Bicisvet

Filip Žilber - BMC

Imao si uspešnu 2011.godinu, možeš li da se poboljšaš ove sezone?

Ne znam, mislim da će to biti teško.  Ja sam prvi ko misli da sam imao uspešnu prošlu sezonu. Imam ambicije za jednodnevne trke. Biću u najboljoj formi na Lijež-Bastonj-Liježu i ponovo ću pokušati da osvojim jednu od etapa u Ardenima.

Takođe ću biti motivisan za Milano- San Remo i Flandriju a onda imam veliki izazov da budem partner Kadel Evansu na sledećem TDF-u. Za mene je to veliki uspeh jer ću naučiti mnogo od njega i pomoći ću mu koliko god mogu.

To je nov tim, kakvi su tvoji prvi utisci?

Srećan sam zbog svega, a pre svega zbog opreme. BMC bicikle su odlične i veoma brzo sam se dobro osećao na bajku. Već posle nedelju dana. Srećan sam i zbog podrške koju imamo jer ne osećamo pritisak. BMC je uložio mnogo u biciklizam ali oni ne navaljuju na rezultate nego do njih dolaze na noramlan način. Svi smo motivisani.

Kako shvataš samopouzdanje Kadela Evansa?

On je veoma fokusiran. Kada sam ga video na treningu( imali smo par treninga zajedno u prošle dve nedelje) bio je veoma fokusiran. Ne znam da li ima samopouzdanje ili ne ali dobro trenira.

Misliš li da Kadel može da odbrani titulu na TDF-u?

Nadam se da može. Kada sam pogledao opis etapa, ima mnogo hronometara. Dakle, to je dobro za njega ali i za vozače poput Viginsa. Tako da mislim da će sledeći pobednik TDF-a biti jedan od onih vozača koji mogu da odvezu hronometar ali ne i brda.

Misliš li da će Kadel da radi za tebe na klasicima?

Mislim da imamo veoma dobar tim za svaku trku. Od starta možemo sa puno ambicija da idemo na svaku trku. Znamo da nismo jedini ambiciozan tim ali ćemo dati sve od sebe da osvojimo najbolje trke u sezoni. Treba da pokušamo. Ali nećemo reći da ćemo dobiti ovu, ovu, ovu... Jednostavno ćemo pokušati da damo sve od sebe.

Sledeći veliki klasik je Flandrija. Misliš li da će ti novi, završni, krug odgovarati i jesi li ga video?

Otići ću nedelju dana pre trke da pogledam, ne moram ranije. Znam da se putevi u Belgiji dosta menjaju. Ako odem sutra da pogledam stazu ona će biti potpuno drugačija za vreme Flandrije. Zato je važno otići i pogledati put u poslednjem trenutku. Znam da će biti teško na kraju.

Da li ti to više odgovara?

Mislim da će biti možda pet, šest, sedam vozača sa velikim šansama za pobedu.

Pre par godina si bio u istom timu sa Evansom. Misliš li da se promenio od tada, da ima više samopouzdanja, da je više fokusiran?

On se dobro oseća u svom timu i dobro se fokusira na svoj posao. Nema stresa od dodatnih stvari. Može da se fokusira na trening, testiranje pozicije i sve ostalo. Ide na visinske pripreme. Zaista je usredsređen.

Misliš li da se promenio kao osoba?

Ovde sam sa njim dve nedelje ali ga vidim 5 minuta dnevno i za vreme večere. Ovde smo sa oko 60 ljudi i nije lako svakog videti. Reći ću vam posle neke trke.

Očigledno su ti klasici u planu ali ćeš voziti i TDF. Koja će biti tvoja uloga u timu?

Ovo će biti dugačka sezona jer imam i klasike i Tur, onda Olimpijske igre, Vueltu i Svetsko prvenstvo. Nadam se da ću uspeti da se izborim sa ovi izazovima. Što se tiče Tura, biću tamo da pomognem Kadelu i ako mi se pruži šansa da osvojim neku etapu, iskoristiću je. Ali pre svega, tu sam da pomognem Evansu.

Možda zelena majica?

Ne, ne, ne, ne ...imao sam loše iskustvo prošle godine, u poslednjoj nedelji sam izgubio sve šanse zbog te majice. Možda je loša ideja da to ponovim.

Šta je sa Olimpijadom?

To je velika, velika trka i velika meta. Ona je iznad svega.

Stavio bi Olimpijadu iznad Svetskog šampionata?

Da, to je drugačije, nemate majicu ali je ipak drugačije. Nakon karijere možete reći:'' Imam olimpijsku medalju.'' To je jako važno.

Iščekuješ li Svetski šampionat, staza bi trebalo da ti odgovara a i blizu je tvoje kuće.

Da. Biće ovo teška sezona za mene pošto će biti dugačka sa puno izazova, ali to je dobro.

Šta si pomislio kada si video da je Alehandro Valverde osvojio Tour Down Under?

