Bicisvet

Kako se pravi tabular

Tabular-guma za bicikl kružnog prečnika koja se svojom unutrašnjom stranom lepi na točak. Upravo zbog svog kružnog prečnika i površine prijanjanja, najčešće se koristi za: vožnju po pisti, i na trkama na kojima su česti defekti gume. Prednost tabulara je to što on i bez vazduha i dalje ostaje na felni (jer je zalepljen) za razliku od obične gume koja, u takvim trenutcima, može spasti i zamrsiti se u ram.

Ko se odluči za krpljenje ovakve gume čeka ga čitav niz radnji od kojih svaka ponaosob izgleda kao nemoguća misija: Pronaći prvo tačno mesto gde "šišti", hiruški ga rasporiti (i ne iseći gumu unutra), nežno izvaditi i zakrpiti unutrašnju gumu tabulara, potom sve slojeve šnajderski zašiti (a ne probušiti je opet) i na kraju zalepiti tabular nazad na felnu. Stvari se dodatno komplikuju kada se na to doda različit materijal proizvođača (najčešće italijanski ili ruski). Ko ne želi da se zabavlja krpljenjem, naravno uvek može kupiti nov tabular :-)

Procenićete sami da li je (r²π) bolji presek od obične gume, a do tada pogledajte video kako izgleda ručno pravljenje tabulara u fabrici koja ih proizvodi za ekipu "Radio Shack" kao i za mnoge druge.

(bicisvet.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down