Bicisvet

Bradley McGee - kako su mi ukrali karijeru - 2.deo

Tokom vremena, nikad nisam posrtao, suočavanje je postalo sve ređe a onda ga nije bilo.

1.deo - OVDE

U svakom slučaju, na kraju će neko reći nešto poput:“ Izvinite, pokrešio sam. Bili ste u pravu sve vreme.“

Pitanje je ko bi to rekao. Kada? Kako? To nije poenta moje poruke. Poenta je šta možemo učiniti u zaustavljanju ponovnog javljanja problema.

Tri najvažnije tačke u sprečavanju dopinga su:

  1. Poznajte pravila i razlike imeđu dobrog i lošeg. Nikada svesno ili nesvesno ne prelazite granicu. Sportski instituti i savezi imaju resurse za obezbeđivanje obrazovanja, ali postoje rupe u tom procesu van tih sistema, na primer u manjim timovima. Timovi sa velikim budžetima poput Sky tima ili Orica-GreenEDGE igraju važnu ulogu.
  2. Upoznajte svoje sposobnosti i  postavite ostvarljive ciljeve. Hrabrost i prevelike ambicije mogu da pokrenu okidač za loše odluke u budućnosti.
  3. Upoznajte ljude oko vas. Budite sigurni da će vas podržati kako u uspehu tako i u neuspehu ali nikada neće podržati nemoralne odluke.

Svi smo odgovorni- od roditelja juniora, trenera do navijača. Odgovorni smo kako za loše izbore sportista tako i za same presude. Imam lično iskustvo u vezi sa vozačem Dejvidom Milerom koji je 2004.godine uhapšen nakon što je policija pronašla EPO u njegovom stanu. Trebao sam da uradim više za Dejva. Posle Tura 2003 kada sam osvojio prolog za manje od sekunde ispred Dejva kome je spao lanac tri puta, proveo sam nekoliko dana u njegovoj kući. Pomenuo mi je da sam pravi pobednik iako sam znao da je imao mehaničke probleme koji su ga koštali pobede. Znao sam o čemu je govorio- o tome da je bio dopingovan. Ali umesto da odreagujem ja sam sebično prihvatio njegove reči kao kompliment i uživo u slavi. I dalje prekoravam sebe zbog te neaktivnosti. Dejv je sada važan faktor u borbi protiv dopinga i verovatno bolja osoba zbog onog kroz šta je prošao ali bol i patnja koju je doživeo tokom suspenzije je bilo srceparajuće videti.

Koliko se sličnih situacija dogodilo i koliko će se još njih dogoditi u budućnosti?

Sada shvatam da mali napor može da napravi velike promene.

Mogu da zahvalim porodici, prijateljima, školstvu i vaspitanju za osnovu koja mi je dala sposobnost da prepoznam sve što je gore navedeno i da napravim pravi izbor. Smatram sebe jednim od srećnika.  Tu su još i FDJ i CSC, timovi za koje sam vozio, oba zasnovana na jakoj antidoping politici. Kada prevencija nije uspevala imali smo bolje antidoping mere. To uključuje biološke pasoše i pretnju krivičnim postupkom, što sam iz prve ruke iskusio.

Krajem 1998.godine, u mojoj prvoj profesionalnoj godini u FDJ, bio sam jedan od mnogih vozača iz francuskih timova koji su pozvani od strane policije da daju izjavu o aferi Festina.Tu sam bio licem u lice sa krupnim francuskim agentom za narkotike koji je vičući zahtevao da otkrijemo sve što smo znali. U tom smislu mi je žao današnjih mladih profesionalaca koji su primorani da ispaštaju zbog lošeg ponašanja prethodne generacije.Fransuski proces- poznat kao „starateljstvo“- značilo je nekoliko sati iza rešetaka, dok se proveravaju izjave, i sećam se mog očaja i besa. Osećao sam se oskrnavljeno.Ali gledajući unazad, shvatio sam da je to bilo od velikog značaja za kulturu kakvu francuski biciklizam i danas gaji. Realna i prisutna pretnja zatvorom stopirala je dugogodišnju doping kulturu u Francuskoj. Takođe je postojala opasnost ogoljenosti, bilo od strane drugog lica ili svoje griže savesti.

Zašto mi smetaju borbe?

Živeo sam, radio i putovao po svetu skoro 20 godina. U Australiji, sport ima veliki uticaj na kulturu. Uče nas da budemo timski igrači, pošteni, da podržavamo i ohrabrujemo druge, da izazivamo sebe i da budemo konkurentni.

Problem nije „tamo negde“, problem je ovde ispred nas.

Shvatiti razmere uticaja Armsronovog slučaja je teško. Ipak, kada odlučimo da pogledamo, videćemo neke pozitivne strane. Svaki sportista koji sada odabere pogrešan put nakon preventivnih mera, verujući da neće biti uhvaćen je ili neverovatno glup ili patološki bolestan.

KRAJ

(BiciSvet.com/theeage.com.au/Dragana Petrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down