Bicisvet

Intervju - Thomas Voeckler

Možeš li u ovoj sezoni  da ponoviš prošlogodišnje uspehe?

Biće mnogo očekivanja od strane javnosti i medija. Doživeo sam neke neverovatne trenutke 2011.godine, ali najbolja osnova za predstojeću sezonu je da želiš da uradiš istu stvar i voziš za pobedu. Naporno radim ali znam da je ovo sport i da bi za mene bilo neočekivano da ponovim prošlogodišnji uspeh.

Šta si planirao za početak sezone?

Prošle godine sam imao uspešnu sezonu čak i pre nego što je Tour startovao. Već sam uradio svoj posao a tokom TDF-a stvari su postale još i bolje nego u proteklim godinama. Potpuno sam u istom raspoloženju. Neću da postavljam ograničenja,bez obzira na formu. Konstantno ću se truditi da i ja imam reč u pelotonu. Ono što volim u biciklizmu je takmičenje. Vozim bicikl da bih mogao da se borim- neću to da promenim.

Ko će biti lider tokom TDF-a?

Prošle godine je bila vanredna situacija, pošto smo imali žutu majicu. Pjer Rolan i ja smo bili na čelu tokom planinskih etapa, što je bilo potpuno novo za nas. Ove godine ćemo ići na igru čekanja. Ostavićemo velike favorite i pokušaćemo da ograničimo naše gubitke. Pjer je već sada veliki vozač ali ima i veliku budućnost pred sobom. Ako ne budem u julu dobar kao on, neću imati problem da se žrtvujem za njega. Radije ću mu pomoći da pobedi  a ja da završim na 40-om mestu nego da završim kao 12.ali bez pobede. Nema rivalstva među nama.

S' obzirom na TDF 2011 (četvrto mesto u generalnom), podijum je verovatno cilj u 2012.godini?

Ne, ali ću ući u trku sa više samopouzdanja nego prethodnih godina. Na prošlogodišnjem TDF-u sam postigao ogromne rezultate i nema razloga da ne dostignem isti nivo fizičke spreme. Ali postoje okolnosti koje, verovatno, neće ići u moju korist, tačnije 90km hronometra. Zato ću na TDF otići bez cilja ali ne i bez ambicija. Prošle godine nisam ciljao žutu majicu a ni četvrto mesto. Prilagođavam se okolnostima.

Da li ti je Svetsko prvenstvo cilj?

Svetski šampionat deluje daleko ali će mi biti jedan od glavnih ciljeva. U najboljim sam godinama i na meni je da li ću da iskoristim većinu tih prilika. Voleo bih da budem u vrhunskoj formi i da postignem rezultate u Holandiji. Osećam da mogu da postignem dobre rezultate. Lako je to reći šest meseci unapred, ali ključni momenat će biti poslednji uspon, Cauberg.

(BiciSvet.com/en.teameuropcar.com/Dragana Petrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down