Bicisvet

Milano-Sanremo '16

Foto Pool Reuters / Lapresse 17/03/2012 Milano - Sanremo Gara Ciclistica Milano - Sanremo Nella foto Fabian Cancellara , Simon Gerrans , Vincenzo Nibali Photo Pool Reuters / Lapresse 17/03/2012 Milano - Sanremo Milano - Sanremo Bike Race In the picture Fabian Cancellara , Simon Gerrans , Vincenzo Nibali

La primavera. Možemo reći da ovom trkom počinje sezona i pravo muško trkanje u Evropi. Po mnogo čemu ova trka je posebna. Ne samo što je prvi klasik u sezoni, nego ova trka datira iz davne 1907. godine, a 300km koliko je duga čini je najdužom trkom u biciklističkom kalendaru. Suvišno je uopšte pričati kakav je motiv ova trka za sve vozače, posebno italijanske.

Ova legendarna trka počinje u lepom Milanu, u samom podnožju Alpa, a završava u Sanremu, na obali Ligurskog mora. U ovom delu Italije, u martu mesecu gotovo je nemoguće predvideti vremenske uslove. Pre 3 godine na sredini etape je padao sneg i trka je bila skraćena, a blistavu pobedu odneo je Gerald Ciolek. Takođe, kiša je gotovo konstanta na ovoj ruti, mada se u Sanremu može očekivati i lepo sunčano vreme. Kada na 300km trkanja, što je gotovo 7 sati u sedištu, po nepredvidivom vremenu dodamo 5 uspona u poslednjem delu etapu, zaključujemo da se na ovoj trci može desiti bukvalno sve i svašta.

Večito pitanje je hoće li biti grupnog sprinta ili će nečiji napad uspeti. Begovi sa početka napada gotovo da ne mogu da uspeju na ovoj trci, ali zato napadi sa poslednjeg uspona, Pođa, itekako mogu da urode plodom što se dešavalo poslednjih godina kada su pobeđivali Ciolek i Gerans.

Kao i prethodnih godina, jedno ime se ističe u odnosu na ostale- Peter Sagan. Njemu ovih 300km ne predstavlja nikakav problem, po ovakvim brdima bez problema može pratiti svakoga, a u sprintu je najeksplozivniji. Prethodnih godina se mnogo ispucavao u pokušajima napada pre cilja, pa je ostajao kratkih rukava u samom finišu. Čini se da je konačno i mentalno spreman za pobedu na ovoj trci, da uzme jedan od najvećih klasika i sigurno će biti u mislima svih koji se nadaju pobedi.

classica_primavera_milano_sanremo

Glavni konkurent bi mogao da mu bude Greg van Avermet. Vozač je sličnog profila poput Sagana, u odličnoj je formi i osvojio je etapu na Tirenu ispred Sagana na etapi sa vrlo teškom završnicom, a pobedio ga je i na Omloop Het Nieuwsblad trci. Još jedno ime pada u oči, a to je Edvald Boson Hagen. Norvežanin je oživeo svoju karijeru u Južnoj Africi, u fantastičnoj je formi i takođe spada u vozače koji mogu da pobede i u slučaju da bude grupnog sprinta ili jurnjave po Pođou. I naravno, ne treba zaboraviti Majkla Metjuza koji takođe briljira ove godine i delio je lekcije na Pariz-Nici.

Vinćenco Nibali, Fabian Kanćelara, Diego Ulisi kao i trojac SKY tima Kviatkovski, Tomas i Stanard spadaju u vozače koji su mnogo jaki, ali nemaju šta da traže u završnom sprintu pa će morati da pokušaju da naprave razliku ranije, verovatno na Pođou. Ako dođe do završnog sprinta, tu svoje nade polažu Aleksander Kristof, Mark Kevendiš, Saša Modolo, Arno Demar i Naser Buhani. STARTNA LISTA

Dakle imamo momke koji su konkurentni u svakom slučaju, ostali će morati da rade sa svojim timovima da bi im razvoj situacije išao na ruku. Ali, iako znamo ko je u kakvoj formi, već rekosmo da na ovoj trci u glavnom ništa ne ide po planu, pa jedino treba očekivati da se desi nešto neočekivano, jer momci sigurno neće sedeti u grupi do zadnjih 200m i čekati sprint.

> REZULTATI <

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down