Bicisvet

Gde je i šta sad radi? - Ivan Gotti

Ako je tačno ono što mu je kupac rekao da je život kao Kinder jaje, Ivan Goti je iz jajeta života izvukao izneneđenje koje liči na šalu ali to ipak nije: od šampiona u biciklizmu do prodavca Kinder jaja i drugih slatkiša. Od osvajača Đira ‘97 i ‘99 do supermarketa u Bergamu. Od žute majice na TDF-u do neprepoznatljivog izgleda prodavca.  Od titanijumskog bajka do kupona za benzin. Za svega dve godine je Goti katapultiran u dolinu anonimnosti  nakon incidenda i diskvalifikacije zbog dopinga 2001.godine kada je završio iza svog rivala Pantanija.Goti se brzo vratio u gradske novine onako kako to nije želeo i od podijuma je došao do samostalnog uplaćivanja penzionog doprinosa.

Goti je rekao zbogom kako biciklizmu tako i braku: ‘’Razišli smo se. Živeli smo u Monaku, sada sam se vratio u San Pelegrino. Naporno radim. Rano se budim i idem u duge šetnje sa Moli, šestogodišnjim labradorom. Ponovo otkrivam moju zemlju''. Ivan je za vreme Uskrsa jako zauzet što je razumljivo obzirom da prodaje čokoladu za Ferrero. Između poslovnih putovanja po Severnoj Africi  i profesionalnog kursa za predstavnike u Napulju, bivši nosilac azurne majice prelazi istu kilometražu uz manji fizički napor ali je pitanje kakvo mu je sada stanje uma. On kaže da je spokojan.

''Usredsređen sam na projekte i profesionalni napredak. Danas radim u maloprodajnim supermarketima. Naravno, to je velika šansa. Normalan posao koji obezbeđuje satisfakciju i kontakt sa ljudima. Moram da kažem da sam zahvalan Pietro Fereru, pravom prijatelju, jedinoj osobi koja mi je pomogla u teškim vremenima, kada sam odlučio da se povučem iz profesionalnog biciklizma i raščistim sa prošlošću. Želeo sam da započnem nov život i on mi je pružio ovu priliku. To je odlično mesto da se osetite kao blagosloveni prodavac. Dok sam vozio osećao sam se prazno i ranjivo. Nakon povlačenja  nisam tražio niti dobijao ponude za posao. Otvorio sam školu u blizini, U.S.Paladina. Prozvali su je ’’škola biciklizma Ivan Goti’’.

Podignutih ruku je Goti prošao kroz cilj, daleko od naslova i intervjua ali su ostale rane posle dopinga.Karabinjeri su 2001.godine, na Điru, pronašli nedozvoljene supstance u njegovom kampu. Usledile su diskvalifikacije. Ovaj incident je prouzrokovao povlačenje i kraj blistave karijere nekada čuvenog Ivana Groznog. Goti je 1999. godine završio Điro na drugom mestu u generalnom plasmanu ali je ipak obukao roze majicu nakon što je Marko Pantani suspendovan zbog nedozvoljenih supstanci. Slična sudbina je zadesila i Gotija. Možda je ovo bilo samo priprema za poslednji korak: okačiti biciklu o klin i posvetiti se Kinder jajima.

(BiciSvet.com/ricerca.repubblica.it/Dragana Petrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down