Bicisvet

Pariz-Rube 2011 - Hushovd & Cancellara

Prošlogodišnji Pariz-Rube je svakako podelio gledaoce i izazvao raznorazne emocije. Najviše pažnje naravno izazvao je duel Kanćelara – Hušovd i njihova rasprava na drumu. Niko nije mogao pretpostaviti da će se Kanćelarina sezona klasika tako završiti, ali kako je on sam rekao to je sve deo biciklizma i moglo je da bude i gore. Ostaće večita dilema kakve su reči razmenili Tor i Kanćelara, a mi ćemo se osvrnuti na njihov duel od prošle godine.

1. Tor je imao dvojicu timskih kolega u toj grupi. Sep Vanmarcke i Gabriel Raš prethodno su vukli da se smanji prednost grupe napred u kojoj je bio njihov vozač, kasnije pobednik, Johan Vansumeren. Zašto Kanćelara nije imao svoje vozače uz sebe da mu pomognu? Da tako je oni nisu bili tu. To nije krivica Tora hušovda kao ni činjenica da je Fabian odbio ponude SKY i BMC tima (na kraju 2010) kada obe ekipe imaju jake klasik vozače.

2. Kada je Kanćelara smanjio prednost grupe napred na samo 40sek da li je Tor trebao da izađe na smenu i vuče? Mislim da je u prethodnih 100 godina u slučajevima kada su u grupi klasik vozač i sprinter, klasik vozač taj koji mora da pokuša da se oslobodi sprintera pre finiša. Primer za to je okršaj Van Stenbergena i Kopija 1950-ih. Van Stenbergen je očekivano dobio Rube na sprintu ali je kasnije izjavio: „Da je kopi skočio još jedamput otpao bih“ na šta je Kopi odgovorio: „Da sam mogao da skočim još jednom, skočio bih“

3. Sudeći prema l'Equipe časopisu trebalo je da Tor troši snagu i vuče Kanćelaru do prve grupe, i da proba da spreči Kanćelaru da mu ne skoči. Samo bi glup vozač to uradio a Hušovd to sigurno nije.

4. Da je Kanćelara bio dovoljno jak otkačio bi Hušovda na nekoj sekciji kocke. On to nije učinio a izgledalo je da Tor prilično lako prati tempo koji je imao Švajcarac. Na kraju je Kanćelara ipak ostavio sve iz te grupe iza sebe. Tor je bio uhvaćen na pogrešnoj poziciji u grupi i pustio je Fleču, koji nije uspeo da spoji do Kanćelare. Da li je Hušovd mogao sam da uhvati Kanćelaru? Možda da je bio u boljoj poziciji.

5. Na kraju krajeva ljubitelji Spartakusa mogu samo da se žale jer Fabian je sam izabrao tim za 2011 i pokazao koliko je superiorniji od ostalih na nagradi E3 Harelbeke. Primorao je ostale timove da primene defanzivnu taktiku posle te trke. Na kraju je i sebe precenio na Flandriji kada je na 50km do cilja ostavio sve iza. Na Rubeu nije bio u super formi kao na prethodnim trkama i u kombinaciji sa ostalim timovima koji su čuvali samo njega, Kanćelara je ipak izvukao maksimum sa drugim mestom. Razumljivo je razočaranje njega i njegovih obožavalaca jer je bio najjači a nije pobedio ni jedan klasik 2011, ali niko ne može da se žali na to da mu ostali nisu pomagali jer to jednostavno nije bio njihov posao.

(BiciSvet.com/Gerard Vroomen

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down