Bicisvet

Kralj Lav i teletina za Kontadora

„Vuelta a Castilla y Leon“ prvi put je održana 1985. godine pod nazivom „Tofeo Castilla y Leon“ kao devet jednodnevnih trka, koje su se vozile u svakoj od provincija ove regije na severu Španije. Trke su se vozile u periodu između marta i avgusta, sa promenjljivim sastavom grupe na svakoj od trka. Titula je odlazila u ruke najkonstantnijem vozaču na svih devet trka, a 1985 godine to je bio Hesus Blanko (Jesus Blanco) iz ekipe Teka. Dominacija ekipe Teka se nastavila do 1989. godine kada je format trke promenjen. Trofej Leona je sa 9 jednodnevnih sada skraćen na 5 uzastopnih dana, a Manuel Domingez (Manuel Dominguez) pobednik je prve etapne trke Leona. Naredne godine trka nije održana, a u kalendar se vratila 1991. godine, ponovo kao 5 jednodnevnih takmičenja krajem avgusta.

Trofej Leona je oduvek bio rezervisan za borbu između španskih biciklista. Godine 1993, Miguel Indurain osvojio je titulu ispred Abrahama Olana (svetskog prvaka iz 1995. godine). Veliki korak napred trka je napravila 1996. godine kada je konačno ustanovljena kao etapna, od kada je i španska državna televizija krenula sa živim prenosima.

Poznati španski vozači nastavili su da dolaze na ovu trku, ali termin u avgustu, posle završenog „Tour de France-a“, značio je i odsustvo velikih svetskih imena. Organizatori su 2001. godine, uz dodatno podizanje kategorije trke, dobili premeštanje termina u svetskom kalendaru za kraj maja. Pet godina kasnije, sa uvođenjem „Pro Tour-a“došao je i novi termin, kraj marta-početak aprila. Od tada standardi vozača su se znatno izmenili, a ekipe su počele da dolaze privučene teškim hronometrima i ciljevima etapa na usponima, što je značilo dosta kvalitetne vožnje u predsezoni Grand Tur trka.

Snimak Armstrongove ključne kosti

Od 2007. godine Johan Brujnel, kao sportski direktor Diskaverija i Astane, odneo je tri pobede do sada sa svojim vozačima. Dve titule pripale su Albertu Kontadoru (2007, 2008) i jedna Livaju Lajphajmeru 2009. godine. Te godine ostaće upamćeno prisustvo Lensa Armstronga, a njegova polomljena ključna kost, katapultirale su trofej Leona u sami vrh kompletne svetske javnosti. Posle odlaska Brujnela 2010. godine iz Astane, Kontador ponovo pobeđuje, a ovog puta ga je Igor Anton poprilično namučio u osvajanju treće titule.

I tek sada dolazimo do veze sa naslovom, na kog su mnogi od vas kliknuli sa znatiželjom, a ništa od njega nije bilo u dosadašnjem tekstu. Prošle godine se na kormilo Astane vratio Aleksandar Vinokurov, zbog kog su i Lens i Brujnel otišli, oformivši novi „Radio Shack“ tim. Upravo je na trci Leona popularni Vino trijumfovao, sada već davne 2006. godine, u španskoj ekipi „Liberty Seguros-Wurth“ (preteča Astane). Španska ekipa, mladi španski vozač, Luis Leon Sanchez, na postolju iza kazahstanskog šampiona. Dovoljan razlog da se, na iberijskom poluostrvu direktor trke Hose Luis Lopez (Jose Luis Lopez) sprijatelji sa azijskim vozačem. I tu priča tek počinje!

Hose Luis Lopez dolazi 21. jula 2010. godine, na „Tour de France“, za vreme drugog dana odmora u Po (Pau), u posetu dvojici svojih starih prijatelja, i donosi im, naravno ne lava već teletinu iz Leon regije...Svako od vas danas već ima svoju verziju nastavka ove španske serije. Ono što znamo je to da je te julske večeri Vinokurov već bio večerao, a Alberto je ostao da se bori sa najboljim odreskom španske govedine i do dan danas...

O klenbuterolu smo vas već informisali OVDE, a o ovogodišnjoj trci nastavljamo priču na sajtu BiciSvet-a kroz praćenje svih etapa na kojima Kontador do sada nije imao sreće onoliko koliko je očekivao, ali je ipak došao do etapne pobede na jučerašnjem individualnom hronometru.

Na zemlji vernika, preko koje gaze hodočasnici, prelazeći peške hiljade kilometara da stignu do Santjaga de Kompostele, neko novo vreme na dva točka donosi donosi neke nove ekipne boje i nove-stare pobednike.

Vuelta a Castilla y Leon 2011:

-1.etapa - sprint: klikni OVDE

-2.etapa - sprint: klikni OVDE

-3.etapa - Kontadoru bicikl otkazuje polušnost: klikni OVDE

-4.etapa - Kontador pobeđje hronometar: klikni OVDE

-5. etapa - Xavier Tondo konačno do pobede: klikni OVDE

Pobednici:

2010 Alberto Contador (Spa) Astana

2009 Levi Leipheimer (USA) Astana

2008 Alberto Contador (Spa) Astana

2007 Alberto Contador (Spa) Discovery Channel

2006 Alexander Vinokourov (Kaz) Liberty Seguros-Würth

2005 Carlos Garcia (Spa) Comunidad Valenciana

2004 Koldo Gil (Spa) Liberty Seguros

2003 Francisco Mancebo Pérez (Spa) iBanesto.com

2002 Juan Miguel Mercado Martín (Spa) iBanesto.com

2001 Marcos A. Serrano (Spa) O.N.C.E.- Eroski

2000 Francesco Mancebo (Spa)

1999 Leonardo Piepoli (Ita)

1998 Aitor Garmendia (Spa)

1997 Angel-Luis Casero (Spa)

1996 Andrea Peron (Ita)

1995 Santiago Blanco (Spa)

1994 Melchor Mauri (Spa)

1993 Miguel Indurain (Spa)

1991 José-Luis Rodriguez (Spa)

1989 Federico Echave (Spa)

1988 Raimund Dietzen (Ger)

1987 Alfonso Gutierrez (Spa)

1986 Alfonso Gutiérrez (Spa)

1985 Jesús Blanco Villar (Spa)

(bicisvet.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down