Bicisvet

Giro'17 retrospektiva 16-18 etape

Bormio#Bormio E16
Šta učini minut sranja na Điru!?
Pa da li je moglo dramatičnije da bude?

Čovek u roze majici jači nego ikad ali sa pokvarenim stomakom! Izvukao se iz neverovatne krize – ličilo je na kraj ali je na kraju uspeo da spase roze majicu! SVAKA ČAST – NEMAM REČI!

Trka ide nema čekanja – iako je bila vanredna i nesvakidašnja situacija. Još komplikovanije je bilo što je prošlogodišnji tragičar Stiven Krausvajk bio napred i niko nije hteo njega da pusti da se ponovo vrati u trku

Ajkula je namirisala krv i kao da ide tek preko 2000mnv tako je bilo i prošle godine sa Čavezom na pretposlednjoj etapi – Čekao je 2000mnv da napadne. I ovde se videlo da se dobro oseća kada se pređe ova linija. NA kraju je presudilo iskustvo i poznavanje rute tj.krivina u Bormiju i konačno konačno prva pobeda Italijana na Giro100 – može li slađe može li bolje – prvi Italijan koji osvaja pa još prošlogodišnji pobednik.

Što se Toma tiče mislim da se tek sada naljutio i izvadio iz nemoguće situacije i da će osvojiti trku. Bolestan je išao uz poslednje brdo istim i na pojedinim deonicama boljim tempom od grupe koju je morao da pusti da bi otišao tamo gde car ide peške!

#17 Canazei
Ovo je bila verovatno i poslednja mirna etapu što se tiče borbi za generalni. Dumulan, Kvintana i ostalo društvo su sedeli u grupi, dok su se na oko 7 minuta ispred njih begunci iz jedne ogromne grupe borili za etapu.

Iz te grupe napred krenuo je prvi Valerio Konti koji je išao sjajno ,međutim bio je dostignut. Iz novonastale manje grupe na 8km do cilja skočio je Pjer Rolan, hrabro vozio solo do cilja i proslavio prvu pobedu svog Kenondejl tima u World Tour trkama u dve godine. U begu je bio i mladi Slovenac Jan Polanc kome je to bilo dovoljno za ulazak u top10 u generalnom.

#18 Ortisei
Početak ključnih borbi za roze majicu. Imali smo dve trke u trci, borbu za generalni i za etapnu pobedu. Na trećem usponu dana, Kvintana je otišao napred, a Dumulan zaostao. Međutim, sve je to stigao Holanđanin na spustu i oporavio se za sam kraj etape. Na poslednjem brdu krenuli su napadi na njega, Kvintana je dugo išao sam, ali nije imao snage za nešto više. Na kraju su Dumulan, Nibali i Kvintana ostali poslednji iz te grupe favorita usled taktiziranja. Napred su otišli praktično svi iz generalnog, Tibo Pino je sada baš blizu Nibaliju. Najveći gubitnik je Bob Jungels, Luksemburžanin je eksplodirao i izgubio belu majicu, koja sad pripada Adamu Jejtsu.

Napred u begu, izdvojili su se Mikel Landa i Tidžej Vangarderen. Baskijac je nastavio da skuplja poene po brdima i verovatno će osvojiti tu plavu majicu, dok je Amerikanac iz BMC tima spasio svoj Điro etapnim trijumfom. Sjajan je bio i Čeh Jan Hirt iz tima CCC koji popravlja svoj generalni.

Mikel Landa već drugi dan gubi pobedu na isti način: U POSLEDNJOJ KRIVINI NE VOZI DEFANZIVNOM PUTANJOM VEĆ PUŠTA KONKURENTE DA PROĐU TJ: OSTAVLJA IM DOVOLJNO MESTA DA PROĐU UMESTO DA VOZI KAO U MOTO TRKAMA ODBRAMBENOM LINIJOM!

 

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down