Bio sam iznenađen što je pobedio tako rano. Znam Simon Geransa i znam da je već sada u dobroj formi. Pobediti ga znači da si u jako dobroj formi. Teško je reći jer je to bila kratka etapa od 150 km. Klasik ima 250-260km, tako da je to potpuno drugačije. Siguran sam da će Valverde biti tamo. Ne bi me iznenadilo da ga vidim kao pobednika.

Nadaš li se Grand Tur pobedi, možda Vuelta ili Điro?

Ne znam. Sve je počelo kada je Edi Merks rekao da mogu da osvojim Tur. To je loše zbog velikog pritiska. Fokusiran sam na jednodnevne trke. Veliki sam ljubitelj tih trka. Ne osećam potrebu da idem na Grand trke. Takođe znam da bi to bilo jako teško za mene.

Valverde je osvojio Vueltu pre par godina?

Znam ali to je bila Vuelta a ne TDF. Špancima je ona veoma važna. Ako Belgijanac osvoji Vueltu to nije toliko bitno.

Kako se osećaš kada neko kao što je Edi Merks kaže tako nešto?

To je kompliment, ja sam to tako shvatio. Bio sam izneneđen što je to rekao jer nikada nisam pokušavao nešto veliko na Grand Turu, tako da mi je teško da odgovorim na ovo.

Zvuči kao da Merks želi da budeš kao što je on bio, da osvajaš klasike, Grand trke i sve ostalo. Rekao je da Boson Hagen samo treba da izgubi nekoliko kilograma i bio bi u mogućnosti da to uradi. Misliš li da su se vremena suviše promenila za to?

Bilo bi lakše kada bi Kontador dobio Lijež i onda bi svuda pobeđivao. Već je sve osvojio, kada bi dobio Lijež, imali bismo takvog vozača.

Da li si ikada pomišljao da voziš Pariz-Rube?

Voziću al neki drugi put pošto sada vozim Flandriju, Amstel i Lijež pa moram da preskočim Rube. Ako bih se opredelio za Rube, bilo bi previše i ne bih mogao da vozim Lijež.

Koliko si težak?

Ne znam. Mislim da imam oko 72kg.

Da li ćeš dati priliku Tor Hušovdu da osvoji prolećni klasik ako se ne osećaš dobro?

Da, sigurno. Neću biti na Rubeu. Nadam se da može da pobedi na ovoj trci. Tim ima Balana, Hinkapija, Burgharda i Kvinziata. Ako smo u istoj trci onda će biti lakše ako vozimo zajedno. Ranije je bilo teško pobediti Quick- Step jer su imali četiri, pet vozača koja su se držala zajedno. Bilo ih je skoro nemoguće tući. Nadam se da možemo da budemo u ovoj situaciji.

Izgladaš veoma opušteno. Ne znaš svoju težinu, što nije normalno za biciklistu, i voliš da piješ pivo. Da li si ikada frustriran ili ljut i kako to pokazuješ s' obzirom da uvek izgledaš opušteno?

Volim svoj posao. To je više strast nego posao. Uvek sam sanjao da postanem profesionalac, da vozim ove trke i da pobeđujem. Sada to jesam, pa zašto bih bio pod pritiskom ili stresom. Ovo je za mene samo san i ja ga volim. Živim za dobre trenutke.

Postoje vozači koji nikada ne piju alkohol i koji čak ne idu u krevet sa svojim devojkama dok traje sezona.

O, da. To je jezivo. Šteta za njih, ne znaju šta rade.

Koje ti je omiljeno belgijsko pivo?

Volim Jupiler jer je iz Liježa i Leffe, na primer.

Na kraju prošle sezone si zamalo otišao u Quick-Step?

Da, imao sam dosta kontakata sa njima, takođe. Bilo je ili BMC ili Quick-Step. Odlučio sam se za BMC. Zašto? Na kraju je presudio lični osećaj. Mislim da ću ovde biti pod manjim pritiskom. Nisam u belgijskom timu, sa velikim sam vozačima tako da nisam sam. Ovde se osećam dobro.

Da li bi ti bio problem da budeš u istom timu sa Tom Bonenom?

Ako bismo bili u istom timu, vozili bismo zajedno svaku desetu trku. Nikada nisam imao nikakvih problema sa Tomom.

Kakav je tvoj odnos sa Greg Van Avermetom? On će imati dosta šansi na prolećnim klasicima.

Video sam da je potpisao ugovor na dve godine, to je lepo. Siguran sam da ćemo imati dobar tim na klasicima. Takođe, svako zna svoju ulogu u timu.

Kakvo je bilo tvoje mišljenje o Svetskom šampionatu u Danskoj?

Samo brzo, ništa posebno. Previše lako. Bio sam, zapravo, iznenađen od strane navijača. Nisam znao da je biciklizam tamo toliko važan. Nikada pre nisam bio tamo. Dok sam trenirao, video sam da svi podržavaju biciklizam. Takođe su me iznenadili novinari. Kada su dolazili po intervjue, postavljali su normalna pitanja, razumeju se u biciklizam. Nisu pitali stvari kao što su:'' Zašto imate takav dres''.

 (BiciSvet.com/pezcyclingnews.com/Dragana Petrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down