Bicisvet

Klasici po "kocki" 2019

Nakon uvodnih klasika ove sezone poput Omloop Het Nieuwsblad i Kuurne-Brussel-Kuurne (o kojima smo pričali OVDE) imali smo i etapne trke poput Nice i Tirena, naravno >>> Sanrema.

Sada nam slede oni pravi klasici po severu Belgije i Francuske gde je biciklizam glavna religija. Ovi klasici proizvode najuzbudljivije momente u toku jedne godine. Ta uzbuđenja su proizvod činjenice da sutra ne postoji, da nema popravnog ispita.  Svako, ko se nađe u završnici trke među favoritima ima svoje šanse, dodajte tome moguće padove i bušenja gume, čeka nas pravi spektakl. Poseban šmek nam daju neke potpuno neočekivane pobede autsajdera poput>>> Johana Vansumerena ili>>> Metjua Hejmana.

 Može li neko da pobedi Deceuninck Quick Step?

Ovo je glavno pitanje vezano za ovu sezonu klasika. Često u drugim sportovima pričamo o dubini tima, broju kvalitetnih igrača koji mogu da zamene glavne i budu velika opasnost. Ekipe sa "dubokim" sastavom obično osvajaju svoje lige, a pandan tome u biciklizmu je upravo QuickStep. Dosadašnji deo sezone su izdominirali, Štibar je osvojio Omloop Het Nieuwsblad, Jungels na svom debiju na kocki pobedio Kuurne-Brussel-Kuurne, Florian Senešal je uzeo Le Samyn, a Žulien Alafilip se profiliše kao najuniverzalniji vozač, dominirao je na Tirenu, uzeo Strade Bjanke i Sanremo. Ovome treba dodati Filipa Žilbera i Iva Lampera. Hendikep za sve njihove protivnike je svakako to što, nikako ne mogu da znaju, ko će ih sledeći u "plavom dresu" napasti i doći solo na cilj.

Jedini koji se čini da je sposoban da se uvuče pod kožu belgijskom timu, čovek čije će samo prisustvo uticati na taktiku Quickstep-a, trostruki uzastopni svetski šampion, Peter Sagan. Itekako je navikao da vozi sam protiv svih, često je u toj ulozi "da je na njemu da izgubi trku", nije se trošio po manjim trkama ove sezone i ovde dolazi kao zapeta puška.

Greg Van Avermet i Niki Terpstra su sledeća imena na spisku favorita, međutim obojica su ove sezone menjali timove i pitanje je kako su se uklopili. Van Avermet je sad u CCC, a Terpstra je čak sišao u >>> Pro Continental rang, u Direct Energie tim, ali obojica su imali podijume ove sezone i čini se da će biti konkurentni.

Oliver Nasen je neko na koga treba obratiti pažnju, bivši belgijski šampion je bio drugi na Sanremu gde je sprintao Sagana, Kviatkovskog i Valverdea. Sa druge strane je još jedan Belgijanac, Sep Vanmarke, velika nada domaće publike, ali on ako želi do pobede moraće solo, nema nikakav sprint.

Trek Segafredo stiže sa Jasperom Stujvenom i fenomenalnim Madsom Pedersenom, nadolazećom zvezdom, koji je prošle godine bio na podijumu na Flandersu. Dimension Data ima Mihala Valgrena i Boson Hagena, Kristof će predvoditi UAE tim, a njega nikako ne smemo zaboraviti, to je čovek koji je na vrhuncu snage osvojio Flanders rutinskim napadom od 30km.

Zanimljivost je da će na kocki debitovati i aktuelni svetski šampion, Valverde, koji je bio sasvim pristojan na Dwars door Vlanderen trci prošle godine. (skrolujte dalje tekst)

E3-BinckBank Classic, petak 29. mart
Do skoro se ova trka zvala E3 Harelbeke, a sadi nosi naziv po sponzoru. E3 je put po kom se vozi trka, a Harelbeke je mesto gde počinje i gde je cilj. Iako nije prestižna kao trke koje slede posle nje, vrlo je bitna i možemo reći pravi indikator za Flanders. Na njenoj ruti se nalaze mnogi usponi koji će se voziti i na mnogo poznatijoj trci 9 dana kasnije, poput Kvaremonta i Paterberga. Od poslednjih 12 pobednika Flandersa, petorica su osvojili i E3 pre toga, Tom Bonen na primer, nikada nije pokorio Flandriju, a da pre toga nije isto učinio na E3.

