Bicisvet

Giro d'Italia 2017

100 giro 465Dočekasmo i početak maja i početak prvog grand tura u sezoni. Ovaj Điro nije imao baš lepu uvertiru, kako je svima verovatno još uvek u glavi tragična smrt jednog od prethodnih pobednika trke, Mikelea Skarponija.

Skarponi je trebalo da bude pomoćnik Aruu, ali kako je mladi Italijan povredio koleno, Mikele je dobio ulogu lidera za ovu trku i sve je izgledalo sjajno po njega s obzirom da je pobedio etapu na Tour of Alpes. Velikom šampionu će biti održane mnoge počasti na ovogodišnjoj trci, od minuta ćutanja na uvodnoj etapi, a i organizatori su ove godine legendarni uspon Mortirolo posvetili Mikeleu.

Ovogodišnji Điro je jubilarni stoti i shodno tome ruta će biti spektakularna. Trka kreće sa severa Korzike, u mestu Algero i vozi se do Olbije. Momci na ovom ostrvu ostaju i naredna dva dana, treća etapa se završava u Kaljariju, glavnom gradu ostrva. Već na 4. etapi videćemo potencijalno jednu od najboljih etapa, kako će se peloton preseliti na južno ostrvo Siciliju i krenuti put mitskog vulkana Etne. Uspon na Etnu je dug 20km, izrazito strm, tako da u zavisnosti od raspoloženja onih najjačih vozača možemo gledati pravi vatromet. I sledeća etapa se vozi na Siciliji, međutim biće sprinterska, do Mesine, rodnog grada jednog od najvećih favorita ovogišnjeg Đira, Vinćenca Nibalija. Ujedno ovo je i poslednja etapa pre polaska na kopneni deo Italije.

Slede dve sprinterske etape, i jedna koja više liči na neki od prolećnih klasika sa kratkim strmim brdom na kraju, a onda sledi etapa broj 9, i nemilosrdni uspon Blockhaus na južnim obodima Apenina, blizu Peskare i jadranske obale. Posle ove etape ćemo imati iskristalisan generalni plasman, ali možda još važnije, znaćemo ko je od favorita na visini zadatka.
Sledi dan odmora, i onda potencijalna mina za mnoge favorite, 40km dugi individualni hronometar. Nairo Kvintana će ovde biti u velikim problemima. Posle hronometra, krećemo se ka severu i u centralnom delu Apenina videćemo još jednu jako tešku etapu sa 4 velika uspona i dugim spustom do Bagno di Romagna gde se etapa i završava.

Etape 12 i 13 su klasične ravničarske, sprinterske, a onda sledi donekle neobična etapa broj 14. Etapa duga 131km, je potpuno ravna do 15km do cilja, gde se kao grom iz vedra neba uzdiše uspon Oropa, koji je izrazito strm i na njegovom vrhu leži cilj ove etape. Etapa 15 do Bergama sadrži dva uspona, ali ne previše opasna, recimo da su pogodni da vidimo uspešan beg.

Bormio2

Etapa 16, kraljevska etapa. Etapa koja može da prelomi trku i etapa koja će biti dosta emotivna, posebno za Italijane. Duga je impozantnih 227km, od kojih su 70km uspon. A planine koje se nalaze na trasi ove etape su legendarne, nešto najbolje što Điro može da ponudi: Mortirolo (neverovatno strmo brdo, koje će, kako sam već pomenuo biti voženo u čast Skarponiju), zatim legendarno brdo Passo dello Stelvio i onda kao da sve ovo nije dovoljno, Passo di Santa Maria, podjednako strma i duga planina kao i prethodne dve. Čim se predje preko vrha ove planine, sledi ludački spust do jednog od najpoznatijih ski centara Evrope, Bormija.

Etapa 17, nije ni ravna, ni brdska, poslednjih 50km se vozi pod konstantnim, blagim nagibom od 3-4%. A zatim sledi etapa broj 18 i još 5 teških brdskih ciljeva, sa tehnički zahtevnim spustevima, i konačnim usponom do Ortiseia. Etapa 19 nije previše teška kada pogledamo profil, jedino pravo brdo počinje na 16km do cilja i biće jedna od poslednjih prilika za nadoknadu vremena, međutim kako je smeštena na samom kraju trke, mnogi vozači će već biti na izmaku snage, te će biti sve samo ne lagana.

Etapa 20 je poslednja drumska, poslednja šansa da se u planinama promeni generalni, sadrži dva izrazito teška uspona. Prvi je dug 30km, sledi spust i vožnja u dolini pre poslednjeg uspona na trci, Asiaga. Poslednja etapa nosi jedan novitet u odnosu na prethodne trke, kada je poslednja etapa bila sprinterska. Ove godine to neće biti slučaj, gledaćemo ravni hronometar od Monce do centra Milana. Poslednji put kada je poslednja etapa bila hronometar, taj hronometar je i prelomio čitavu sekundu, kada je na onom čuvenom Điru 2011.godine Rajder Hesedal nadoknadio baš na hronometru 16 sekundi u odnosu na Rodrigeza i proslavio jednu od najbrilijantnijih grand tur pobeda u zadnje vreme

FAVORITI

000111

Nairo Kvintana- ko ga može zaustaviti? Kolumbijac je već osvojio Điro, od tada je osvojio Vueltu i bio na podijumu na Turu dva puta. Ove godine je pobedio Tireno i u sjajnoj je formi, njegov Movistar tim deluje jako i imaće veliku pomoć Andreja Amadora. Dve stvari mogu loše uticati na njega. Prvo, ako cilja Tur u julu, u Italiji će morati da vozi pametno i ne rasipa previše energije. Drugo 70km hronometra je verovatno više nego što bi on voleo, moraće da napada više da nadoknadi vreme i time troši vrednu energiju.

