Bicisvet

Novi sprinterski poredak

andre-greipel-marcel-kittel-mark-cavendish-peter-sagan_3166722Statistika je čudna. Neki čak kažu da je kao ženske gaće: "Sve se vidi ali ništa ne otkriva". Bilo kako blo brojke ne lažu. Marsel Kitel je u sezoni 2014 izgubio samo 3 sprinta od ukupno 17 u kojima je učestvovao. (to je 82% uspešnosti). Čak i tada kada je gubio, na 2.etapi „Tri dana De Pane“, na Hamburg klasiku i na 2.etapi „Arctic Race of Norway“ Nemac kaže da nije uspeo da postigne svoj „turbo mod“

Među ostalim sprinterima današnjice, koji pretenduju da skinu Kitela sa trona, niko do sada nije imao ni približno sličnu statistiku. Sledeći najbliži je takođe Nemac. Andre Grajpel je pobeđivao 15 puta i gubio 11 puta (63% uspešnosti – računa se samo sprint za pobedu). Mark Kavendiš je pobeđivao 11 puta, gubio 7 puta (61% uspešnosti). Aleksander Kristof ima statistiku 13 - 11 (54,1%) dok je Naser Buhani na 12 -15.

Znamo da nisu svi sprinteri jednaki, ali kada Kitela, uz ove brojeve, uporedimo sa njegovim konkurentima, možemo samo da podvučemo i boldujemo njegovu superiornost. Ne sme se zaboraviti ni to da je na Điru Kitel rano odustao ostavivši Buhanija da skuplja trijumfe. Na Turu je pokazao da je bolji od Grajpela i Kristofa, dok je sa Kavendišom odmerio snage tek na trci oko Britanije. Bio je to njihov prvi okršaj posle Jelisejskih polja 2013 i završio se u korist Nemca – dve pobede od dva sprinta, što ostavlja Manksmana u negativnoj statistici tj. Kavendiš nikada nije pobedio Kitela u sprintu za prvu poziciju!

Do pre samo dve-tri godine nije bilo ravnog Marku Kavendišu, a sada se pojavljuje čitava generacija mladih neustrašivih sprintera. Manksman je do početka ovogodišnjeg Tura najavljivao povlačenje iz biciklizma za 2-3 sezone. Njegovo prerano napuštanje najluđeg cirkusa, još na prvoj etapi, je takvu jednu odluku sigurno prolongiralo još koju godinu. Ove zime Manksman će odvesti nekoliko šestodnevnih trka na pisti ne bi li pobratio brzinu i eksplozivnost koja ga je činila nepobedivim u periodu od 2008 do 2012. Uprkos protivljenju Patrika Lefevrea, vlasnika OPQS tima, Kavendiš je već završio „Gent 6 days“ u tandemu sa Iljo Keiseom na drugoj poziciji, dok su pobedu na istom takmičenju odneli u Cirihu. Ukoliko ovi treninzi na pisti ne urode plodom Mark će morati da menja taktiku i da se fokusira na brdovitije etape na kojima Kitel neće dolaziti sa grupom na cilj.

Zaključak je očigledan. Marsel Kitel je najbolji sprinter današnjice. Neki se usuđuju da ga proglase i najboljim sprinterom svih vremena, ali mislim da još nije vreme za tako nešto jer je pred njim još mnogo izazova, a i ne smemo zaboraviti ni Ćipolinija i ostale sprintere ranijih epoha. Štagod da se desi sledeće godine, 2014 godina je označila stupanje na snagu novog sprinterskog poredka.

>pročitajte i o generaciji mladih biciklista OVDE <

(BiciSvet.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down