Bicisvet

Slučaj Alberto Kontador hronološki


21. jul 2010.
Tokom drugog dana odmora na Turu Kontador konzumira biftek koji mu je doneo prijatelj Hose luis Lopez iz Španije (više o tom događajusmo pisali OVDE). Istog dana ide na doping kontrolu, a nekoliko dana kasnije pobeđuje "Tour de France" sa 39 sekundi prednosti u odnosu na Endija Šleka

24. avgust 2010.
Kontador je informisan od strane UCI-ja o svom pozitivnom testu. Njegov nalaz pokazao je prisustvo klenbuterola (šta je klenbuterol pročitajte OVDE) u količini od 50 pikograma po mililitru (0,0000000000005 g/ml). "B" uzorak je potvrdio postojanje klenbuterola u količinama višestruko manjim od dozvoljene.

30. septembar 2010.
Kontador dobija nezvaničnu suspenziju od strane UCI-ja, dok pet nedelja kasnije UCI zahteva od španske biciklističke federacije da otvori disciplinski postupak protiv alberta Kontadora zbog pozitivnog testa na klenbuterol.

26. novembar 2010.
Kontador oformljuje pravni tim i izlazi sa odbranom tvrdeći da ima dokaze da je pozitivan doping test zbog konzumiranja kontaminiranog telećeg mesa. Dva meseca kasnije dobija suspenziju od godinu dana od strane španske biciklističke federacije. (detaljnije o tome pročitajte OVDE). Pravni tim Alberta Kontadora odmah reaguje i ulaže žalbu na tu odluku.

11. februar 2011.
Španski premijer Hose Luis Rodrigez Zapatero postavio je na svojoj tviter stranici: "Ne postoji nikakav pravni razlog zbog kog bi Alberto Kontador bio kažnjen". Nekoliko dana kasnije Kontador biva oslobođen optužbi, kada mu je i ukinuta suspenzija od strane španske biciklističke federacije (pročitajte više o tome OVDE)

24. mart 2011.
Posle "dublje studije" slučaja, UCI objavljuje da će uložiti žalbu kod Arbitražnog Sportskog Suda (CAS-Court of Arbitration for Sport) protiv odluke španske biciklističke federacije da ne sankcioniše Kontadora. WADA (World Anti Doping Agency) ulaže takođe žalbu, na špansku odluku, samo nedelju dana kasnije.

31.maj 2011.
Sud za Arbitražu u sportu odlaže saslušanje u slučaju UCI i WADA protiv Alberta Kontadora za period između 1-3 avgusta, što automatski ostavlja Albertu Kontadoru mogućnost i pravo da se takmiči i brani titulu na ovogodišnjem "Tour de France-u". Kristijan Prudom izjavljuje da ne može sprečiti Kontadora da se pojavi na "Tour de France-u" 2011.godine
(bicisvet.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down