Bicisvet

Bastogne-Liege '16

Poslednji iz trilogije ardenskih klasika, jedan od 5 monumentalnih klasika i poslednji klasik u sezoni pre Lombardije u oktobru. Ujedno ovo je i najstariji klasik koji datira iz 1894 godine. Trka je karakteristična po strmim ardenskim brdima, kao i po brdskom finišu u industrijskom predgrađu Liježa.

Na profilu trke uviđamo 10 uspona, koji se mahom nalaze u poslednjem delu staze. Za razliku od svojih prethodnica, Amstelove zlatne trke i Valonske strele, Lijež mnogo više leži onim pravim brdašima, čak i pretedentima za generalni plasman na grand tur trkama.

Još jedna razlika u odnosu na prethodne klasike je ta da se ne čeka poslednje brdo za rasplet situacije, već akcija počinje dosta, dosta ranije. 2012. godine smo gledali sjajnu jurnjavu Nibalija i Iglinskog u kojoj je kao pobednik izašao Kazahstanac (kasnije suspendovan zbog dopinga), pa godinu kasnije jedna nezaboravna pobeda Dana Martina. Godine 2014 smo gledali pobedu Simona Geransa pošto se Dan Martin okliznuo u poslednjoj krivini, a prošle godine je pobedu odneo Valverde.

CYCLISME - 2014 peloton de cote *** Local Caption *** dimanche 22 avril 2012 liege bastogne liege

Prva velika rasturanja možemo očekivati na čuvenom usponu La Redut, u čijoj je okolini odrastao Filip Žilber. Slede još 2 uspona pre uspona Sent Nikola gde se obično mnogo toga rešava, ovaj uspot leži na 7km do cilja. I onda naravno poslednji, vrlo dugački uspon gde se može desiti da vozač ostane bez snage ako krene prerano, a na vrhu ovog uspona sledi zaravan od nekih 200-300m do finiš linije gde se, ako je potrebno, sve nedoumice rešavaju u sprintu.

I ove godine Valverde se čini kao glavni favorit. Preskočio je Holandiju, pobedio na Valonskoj streli i stiže u Lijež spreman kao zapeta puška. U sjajnoj formi su i Rui Košta i Mihal Kviatkovski. Gerans se baš nije proslavio na Mur de Huju, ali njega nikada ne treba otpisivati. Tu je Hoakin Rodrigez za Kaćušu. Još jednom se Etix čini kao najjači tim, imaju Alafilipa i Martina koji su bili odmah iza Valverdea na prethodnoj trci, a tu je i Peter Vakoč, pobednik trke De Brabantse Pijl.

https://www.youtube.com/watch?v=fZOi83tbK0M

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down