Bicisvet

Giro'18- pregled

Neverovatan rasplet Đira u poslednjoj nedelji, rasplet kakav se nije dao ni naslutiti. Sajmon Jejts je vozio perfektne dve sedmice, davao vreme rivalima na skoro svakoj etapi. Očekivao se njegov prvi loš dan na hronometru, međutim i tu je bio sjajan, izgubio daleko manje vremena u odnosu na Fruma i Dumulana nego što se očekivalo.

Ali...uvek ima to ali. Možda u strahu upravo od tog hronometra, Jejts je stalno napadao, moguće i išao u crvenu zonu, previše se ispucavao, a takođe nikada nije bio ni blizu ovako visokog plasmana na početku poslednje nedelje grand tura. Etapa posle hronometra, iako brdska, profilom nije trebalo da predstavlja bilo kakvu prepreku za zahuktalog Britanca. Ipak, u stvarnosti se desilo nešto potpuno suprotno, Frum i Dumulan su mu pobegli, napravivši mu nekih 30-ak sekundi, nedovoljno za presvlačenje, ali dovoljno da se pokaže da je ranjiv, da ispolji znake slabosti.

A onda je usledila furiozna etapa broj 19 do Bardonekie. Na usponu Finestre tim SKY je razorio peloton, Jejts otpao negde još na početku uspona, Frum otišao iz grupe na vrtoglavih 80km do cilja, a Pino i Dumulan iza bez timskih kolega, sa dvojicom mladih Južnoamerikanaca, koji su se borili za beli dres i nisu imali nikakvu nameru da pomognu u lov na Fruma.

Tu je etapa bila i rešena, Kris Frum je pružio vožnju za bogove, napravio ogromnih 3 minuta, u odnosu na Dumulana, obrisao zaostatak, čak napravio finu zalihu od 40 sekundi pre poslednji planinski test. Dumulan i Pino stižu zajedno, a još jedan veliki gubitnik dana svakako je bio i Pocovivo koji je zaostao čak 8 minuta i prosuo sve što je gradio do tada.

Mnogo je pitanja o tome kako je Frum napravio 3 minuta do tada još uvek aktulnom pobedniku Đira i svetskom šampionu u vožnji protiv štoperice, međutim činjenice su i da je mnogo više rizikovao nizbrdo, kao i da su momci u poteri dosta izgubili čekajući pomoć u vidu Sebastijana Rajhenbaha, Pinoovog klupskog druga. Na kraju kada je Frum jasno posustao tempom, momci iza nisu uspevali da smanje više od 10 sekundi. Koliko je Sajmon Jejts eksplodirao govori i njegov zaostatak od skoro 40 minuta.

Četvorostruki šampion sa Tura je stečenu prednost zadržao i poslednjeg dana, upisao svoj prvi Điro u lične uspehe, ali način na koji je to uradio je svakako nešto novo. Svaki put kada je osvajao Điro Frum je to radio manje-više šablonski. Silovit napad u prvim planinskim etapa, pravljenje velike prednosti i onda čuvanje iste uz dosta muka poslednjih dana je ukratko opis toga kako je osvajao svaki Tur do sada. Međutim, na ovom Điru je uspeo da napravi epski preokret u poslednjoj nedelji, pošto je bio na konopcima čitavim tokom trke i konstantno gubio vreme, jedan pravi napad je bio dovoljan. Postao je prvi biciklista koji je posle dugo vremena povezao sva tri grand tura i još dalje pomerio granice.

Završnica u Rimu pripala je Semu Benetu, koji polako postaje velika zvezda, Viviani je odneo majicu za pobednika na poene, Lopez iz Astane je najbolji mladi takmičar, a Frum je bio najbolji i u planinama.

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down