Bicisvet

Jul - Pismo meseca

info@bicisvet.com

Drugi jul  2011. godine se vala dosta čekao! Jedno dvadeset i nešto dana, po gruboj proceni. Prošao Giro, a bacio se pogled noću i na pregled trke kroz Kaliforniju, pa se lepo pregledala Dauphine... i  onda tajac. Ne gleda se televizija kod naše kuće tek tako! Sedimo i računamo dane, prepričavamo najinteresantnije detalje, a sve u iščekivanju velike i čuvene trke kroz Francusku. Mislimo se, kako sad, uvukli nas Đorđe i Ognjen u magični svet biciklizma, pa sad sedi i čekaj dvadeset i nešto dana, kao da je to malo!

U međuvremenu dešava se trka kroz Srbiju, a ja zaposlim svog dragog da  mi vrati knjige u biblioteku i sasvim slučajno uhvati start 5. etape u Nišu. Zvoni telefon, mislim, šta je sad zaboravio,  sa druge strane dragi se javlja, kaže: "Pogodi na šta sam naleteo... E, i podigo sam bajs, znas kako su laki i koliko su dobri. A, video sam i Astanino vozilo, napravio sam dve fotke na brzinu...".  Narednih dana kreću reminiscencije o Giru i tome ko više poznaje timove i vozače.

Nerado priznajem da je pala i opklada baš iz jednog takvog sukobljavanja. Nerado, jer ja naravno gubim, dok se moj dragi pobednički smeška  oko opklade u koju je bio sto posto siguran da će dobiti. No, uzdržano je i  bez zajedljivih komentara o svojoj nadmoćnosti sproveo ceo taj deo razrešenja. Lepo je dopustio da internet presudi u njegovu korist oko toga da li je Tiralongo vrh ili biciklista. Poznavaoci biciklizma se sad verovatno slatko smeju, ali biće i od mene kroz par godina dobar poznavalac. Eto, posle nekih 15 dana od Gira meni se Turmale i Tiralongo izmešali...  Ipak, poraz se dostojanstveno podnosi, biće dana za megdana! Neću ja više da se brukam. Lepo  ću da se spremim za Tour, kad već imam protivnika koji samo čeka. Sad pomno pratim, iščitavam, interesujem se.To će se već isplatiti.

Tako su prošli ti dani opklade. Sada imamo dilemu za koga da navijamo. Oboje se slažemo oko toga  da taj neko mora da bude, osim vrhunski biciklista, bar i dobar čovek. Sentimentalni smo, šta ćemo. Dragi nekako malo vuče na stranu Kontadora, zbog onog dana na Giru kad je svesrdno pomogao Tiralongu na 19. etapi.  No, meni se maleni Ruhano učinio baš simpatičnim, šteta što ga nema na Touru. Radovao se neverovatno lepo kad je odneo pobedu  na Grossglockneru.

I tako, u iščekivanju Toura brojali smo dane, pa se pomalo i obradujemo kad zaboravimo na datum. Tad nam se čini vreme brže prođe. I onda, kada je stiglo vreme da otpočne Grand Tour, eto nas opet ispred tv-a, u slatkom, mirnom popodnevu, ko dva golupčića, gledamo biciklizam! Gde ćete veću radost, našli sport koji zajedno pratimo a nije fudbal na moju štetu!

Eto, sad kad je Tour u toku mi naletimo pre par dana i na Bicisvet,  pa se još silnije obradujemo, jer nikad se ne zna, možda nešto slučajno propustimo, pa je red da negde imamo i lepo da pročitamo i obavestimo se od pravih poznavalaca biciklizma. Hvala vam što postojite, zbog vas smo i zavoleli ovaj fenomenalan sport,  pa je red i da vam uputimo par reči hvale!  To što radite radite dobro i samo tako nastavite, a mi ćemo da širimo duh biciklizma koji ste tako lepo preneli i na nas.  U duhu Tour de France Mercy beaucoup et grand salute!

BiciSvet.com/poslala: Marija Milanović

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down