Bicisvet

Rasmusen, doping & Tour de Serbie

rasmussen_michael640_640Verujem da pratite sve što se dešava ovih dana o neizbežnoj temi doping. Naš prijatelj čika Čiken je zapečatio priču oko Rabobanka, Tura, a tiče se i nas.

Iz čista mira, ili bolje rečeno ko zna čime izazvan Mihael je otišao u Dansku anti doping agenciju i sve ispričao. Šta je to sve nećemo baš saznati jer su takvi uslovi nagodbe. Uglavnom Rasmusen je ni manje ni više nego celu profesionalnu karijeru i na MTB-u i kasnije na drumu (od 1998 do 2010) koristio nedozvoljene supstance ili ti doping.

Da stvar bude gora po naš sport rekao je i da je "Afera Festina" bila praktično reklama za EPO jer su odjednom svi znali za EPO. A evo i šta je EPO > LINK. Rasmusen je ovom izjavom okončao svoju karijeru i prihvatio dvogodišnju suspenziju koja sleduje po difoltu. Veruje da će se nakon isteka ovog roka vratiti kao sportski direktor svog Christina Watches tima.

Gde smo tu mi?

Što se na s tiče sve bi bilo u redu ili možda ne bi da nije izbio kuršluš oko Lensa koji je povukao sve ovo. Malo je falilo da se i Lens i svi ostali, a među njima i Rasmusen provuku. Evo kako nas pogađa čitava ova priča:

Rasmusen u Bajinoj BastiVelika većina ljudi u na Balkanu ne razume o čemu se radi u biciklizmu, ali zato direktno povezuje biciklizam sa narkomanijom. Pogotovu posle urušavanja ikone - Lensa za koga su svi čuli. Nakon toga se pojavljuje Rasmusen na trci kroz Srbiju 2011 i ostvaruje prvu pobedu na UCI trci posle dvogodišnje suspenzije i naprasnog povlačenja sa Tura u žutoj majici od strane svoje ekipe. Složićemo se svi da je to bila velika promocija trke, a ja sam prvi izveštavao sa lica mest - LINK.

Drugu godinu za redom njegova ekipa dolazi na trku i sa još jednim povratnikom sa kaznene klupe i sada osvaja čitavu trku. Još jedan akter Tura - Stefan Šumaher ostvaruje svoju prvu UCI pobedu posle povratka u karavn i to baš kod nas. Da stvar bude zamršenija treće ime koje se povezuje sa dopingom Fortunato Baliani pobeđuje najtežu etapu preko Sjemeča do Pala u solo begu od starta do cilja.

Rasmusen na Trci kroz SrbijuMožda je nama drago što imamo prilike da vidimo ovakve prvoklasne vozače na našoj trci, ali to nažalost remeti ugled trke u svetu.

Postavlja se pitanje kakva je to trka na kojoj polako počinje da biva tradicija da vozači sumnjive prošlosti pobeđuju? Mi naravno znamo da je trka teška i zahtevna, ali to posmatraču van naših granica, koji prati trku samo po rezultatima, nikako ne menja prethodnu konstataciju.

On jednostavno vidi samo da kogod se vrati u karavan pobeđuje u Srbiji. Kakva je to trka tamo, ko je UCI komesar? Ima li doping kontrole? Analiza trke je neka druga tema ali ovo su pitanja koja se nameću iz pobeda pomenutih vozača.

Ponavljam da Rasmusen nije otvorio dušu pre neki dan situacija bi bila samo malo blaža, jer ne bi imali zvaničnu potvrdu njegove prošlosti. Iako je po njegovoj priči, slično Armstrongu, posle povratka vozio čist... nema veze više mu se ne veruje, i sumnja se u sve ostale!?

Rasmusenova ekipa će najverovatnije biti naš gost i ovog leta. Tema za raspravu u njihovim redovima neće biti Rasmusen već to: Da li će mladi Albanac Eugert Župa nastupiti na Srpskoj trci? Da da dobro ste čuli za Rasmusenovu ekipu vozi Albanski Šampion. Mislim da bi i mi trebalo da se zapitamo u kojim ekipama voze naši vozači?

Rasmusene vidimo se u junu, ali koje godine?
Možda 2015?

Tour-de-Serbie-2012-stage4-winner-jersey

(BiciSvet.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down