Bicisvet

Giro'17 retrospektiva 19-21 etape

mikel_landa_giro_italia_et19_2017_rcs_press#19 Piancavallo
Krenulo je polako finalno rasturanje na Điru. Ova etapa je donela brojne napade na Toma Dumulana koji se našao na pravoj vetrometini. Ni izbliza ga neće koštati onhh dva minuta kada je stao zbog dijareje, kao odsustvo pravih pomagača.

Napadi na lidera trke krenuli su još na 100km od cilja, jer se prvo Tibo Pino našao u velikoj grupi napred, a zatim su Nibali i Kvintana sa svojim timovima cepali grupu, Kolumbijac je u jednom trenutku imao i 40-ak sekundi prednosti. Dumulan je morao da spaja manje više sam, uz sporadičnu pomoć par momaka iz generalnog koji su propustili da se presele napred. Već je tu ispucao dragocenu energiju, a najteži ispit dana je tek čekao.

Došao je Holanđanin u grupi na to poslednje brdo, ali kako je profil etape krenuo na gore, Tom je propao na rep grupe, gde se dugo lavovski držao. Nanjušila je Ajkula iz Mesine krv, pojačao ritam sa svojim timom i otresao se roze majice. Tada se videlo ono sa početka teksta, nije imao Dumulan ozbiljnog pomoćnika da ga vrati u grupu, iako je Lorens Ten Dam dugo diktirao tempo roze majici, ali to nije bilo dovoljno jako. Nibali, Kvintana, Molema, Jejts, Jungels i sjajni Jan Hirt su stigli zajedno u grupi, nekih 5 sekundi ispred njih Pocovivo i Zakarin, a sve bolji Tibo Pino je skinuo 15 sekundi ovoj grupi. Praktično su svi glavni favoriti stigli zajedno sem Dumulana, koji je sada izgubio majicu od Kvintane, možda je ovo i pokazatelj da se ispucao. Međutim, sećamo se svi 2012. godine i herojske pobede Rajdera Hesjedala, koji je sanirao svoje zaostatke u planinama, ostao u dometu i počistio Rodrigeza na hronometru. Slično je i za Dumulana, hronometar od Milana do Monce je dug 28km, Kvintana je izgubio 3 minuta na hronometru od 39km, tako da ako Dumulan na pretposlednjoj etapi ostane u minut i po, velike su mu šanse Điro završi sa roze dresom na leđima.

Međutim, dosta ispred glavne borbe, danas smo videli još jednu sjajnu borbu za etapu i trijumf nestvarnog Mikela Lande. Baskijac će biti jedan od heroja čitave trke, preturio je svašta preko glave u ove 3 nedelje, pad i gubitak 27 minuta, te su ga dva puta sprintali protivnici i ispred nosa mu odnosili etapne trijumfe, ali bivši vozač Euskaltela se ne predaje i danas je konačno uzeo etapu, uz praktično cementiranu plavu majicu za brdaše. Iza njega su stigli Rui Košta i još jedan podjednako uporni vozač poput Lande, Pjer Rolan koji verovatno ni ne zna koliko je puta bio u begu.

#20 Asiago

Drumskih etapa na ovom Điru više nema, sutrašnji hronometar odlučuje o svemu. Danas je bilo vatrometa tokom cele trke, Kvintana je povećao svoju prednost, Nibali i Pino prestigli Dumulana, međutim Holanđanin i dalje ostaje prvi favorit za osvajanje trke posle sutrašnjeg hronometra.

Begunci danas nisu bili faktor, dan je bio u znaku borbe za generalni. Na prvom brdu su jako vukli momci iz Kaćuše za svog lidera Zakarina, pokušao je momak iz Tatarstana da se izdvoji, nije mu pošlo za rukom. To brdo Monte Grapa je donelo nove velike probleme Dumulanu, lider Sunweb tima ga je jedva pregurao u grupi.

Kako je krenulo poslednje brdo Dumulan je pao na začelje grupe i počela je njegova jo-jo vožnja. Otpadao je i vraćao se, veliku pomoć je imao od Boba Jungelsa. Na 5km do vrha brda otišli su Zakarin i Pocovivo, iza njih je bila grupa Nibali, Kvintana, Pino, pa tek onda Dumulan sa Jungelsom, Molemom, Jejtsom i Hirtom.

Dumulanova grupa je imala 30 sekundi zasotatka kada se završio uspon, a prve dve grupe su se spojile. Grupa iza je postepeno smanjivala zaostatak, prišli su na samo 7 sekundi zaostatka, a onda je Bob Jungels propustio samo jednu smenu, Dumulan zastao i prednja grupa je očas posla stekla 20 sekundi.Pino je u prvoj grupi osvojio sprint, 10 sekundi bonifikacije, te je uz 15 sekundi prednosti koje je ostvario na drumu u odnosu na Holanđanina, izbio na treće mesto u generalnom. Zakarin je bio drugi, Nibali treći.Pino je u prvoj grupi osvojio sprint, 10 sekundi bonifikacije, te je uz 15 sekundi prednosti koje je ostvario na drumu u odnosu na Holanđanina, izbio na treće mesto u generalnom. Zakarin je bio drugi, Nibali treći.

Kvintana vodi, Nibali kasni 39 sekundi i on je bolji hronometraš od aktuelnog lidera. U toj disciplini je puno napredovao i Tibo Pino, a suvišno je pričati o Tomu Dumulanu. Imamo situaciju gde bukvalno bilo ko od prve četvorice može da osvoji majicu, ali prednost čini se ipak ima Dumulan, kako je na prvom hronometru, napravio preko 2 i po minuta svojim konkurentima. Sutrašnji hronometar je kraći 11km, međutim njemu za pobedu treba 54 sekunde prednosti, vrlo izvodljivo. Treba sve ovo uzeti sa dozom rezerve, jer kako reče prvi čovek Kenondejl tima Džonatan Voters, mnogi favoriti voze znatno bolje kako trka odmiče i sutra će ići brže nego što većina misli, tako da na 28km dugoj stazi od Monce do Milana očekujemo jedan epski hronometar, za sva vremena.

#21 Milano

Epsku završnicu koju smo hteli, smo i dobili. Ponovio se scenario iz 2012. godine kada je Rajder Hesjedal uzeo roze majicu Hoakimu Rodrigesu. Dan pun emocija u jednom od najlepših gradova Italije i najveća pobeda u životu Toma Dumulana.

Strašno se mučio prethodnih dana kako bi limitirao svoje zaostatke kako bi ostao u dometu baš zbog ove etape. Nadoknadio je tih 53 sekundi u odnosu na Kvintanu, nadoknadio i vreme u odnosu na Nibalija i Pinoa. Kada je završio svoju vožnju, dok je čekao svoje rivale, verovatno je proživeo najdužih 5 minuta u svom životu. A onda kada se Nairo približio cilju sa velikim zaostatkom, Dumulan je mogao da se opusti i počne da slavi. Stoti ljubilarni Điro osvoja Holanđanin za Sunweb tim, Tom Dumulan!

Još suza smo videli na liniji cilja, još jedan Holanđanin je proslavio pobedu života. Hos van Emden je osvojio poslednju etapu, sjajno je izvezao čitav hronometar, i on je bio u strašnom iščekivanju dok Dumulan nije prešao liniju cilja, posle toga ni on nije mogao da sakrije suze sa lica.

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down