Bicisvet

Paris-Roubaix '16

Za nas koji volimo biciklizam, druga nedelja aprila znači samo jedno, Pariz-Rube. U nedelju 10. aprila se vozi 114. izdanje najprestižnije jednodnevne trke na svetu. „Pakao severa“ je 260km patnje i bola po staroj rimskoj kocki koja vodi ka legendi. Pobednik trke koja se završava na poznatom velodromu u Rubeu postaje besmrtnik ovog divnog sporta.

Ove godine imamo 27 sekcija pod kockom koje su ukupno duge 52,8km. Sekcije su ocenje sa 1-5 zvezdica u zavisnosti od dužine i kvaliteta. Veći problem od same kocke u svakom slučaju će biti vremenske prilike. Ako bude kiše koja upotpunjava doživljaj pakla severa vozači će se bukvalno valjati u blatu. Sa druge strane, ako bude bilo suvo ili sunčano vreme, vozači će se daviti u oblacima prašine. Trka praktično počinje na sekciji kocke u šumi Arenberg na nekih 100km do cilja. Poslednja sekcija pre velodroma je Carrefour de l'Arbre. Ima 5 zvezdica i kaldrma je vrlo uska a publika vrlo blizu takmičarima i ovde se trka obično prelomi ako je do tada uopšte neizvesno.

Trka se obično rešava na nekoliko poslednjih i najtežih sekcija kada su svi već na izmaku snage. Međutim, pre tačno 5 godina Johan van Sumeren je trijumfovao iz bega najboljom vožnjom svoje karijere, što je dokaz da je sve moguće. Prošle godine smo gledali preseljavanje Džona Dekenkolba i spajanje veće grupe pred sam ulazak na velodrom, a zatim pobedu u sprintu sjajnog Nemca.

Degenkolb neće braniti titulu ove godine. Breme favorita moraće da nosi Peter Sagan. Svetski šampion je konačno osvojio neki od monumentalnih klasika i pošto je probio tu mentalnu barijeru sada je samo nebo granica. Sigurno je da će mu najveći takmac i ovoga puta biti veliki Fabian Kanćelara. Fabu je pokazao formu na Flandersu, ovaj teren mu možda i više odgovara pošto je dosta ravnije. Sep Vanmarke, sjajni Belgijanac koji je već dosta puta završavao na podijumu i Rubea i Flandrije cilja svoju najveću pobedu u karijeri i ima osnova da se nada nečem takvom.

Krug najužih favorita završavamo dvojcem Etix tima, Nikijem Terpstrom i Zdenekom Štibarom. Terpstra je pre 2 godine odneo trijumf, Štibar prošle godine bio drugi. Imaju najjači tim, tu je i Tom Bonen koji verovatno neće biti konkurentan u samoj završnici.

Veliki udarac za BMC tim ali i samu trku je odsustvo Van Avermeta koji je pao i povredio se na Flandriji. Od ostalih vozača treba obratiti pažnju na duo drugog belgijskog tima, Loto Sudala, Jirgena Roelantsa i Tisja Benou. Astana ima Larsa Buma, SKY ima Stanarda i Roua, a obratite pažnju i na Belgijanca iz Orika tima Jensa Kokelierea.

Najveća nepoznanica je Aleksander Kristof. Nema sumnje da će biti u vrhu, ali on je jedan od onih vozača koji broji samo pobede. Na Flandersu je završio na četvrtom mestu, ali nije ga bilo nigde kad se lomilo. I ovu sezonu je furiozno počeo kao prošlu, ali kako i sam priznaje nije u formi kao što bi želeo. Veliki nedostatak mu može biti i tim, Rusi prosto nisu materijal za ovakve trke.

1 Mathew Hayman (Aus) Orica-GreenEdge 5:51:53
2 Tom Boonen (Bel) Etixx - Quick-Step
3 Ian Stannard (GBr) Team Sky
4 Sep Vanmarcke (Bel) Team LottoNl-Jumbo
5 Edvald Boasson Hagen (Nor) Dimension Data 0:00:03
6 Heinrich Haussler (Aus) IAM Cycling 0:01:00
7 Marcel Sieberg (Ger) Lotto Soudal
8 Aleksejs Saramotins (Lat) IAM Cycling
9 Imanol Erviti Ollo (Spa) Movistar Team 0:01:07
10 Adrien Petit (Fra) Direct Energie 0:02:20
11 Peter Sagan (Svk) Tinkoff Team
12 Maarten Wynants (Bel) Team LottoNl-Jumbo
13 Oliver Naesen (Bel) IAM Cycling
14 Luke Rowe (GBr) Team Sky
15 Ramon Sinkeldam (Ned) Team Giant-Alpecin
16 Dylan Van Baarle (Ned) Cannondale Pro Cycling
17 Bert De Backer (Bel) Team Giant-Alpecin
18 Luke Durbridge (Aus) Orica-GreenEdge 0:04:40
19 Marcus Burghardt (Ger) BMC Racing Team 0:05:48
20 Christophe Laporte (Fra) Cofidis, Solutions Credits 0:06:18
21 Gijs Van Hoecke (Bel) Topsport Vlaanderen - Baloise
22 Frederik Backaert (Bel) Wanty - Groupe Gobert
23 Koen De Kort (Ned) Team Giant-Alpecin
24 Zakkari Dempster (Aus) Bora-Argon 18
25 Tom Van Asbroeck (Bel) Team LottoNl-Jumbo
26 Florian Senechal (Fra) Cofidis, Solutions Credits
27 Maarten Tjallingii (Ned) Team LottoNl-Jumbo 0:06:28

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down