000222Vinćenco Nibali- Ajkula iz Mesine se vraća kući. Nibali će biti na svom terenu i prošlogodišnji je pobednik. Međutim, ove godine nije u formi, a nesreća za njega je gore pomenuta etapa na Etnu koja dolazi isuviše rano. Prošle godine je dizao formu u toku same trke, a ozbiljni ispiti su bili mnogo dalje u trci. Konkurencija ove godine je mnogo jača, a prošle godinje njegova pobeda se može i opisati kao splet srećnih okolnosti, tj padova i bolesti glavnih rivala. Ništa mu ne ide u prilog, ali ako neko zna da preokrene situaciju u svoju korist, to je svakako Vinćenco.

Dutch rider Steven Kruijswijk of Team Lotto Jumbo wearing Pink Jersey on the way of the 15th stage of Giro d’Italia cycling race from Castelrotto to Alpe di Siusi, 22 May 2016. ANSA/CLAUDIO PERI

Steven Kruisvijk- najprijatnije iznenađenje prošlogodišnjeg Đira. Holanđanin je prošle godine bio najjači i tu se nema šta prigovoriti. Izgledao je tako dominantno uoči zadnjih par etapa, a onda je usledio onaj nesrećni pad koji ga je koštao čak i podijuma. Ove godine je ispod radara, nema nekih rezultata, ali tako je bilo i prošlog maja. Ima par dobrih pomoćnika, jednu godinu je zreliji i ako izbegne padove i druge probleme, može računati na podijum. Pobeda? Videćemo, nije nemoguće, ali paklena je konkurencija.

000444Gerant Tomas i Mikel Landa- uzdanice tima Sky. Bask je sjajan brdaš koji je tokom godina naučio da limitira gubitke na hronometru. Velšanin je sa druge strane pistaš, sjajno vozi hronometar, ali i u planinama. Kod njega je upitna njegova sposobnost lidera, kao i to da li može da veže 3 dobre nedelje. On može biti sjajan u prve dve nedelje, ali isto tako se može raspasti u Dolomitima. Pitanje je ko će biti izbor britanskog tima, a možda i neće, s obzirom da su poznati kao tim bez plana B, sa izuzetno strogom hijerarhijom i guranjem britanskoh vozača, te će se gotovo sigurno odlučiti za Velšanina.

000555Tibo Pino Francuzu mnogo više odgovara trkanje u Italiji, nego u Francuskoj. Vreme u maju mu je mnogo pogodnije. Unapredio je svoje loše strane, hronometar i spust. Na Turu je prethodnih godina dokazao da može biti konstantan tokom 3 nedelje, međutim nikada nije pobedio veliku trku. Moguće je da je ispucao dosta energije na trkama prethodnih nedelja, pa je za njega plasman u top 5 veliki uspeh, verujem da ne razmišlja o pobedi.

000666Adam Jejts završio je tik ispod podijuma prošle godine na Turu i ako pronađe tu formu, Britanac može mnogo toga na ovom Điru. Za razliku od svog brata blizanca Sajmona, dosta je strpljiviji, ne izvodi nepotrebne napade, a poslednji rezultati govore da je u formi. Problem za njega je u tome što će Orika tim biti podeljen između njega i Kejleba Juana koji će boriti za pobede u sprint završnicama.

Ilnur Zakarin momak iz Tatarstana je bio sjajan prošle godine, pre nego što je pao i odustao. Brzo se oporavio i uzeo tešku etapu na Turu. Ove godine rezultati govore da nije u top formi, bio je petnaesti u Romandiji prethodne nedelje, to nije loš rezultat, međutim neće se boriti za velike stvari.

Imamo i momke: poput Baukea Moleme, Tidžeja van Garderena, Toma Dumulana, Ruija Košte, Pjera Rolana i Domenika Pocoviva, koji su zvučna imena, ali ne i vozači u formi. Oni će se boriti za popunu generalnog plasmana i itekako zakuvati trku, kako je svako od njih veoma sposoban vozač. Potencijalno iznenađenje iz ove grupe jeste van Garderen, Amerikanac je sjajan hronometraš i odličan brdaš, ali previše je pehova doživeo prethodnih godina da bismo ga smatrali za favorita.

ETAPE
e1: Alghero – Olbia, 206 km
e2: Olbia – Tortolì, 221 km
e3: Tortolì – Cagliari, 148 km RETROSPEKTIVA PRVE 3 ETAPE
e4: Cefalù – Etna, 181 km
e5: Pedara – Messina, 159 km
e6: Reggio Calabria – Terme Luigiane, 217 km
e7: Castrovillari – Alberobello, 224 km
e8: Molfetta – Peschici, 189 km
e9: Montenero di Bisaccia – Blockhaus, 149 km
e10: Foligno – Montefalco, 39.8 km (TT)
e11: Firenze – Bagno di Romagna, 161 km
e12: Forlì – Reggio Emilia, 229 km
e13: Reggio Emilia – Tortona, 167 km
e14: Castellania – Oropa, 131 km
e15: Valdengo – Bergamo, 199 km
e16: Rovetta – Bormio, 222 km
e17: Tirano – Canazei, 219 km
e18: Moena – Ortisei/St. Urlich, 137 km
e19: San Candido/Innichen – Piancavallo, 191 km
e20: Pordenone – Asiago, 190 km
e21: Monza – Milano, 29.3 km (TT)

(www.bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down