Gent-Wevelgem,  nedelja 31. mart
Poznat je kao sprinterski klasik, ali ta crta se gubi prethodnih godina. Postoje sektori neasfaltiranog puta, vozi se duž obale mora gde duvaju jaki vetrovi koji često uništavaju peloton, a na 35km do cilja se nalazi strašno strm uspon pod kaldrmom, Kemelberg. Na njemu se često grupa raspadne na bezbroj manjih, međutim velika udaljenost od cilja omogućava da se sve sastavi. Prethodnih godina se ipak češće dešavalo da na cilj stižu manje grupe, tako da i ako je ovo najpredvidiviji od svih klasika, i dalje je svašta moguće.

Dwars door Vlaanderen, sreda 3. april
Nekada je ova trka išla odmah posle Sanrema, sada je smeštena tačno između Vevelgema i Flandersa i uzdignuta je na WorldTour nivo. Uprkos mnogim sličnostima sa trkom kojoj prethodi, te vrlo povoljnim terminom, neka velika imena poput Sagana i dalje izbegavaju učešće ovde. Slična priča kao i za prethodnu trku, kroz istoriju je pobednik često odlučivan na sprintu, međutim u poslednje vreme napadi sve više prolaze.

Tour of Flanders, nedelja 7. april
za više informacija posetite ovaj >>> LINK
Najveća belgijska trka, uopšte jedan od, ako ne i najveći sportski događaj ove zemlje. Jedan od 5 monumentalnih klasika, najprestižnija jednodnevna trka na svetu, 260km duga, vrlo slična kao E3 trka, ali mnogo intenzivnija i sa morem publike duž čitave staze, ovo je spektakl za sebe. Nema više stare rute sa usponom Mur na kraju, međutim nova sa dva obilaska Paterberga i Kvaremonta počinje da daje rezultate.

Scheldeprijs, 10. april
Trka koja je dobila naziv po reci Šelde, nalazi se u kalendaru između Flandersa i Rubea, i zbog toga je često nepravedno zanemarena. Ovo je fantastičan događaj, poznat i kao "nezvanični šampionat sveta za sprintere", najstarija trka u Belgiji koja se vozi još od 1907. godine. Ruta je menjana prethodnih godina, pa se sada veći deo vozi u Holandiji, međutim prelazi se u Belgiju za posednja dva kruga koja se voze po jednoj od najvećih evropskih luka, Antverpenu. Dešava se da vetar unese haos, ali ako do toga ne dođe veliki sprint nema alternativu.

Paris-Roubaix, 14. april
za više informacija posetite ovaj>>> LINK

Iako je prvo ime u nazivu Pariz, trka počinje u Kompijenu, 80km severno od Pariza. Momci imaju šansu da se sjajno spreme za Flanders vozeći trke koje mu prethode, međutim u svetu biciklizma ne postoji ništa ni nalik Rubeu i jurnjavi po staroj rimskoj kocki među beskrajnim njivama. Rube je potpuno ravan, ali kocka koja probija gume je ta koja trci daje nezvanično ime "Pakao severa". Ne postoji trka gde je pozicioniranje u grupi tako bitno kao što je to slučaj ovde, ponekad je priprema za ulaz na prvi sektor koji se nalazi na više od 100km od cilja, pravi sprint kojeg se bi postidela ni Jelisejska polja na kraju Tura. Upravo te borbe za poziciju garantuju da momci idu punim gasom od početka bez ikakvih kalkulacija.

PS: pročitajte naš tekst o čoveku koji bukvalno šije svima gume za ove trke >>> LINK

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down