Bicisvet

MTN Qhubeka

Trenutno je jedan od najzanimljivijih projekata na biciklističkoj sceni afrički tim MTN-Qhubeka.  Nakon jake sezone predvođene super talentovanim Rejnardom Janse van Rensburgom (14 pobeda ove sezone), tim MTH-Qhubeka se rangirao u sam vrh UCI Africa Tour dok se Janse van Rensburg rangiraio kao deveti na Europe Tour.

Afrički tim ima velike planove za budućnost i vreme je da preuzme sledeći korak. Ako sve bude teklo po planu, tim će učestvovati naredne godine u duplom programu. Jedna ekipa u Evropi kao Pro-Continental tim a druga će se takmičiti na ostalim kontinentima kao afrički nacionalni tim sa namerom podizanja svesti o biciklizmu na afričkom kontinentu.

Ranije ove godine, MTN(telekomunikaciona kompanija sa sedištem u Južnoj Africi) saopštila je da će povećati investiranje biciklističkog tima u cilju dovođenja prvog afričkog tima na Tour de France. Cilj je da se ta namera ostvari do 2015.godine. „Naša misija je da vidimo afričkog vozača kako nosi žutu majicu“, rekao je direktor marketinga u MTN.

Da bi se to dogodilo tim mora da se pripremi na mnogim nivoima. Pre svega da postane Pro-Continental tim. MTN-Qhubeka već ima potpisane ugovore sa jakim vozačima kao što su hronometraš Ignatas Konovalovas (pobednik etape na Điru), sprinter Gerald Ciolek (bivši U23 Svetski šampion i etapni pobednik na Vuelti) i brdaš Sergio Paradilla (bivši vozač na Tour of Austria, Volta a Portugal , Tour de l'Ain i Top20 na Giro d’Italia).

Ono što je važno naglasiti je da ovo nije samo još jedna „velika kompanija“ koja sponzoriše biciklistički tim. Qhubeka (što znači progres i napredak) daje u dobrotvorne svrhe bicikle deci iz ruralnih područja širom Afrike i cela ideja projekta je da se podigne svest o biciklizmu i da se inpsirišu mladi ljudi.

Neki od vozača koji su postali profesionalci su odrastali bez struje i vode. Moguće je stići tamo gde su oni sada je priča koju tim želi da ispriča. Biciklistički svet prosto vapi za pozitivnim pričama ovih dana.

To je takođe razlog zašto je toliko važno da tim zadrži ima Qhubeka bez obzira na nedostatak finansijskih sredstava. Da bi bili sigurni da će Qhubeka ostati, tim sada pregovara sa velikom multinacionalnom kompanijom. Do sada nov sponzor ostaje nepoznat ali gledajući najnovije donacije Qhubeka izgleda da je južnokorejski gigant Samsung taj koji će pomoći timu da postane Pro-Continental.

Nažalost ovogodišnja zvezda Reinardt Janse van Rensburg neća biti deo tima sledeće godine. Budući da je bio četvrti vozač sa najviše pobeda u sezoni, a nadmašili su ga samo Grajpel (19 pobeda), Sagan (16) i Kevendiš (15), Janse van Rensburg je naravno veliki prioritet za mnoge velike timove. Tim MTN-Qhubeka ga je podsticao da sačeka sa potpisivanjem ugovora sa nekim drugim timom ali pošto u Africi nikada ranije nije postojao ovakav projekat, Janse van Rensburg nije  želeo da rizikuje čekajući i odlučio se da napusti tim.

„To je veliki gubitak za tim. Tužno je videti vozača kako odlazi nakon 3 godine napretka, posebno jer se naš fim fokusirao na razvoj afričkog biciklizma“, rekao je prvi čovek tima, Dag Rajder, za C-Cycling i dodao „nadamo se da će se integrisati u tim u narednim godinama“.

Rejnard Janse van Rensburg nije zvanično objavio u koji tim odlazi ali izgleda da je Argos-Shimano njegov izbor.

Tim MTN-Qhubeka će naredne godine biti baziran u Italiji za mnoge afričke vozače to će biti prvi put da žive u Evropi. Zato tim sada mora da prebrobi ovaj prelaz u Evropu što je moguće lakše.

„Vozači će morati da žive u evropskom okruženju i moraju se navići na evropske trke kako bi tim ostvario svoje ciljeve u razvoju svetske klase afričkih vozača. Važno je za naš tim i za naše vozače da budu bliski međusobno i da jedni drugima pružaju pomoć. Većina vozača nije bila toliko daleko od kuće, na duži vremenski period, tako da će u teškim trenucima podržavati jedni druge“, rekao je Dag Rajder.

Vozači će moći da računaju na podršku bivšeg sportskog direktora Lamprea, Brenta Kopelanda, koji će biti na funkciji timskog menadžera u Evropi. Ove godine je afrički tim imao 24 pobede (i time postao deveti tim sa najviše pobeda u 2012.godini) i Dag Rajder ističe da će i manje od polovine pobeda iz sezone 2012 činiti uspešnu sezonu naredne godine.

   Ciljevi tima za sezonu 2013 su:

-rangirati se u Top20 na UCI Europe Tour
-biti u Top15 na Svetskom prvenstvu u timskom hronometru
-10 UCI pobeda

Uprkos gubitku Janse van Renburga, tim MTN-Qhubeka ima jake vozače u svom sastavu. Ekipa još uvek pregovara sa vozačima za narednu sezonu ali trenutni spisak izgleda ovako:

Gerald Ciolek (GER)
Ignatus Konovalovas (LTU)
Sergio Pardilla (SPA)
Jay Thomson (RSA)
Louis Meintjes (RSA)
Johann van Zyl (RSA)
Andreas Stauff (GER)
Youcef Reguigui (ALG)
Kristian Sbaragli (ITA)
Frekalsi Debesay (ERI)
Tsgabu Grmay (ETH)
Adrien Niyonshuti (RWA)
Meron Russom (ERI)
Jani Tewelde (ERI)
Songezo Jim (RSA)
Bradl ey Potgieter (RSA)
Dennis van Niekerk (RSA)
Jacques Janse van Rensburg (RSA)
Martin Wesemann (RSA)

U vreme kada se čini da je biciklizam u krizi više nego ikad tim MTN-Qhubeka je sigurno jedna sjajna priča koja zaslužuje da bude ispričana.

(BiciSvet.com/C-Cycling/Dragana Petrović)

O autoru
Gaga
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down