Bicisvet

Više vožnje bicikla-manje spermatozoida?

Eh ta nauka...

Muškarci koji najmanje pet sati nedeljno provedu vozeći bicikl imaju manje spermatozoida nego oni koji to ne čine, tvrde američki naučnici sa univerziteta u Bostonu.
Najskorija istraživanja o povezanosti vožnje bicikla i urinarnih tegoba, slabog kvaliteta i manjka spermatozoida rađena su sa sportistima pa je bilo sumnje u rezultate jer sportisti uzimaju preparate koji su mogli uticati na rezultate istraživanja. Naučnici iz Bostona su istraživanje sproveli na uzorku 2200 "običnih" muškaraca koji posjećuju klinike za plodnost.

Prvo su gledali razliku među onima koji redovno treniraju i ispitanicima koji to ne rade, ali nisu videli razliku. Međutim, kad su pogledali rezultate prema posebnom tipu treninga, otkrili su da oni koji voze bicikl imaju dvostruko veće šanse da će imati manji broj spermatozoida ili da će biti manje pokretljivi. Autori istraživanja ipak upozoravaju da je ispitivanje rađeno među muškarcima koji već posjećuju klinike za plodnost, odnosno među populacijom koja ima problema sa svojom spermom.

Šta dodati osim: "Na posao" pre početka sezone treninga ...

(bicisvet.com/izvor:novilist.hr)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down