proseku od 44,6 km na čas. Drugi je u sprintu bio Artur Garsia (Venecule) a treći Rodolfo Andre Tores (Kolimbija). Četvrto mesto pripalo je Bernardu Koleksu (Meksika) a peto Esadu Hasanoviću. Plasman ostalih srpskih biciklista: 34. Nikola Kozomara  + 2,53 minuta, 35. Marko Stanković – isto vreme, 78. Dragan Spasiić 4,50, 79. Aleksandar Milivojević – isto vreme, 82. Miloš Stojanovićć + 6,51 itd. Ukupno je startovao 91 vozač u 16 ekipa  iz Kolumbije, Meksika, Čilea, Venecuele, Španije, Gvatemale, Danske, Argentine, Italije i Srbije. Odustala su dvojica u prvoj etapi. U plasmanu timova prva je Bojaka Orgulo de Amerika , nacionalni tim Srbije je šesti.

Hasanović je prošle godine na ovoj trci osvojio treće mesto u  četvrtoj etapi a Žolt Der je trijumfovao  u čak tri etape.  Nagradni fond je odličan, ukupno 100.000 dolara. U reprezentaciji su Esad Hasanović i Nikola Kozomara (Partizan), Dragan Spisić (Žalezničar MBN), Marko Stanković, Aleksandar Milivojević i Miloš Stojanović (svi Metalac, Kraljevo). U stručnom štabu su, uz selektora Čubrića mehaničar Aleksandar Jugović i fizioterapeut Goran Dimitrov.

Druga, od šest etapa, je Ukstla - Tonola od 179 kilometra, najduža na trci. koja ima ukupno 632 km.

(BiciSvet.com/bss.rs/Branimir Vasić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down