Bicisvet

Žolt u gipsu

Jedan poziv menja sve. Sa druge strane mobilne veze staro društvo koje je prispelo u grad. „Halo Paikkonen Stević ovde. Došli smo sa Žoltom kod doktora u Novi Sad“... Završavanje obaveza na brzinu i put pod noge. Skoro pa cela ekipa iz Grčke je tu: Stević, Jovanović, Žolt. Ovog puta umesto trke ili treninga spojila ih je jedna koska. I to ne bilo koja već, ona polomljena u sprintu u Delfiju, na levoj ruci šampiona Srbije. Nalazimo se na Bulevaru u poznatom kafiću. Ivan se odmah vraća za Beograd, dok Žolt i Jovanović organizuju dalje pripreme za sutrašnju operaciju.

„Žašrafiće mi neku pločicu i skinuti gips i za par dana idem na trening. Neću moći da sprintam ali će kilometri biti tu“ kroz osmeh objašnjava Žolt. Uz porudžbinu kolačića i sokića "Šone" shvata da su u jednom od transfera iz kafića u kafić zaboravljeni Žoltovi snimci. Brzi skok i u potragu za crno-belim negativima, na kojima će se kasnije, lepo videti 1,5cm naprsline, tu odmah ispod lakta.

„Na čitavom brdu sam bio Šaferu na točku. Na 2km do cilja dolazi Grk i moli me da ga pustim iza Nemca. Znamo se dugo, a i u majici je, pa mu ustupam mesto na točku“ opisuje mi Žolt poslednje trenutke pre lomljavine na Grčkom asfaltu. „Gledam table: 1km, 500m, na 300m krećem u sprint. Osećam da mogu do pobede. Sličan osećaj kao i juče (dan pre toga trijumfovao je na etapi broj 2). Istog trenutka su se napred zakačili. Nemac leti levo, Grk desno, ja nemam gde nego pravo preko njihovih bicikala u punom sprintu. Pogledao sam uveče podatke na kompijuteru, išao sam 53km/h tada, a sprint je bio blago uzbrdo“ s' mukom pokušava Der da dočara rukama, iako je jedna u gipsu, kako je to sve izgledalo u poslednjim metrima treće etape.

Tada se i „Šone“ vraća sa snimcima, a priču nastavljamo o trci na kojoj su se poprilično smrzli.“Dva dana posle trke u Rusiji, imao sam otok na povređenoj rucu. Mnogo je bilo hladno. Svakog dana je bilo oko 5-6 stepeni uz kišu i neverovatan vetar koji je par puta oborio nekoliko momaka iz Katjuše“ priča Jovanović. „Ja sam insistirao da idemo tamo, ali se niko nije nadao takvoj hladnoći“ ubacije se Žolt „Morali smo da odvezemo trku do kraja, kad smo već prešli pola sveta“

Uz prepričavanje raznoraznih dogodovština sa trka ove i prošle godine Žolt ističe da je u Grčoj doživeo veliko poštovanje od strane nemačkih vozača iz NSP ekipe. „To je nova Nemačka ekipa, mislim da njihov sponzor proizvodi delove za automobile. Na etapi na kojoj sam pobedio skoro 35km sam sedeo na točku Fotena. (Markus Foten je posle Gerolsteiner i Milram ekipa završio u NSP-u. U svojoj karijeri vozio je 4 puta Tour i po 3 puta Giro i Vueltu) Bilo je mnogo guranja ali nisam puštao njegov točak. Video sam da znaju šta rade. Konstantno su išli sve jače i jače. Jednom sam se okrenuo i video da su iza mene ostali samo Šafer i Grk u majici, možda još neko ali to je to. Na 200m sam krenuo u sprint i pobedio Nemca skoro za čitav bicikl. Posle linije cela Nemačka ekipa je došla i čestitala mi. Svaki vozač ponaosob. Videlo se da su sa velikim poštovanjem priznali poraz“ priča Žolt. „Čak su i sutra tokom etape, u grupi dolazili do mene i tapšali me po ramenu“.

Druženje nastavljamo u radnom okruženju BiciSvet-a, uz prepričavanje i pregledavanje videa sa jučerašnje Amstel Gold trke. Žilber ovo, Žilber ono...pa na 4 kilometra...pa se okreće da vidi gde su ostali, dok Rodrigez skače..."Super je momak. Prišao sam mu, prošle godine dok smo vozili svetsko prvenstvo, i rekao da pazi šta radi danas, jer sam se kladio na njega. Bio je malo iznenađen ali je veoma pozitivno reagovao. Baš smo se izpričali tada, i na kraju mi je naravno poželeo sreću" prepričava Žolt svoje ćaskanje sa Žilberom. "Sa Freirom sam razgovarao na Tajlandu posle svetskog prvenstva. Potpuno je normalan i otvoren za razgovor. Bio je tada sa ženom, a trku je vozio zbog Giant-a, jer su im oni sponzori u Rabobanku" opisuje srpski šampion još jednog pravog profesionalca.

Noć je već uveliko bila tu. Od čokolade su ostale samo mrvice, a sutra je novi dan. Dan rezervisan za operaciju. Opraštamo se uz jednu fotografiju ekskluzivno za BiciSvet. „Može fotografija ali ne dok sam ovako čupav. Moraš da mi vežeš rep“ insistira Žolt! Paikkonen je zasukao rukave i tri puta obavio gumicu oko plavih kovrdža „Jao pa ovo ni devojci ne radim, ali državni prvak je državni prvak. Za lepotu moraš da se žrtvuješ, pa makar ona bila i tuđa“ Još samo "oakley" i to je to: Ptičicaaa

Pregled sa trke oko Grčke pogledajte ovde

(bicisvet.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down